Шоколадні млинці
Для млинців: 4 яйця, 500 г муки, 4 ст. л. какао, сіль, 750 г молока. Для начинки: 600 г сиру, цукор (за смаком), 100 г фруктового йогурту, ваніль. Збити яйця. Окремо змішати борошно, сіль, ваніль, какао, цукор і, постійно помішуючи, влити молоко. Ретельно перемішати. З’єднати суміш з яйцями і поставити в холодильник на 30 хвилин. Вийняти суміш з холодильника і збити. Випекти тонкі млинці. Для начинки збити в блендері сир, йогурт, цукор, ваніль. Перемазати млинці і скрутити трубочкою. Гарячі млинці зазвичай складають у стопку, ретельно змащуючи розтопленим вершковим маслом. Подавати млинці гарячими: з медом, згущеним молоком, варенням, розтопленим шоколадом або з чим душа забажає. Несолодкі млинці можна подавати з червоною або чорною ікрою, зі слабосоленою сьомгою, фореллю, фаршем з печінки тощо. Рецепти різного тіста на млинці читайте тут Шоколадні оладки за 5 хвилин Інгредієнти: 400 мл кефіру (чи домашнього кисляку), 300 г пшеничного борошна, 60 г цукру, 40 г какао, 1 яйце, 2 г соди (на кінчик чайної ложки), 5 мл лимонного соку, 60 мл рослинної олії. Приготування: Змішуємо спочатку склянку лимонного соку з цукром і яйцями, а потім додаємо все інше – борошно, соду і какао-порошок. Перемішуємо тісто до однорідності. Воно повинно вийти досить густої консистенції. Тісто не повинне довго стояти, тож варто смажити відразу. На добре розігріту сковороду наливаємо олію і смажимо оладки на досить великому вогні з обох боків. У процесі смаження вони повинні добре підніматися і залишатися пишними навіть після того, як охолонуть.
Цього року Масляна припадає на 11–17 березня.
Протягом тижня, за традицією, прийнято порадувати свою сім’ю млинцями. Пропонуємо варіанти рецептів.
Про історію та традиції свята читайте тут
Налисники з бананами
Налисники:
125 г борошна, 15 г цукру, дрібка солі, 2 яйця, 325 мл молока, 100 мл сметани жирної 21%, декілька крапель ванільної есенції, олія для смаження.
Тісто на млинці збити міксером чи блендером, щоб не було грудочок. Якщо не маєте цих приладів, краще змішати сухі компоненти та яйця, а потім, помішуючи, додавати сметану та молоко.
Начинка: 3 ст. л. цукру, 6 ст. л. гарячої води, 5 бананів.
Цукор висипати на розігріту суху сковорідку. Коли він розтопиться і стане темно-золотого кольору, тоді поступово влити воду (гарячу), по ложці. Весь час помішувати. І відразу ж викласти у сковорідку порізані банани, не припиняючи при цьому помішувати. Все це повинно робитись на середньому вогні. Тушкувати масу, поки банани не розм’якнуть. Якщо цукор швидко скармелізується в тверді грудки, то можна ще додавати воду і помішувати, щоб грудки розійшлись.
Повинна вийти густа цукрова маса. Подавати млинці, поливаючи банановою начинкою.
Налисники з сиром та полуницею
Налисники:
1 л. молока, 200 г цукру, 6 яєць, 2 ч. л. розпушувача, 0,5 ч. л. солі, борошна – скільки забере тісто (тісто має вийти таке, щоб лилось із ополоника, але при цьому струмінь не переривався ).
4 ст. л. олії для смаження.
Начинка: 0,5 кг сиру, 100 г цукру (хто любить солодке, можна більше), 100 г сметани, пачка ванільного цукру,
полуниця свіжа (чи свіжоморожена).
Полуницю засипати цукром і почекати, доки відійде сік. Потім відцідити через друшляк.
На млинець викласти столову ложку (повну) сирної маси, покласти пару полуниць і загорнути за власним смаком. Налисники полити соком із полуниці, і можна їсти. Ще вони добре смакують підсмаженими на маслі.
Млинці «Улюблені»
Для тіста:
2 ст. молока, 2 яйця, 2 ст. борошна, дрібка солі.
Для начинки: 200 г докторської ковбаси, 1 плавлений сирок, соус.
Тісто збити в блендері (повинно вийти густе без грудочок).
Начинка: ковбасу порізати кубиками, додати тертий сирок, трохи улюбленого соусу і перемішати.
Ополоником виливати тісто на сковідку (млинці мають бути товстенькими), і підрум’янювати з обох боків.
Готовий млинчик, відразу зі сковороди, змастити начинкою і скрутити трубочкою.
Налисники з консервованим тунцем
На 10 млинців: 2 яйця, 1 банка консервованого тунця, 1 ст. л. вершкового масла, 3 ст. л. майонезу.
Випекти млинці за улюбленим рецептом.
Яйця відварити, натерти на дрібній терці. Змішати з розім’ятим тунцем, вершковим маслом і майонезом, трохи посолити. Намазати начинку на млинець, скрутити трубочкою. Помазати так всі млинці і поставити їх в холодильник на годинку.
Перед подачею на стіл порізати.