Полтавський Біг-Бен після ремонту 2013 року буде «з боєм» та підсвіткою (фото)

Гроші
25 березня 2013 о 16:152774 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавський Біг-Бен після ремонту 2013 року буде «з боєм» та підсвіткою (фото)
Вночі будівля пожежного депо з годинниковою вежею буде освітлюватися.До кінця 2013 року має відбутися реконструкція будівлі пожежного депо з годинниковою вежею на вулиці Фрунзе, 37/40 в Полтаві.
Фінансуватиметься проведення робіт на об’єкті, що належить полтавським пожежникам, з міського бюджету. Вигляд споруди після капітального оновлення радикально не зміниться – «Біг-Бену» замінять механізм годинника, пофарбують та зроблять освітлення.

На реконструкцію будівлі витратять понад мільйон гривень

Міська рада рішенням сесії від 18 вересня 2012 року внесла зміни у «Програму забезпечення пожежної безпеки на 2011—2015 роки». На реконструкцію об'єктів МНС Полтави у 2013 році депутати передбачили 1 мільйон 350 тисяч гривень. Ці кошти мають витратити на ремонт славнозвісного полтавського Біг-Бену, який кілька років поспіль повільно руйнується. 19 березня 2013 року з бюджету міста на втілення планів у життя поки що виділили  455 тисяч гривень – це перший транш. Решту суми влада обіцяє поступово додати впродовж року, але грошей на каланчу в бюджеті має вистачити, запевняють у мерії.

- Каланчу ми в цьому році повністю відремонтуємо, обіцяю на всі 100%, - розповів мер Полтави Олександр Мамай журналісту «Кола». – Я бачив дуже багато коментарів з цього приводу, що велику суму з бюджету виділяємо на ці потреби. Але я хочу сказати: треба відремонтувати не лише каланчу, а й замінити дах пожежного депо. Кошти виділяються через програму пожежникам, але контролюватиме їх використання до копійки управління капітального будівництва міськвиконкому, - повідомив мер.

Тендер по визначенню виконавця робіт з реконструкції має відбутися вже незабаром – 11 квітня. Процес оновлення розпочнеться у квітні, а завершитися має до кінця листопада 2013 року.

Фасад будівлі пофарбують та ввечері освітлюватимуть

Проект реконструкції будівлі пожежного депо з годинниковою вежею на вулиці Фрунзе, 37/40 розробляли фахівці ТОВ «Полтаваархпроект». Він передбачає ремонт фасаду всієї споруди, хоча радикальних змін зовні це приміщення не зазнає.

- Ми намагалися максимально зберегти той вигляд будівлі, до якого звикли полтавці. Головне завдання – привести її, так би мовити, до ладу, адже споруда майже занепала, - розповідає Микола Карюк, директор ТОВ «Полтаваархпроект».

Однак зовнішність міського Біг-Бену після ремонту стане трішки іншою. Так, згідно макету, фасад пожежного депо та годинникову вежу мають пофарбувати у теплий сонячний колір – жовтий. А ще по периметру будівлі між віконними отворами почеплять лампи, тому вночі споруда має підсвічуватись. Декілька прожекторів додатково розмістять на газоні поряд з будівлею, щоб повністю охопити світлом фасад у вечірній час доби та святкові дні.



Годинник вежі буде «з боєм»

Увага полтавців кілька років прикута до годинникової вежі пожежного депо, яку в народі називають «каланча».  Стрілки тамтешнього годинника давно  вже не рухаються, скло на ньому потріскалось. Годинник після реконструкції нарешті має запрацювати, а спеціальний сигнал буде сповіщати перехожих про часові проміжки доби.

-Безумовно, полтавські куранти нарешті мають піти, - говорить Микола Карюк. – Той механізм годинника, який давно зупинився, відновити неможливо, тому його демонтують. Щоб годинник запрацював, механізм замінять на новий. Комплектне обладнання придбають у спеціалізованої організації, яка його має встановити. Годинник зовні буде схожий, але він має бути більш сучасний та надійний. Бій курантів обов’язково буде, але з якою періодичністю, – це все залежатиме від того, як налаштують сам годинник.

Пожежному депо замінять дах

Будівлі самого пожежного депо теж торкнеться реконструкція – споруді постелять нову покрівлю.

-Перш ніж розпочинати роботу над проектною документацією, ми обстежили будинок, склали дефектний акт. Зараз дах пожежного депо у такому стані, що вночі через отвори в ньому можна зорі роздивлятися, - коментує Микола Всеволодович. – Тому покрівлю там потрібно замінити обов’язково, частково дерев’яні перекриття та риштування.

З історії полтавської каланчі

До речі, проектував будівлю полтавського пожежного депо з годинниковою вежею на вулиці Фрунзе, 37/40 архітектор Олександр Шумілін – наставник Миколи Карюка, організація якого працювала над ескізом з реконструкції споруди. За словами Миколи Всеволодовича, один із символів міста міг би мати дещо інший вигляд.

- Каланчу проектували за часів Хрущовської відлиги, коли боролися з усілякими надмірностями. Дизайн мав би бути більш деталізованим, але первісний проект не зберігся, тому відновити його неможливо, - зазначив Микола Всеволодович.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter