Полтавський театр Гоголя лишиться без художнього керівника

Новини
29 березня 2013 о 17:412098 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавський театр Гоголя лишиться без художнього керівника
У Полтавському музично-драматичному театрі імені Гоголя назріває конфлікт.
Скорочують художнього керівника та забороняють чотири нові вистави. Говорять, що причина у розподілі влади,  грошах, дехто вбачає й цензуру.

Сьогодні у прес-центрі міського будинку культури зібралися за круглим столом представники громадськості та лише одна сторона конфлікту – художній керівник та провідний актор. Організатори говорять, що запрошували й директора театру, начальника культури облдержадміністрації та представників влади.  Але побачити  їх не вдалося.

Читайте також - Поки ремонтували полтавський театр імені Гоголя його актори дали 200 вистав

Хто виніс «сміття» з хати

Про ситуацію у театрі Гоголя заговорили всі, коли провідний актор театру Богдан Чернявський написав у одній із соцмереж відкрите звернення. У ньому актор на загал виніс те, що  коїться в театрі.

Богдан Чернявський розповів про конфлікт на увесь загалБогдан Чернявський розповів про конфлікт на увесь загал

- Напередодні  Міжнародного дня Театру, який гоголівці збиралися святкувати 27 березня, підготувавши концерт та нову прем’єру сатиричної опери Дмитра Шостаковича «Антиформалістичний райок», за тиждень до цього дійства робота була припинена адміністрацією театру, заблоковано репетиції, роботу трупи, режисера. Одним наказом було припинено створення одразу чотирьох майбутніх вистав театру, в числі яких готова до прем’єри 27 березня опера «Антиформалістичний райок», - звертається до громадськості Богдан Чернявський. -  Неофіційно – вистава декому видалася потенційно небезпечною і банально заборонена.

І хоч актор і зізнався, що його завжди вчили не встрявати у жодні конфлікти, тут він витримати не міг. За час роботи з новим режисером він почав робити те, що раніше ніколи не робив.

- Прийшла людина, яка своєю енергією, наполегливістю і працездатністю змусила працювати всіх, - говорить Богдан Чернявський.

А це, за його словами, не всім сподобалося. Момент, що треба більше працювати за ті ж самі гроші, не всі сприйняли.

Конфлікт:  директор та художній керівник

Олексій Коломійцев не хоче, щоб театр лише здавали у арендуОлексій Коломійцев не хоче, щоб театр лише здавали у аренду

Олексій Коломійцев прийшов посеред сезону. У минулому році його запросили як режисера для  постановки вистави «Легенда про Тараса», а потім запропонували стати художнім керівником.

Його «Легенда…» вже восени минулого року отримала обласну премію імені  І. Котляревського, а в жовтні режисер став володарем  нагороди Міністерства культури України – премії імені Леся Курбаса. Виставою захоплювалися, а з лютого, як зізнається Оглексій Коломійцев, для управління культури вона перестала бути геніальною.  А стала зіпсованим Гоголем.

За півроку роботи Коломійцева здійснили скандальну постановку мюзиклу «Пригоди пана Мюнхгаузена». Реджисер відновив вистави  попередників «Чіполліно», «Ніч перед Різдвом», «Сватання на Гончарівці» та «Шинель». Якщо в минулому році в репертуарі було 5-6 вистав, цьогоріч – 16.

Актори підготовували до прем'єри  антисталінський «Антиформалістичний райок», працювали над  класичною оперою «Баядера»,  «Фемінізм по-українськи»,  драмою  «Поступись місцем завтрішньому  дню».

І за кілька днів до прем'єри «Антиформалістичного райка» вийшли накази про заборону цієї вистави. Під табу опинилися й репетиції усіх прем'єр. Коломійцев же отримав наказ, у якому його поінформували, що за 2 місяці посаду художнього керівника у театрі скорочують. Директор театру Олексій Андрієнко усунув його від керування художньою радою та сам її очолив. Хоча за статутом театру директор  вирішує адміністративні питання, а художнім процесом керує художній керівник.

Прем'єрну ж виставу  режисеру запропонували показати на закритій сцені для спеціальної комісії.  Та вже й визначить, чи  не принижує вона когось.

Замість театру Гоголя –  «прокатна контора імені Гоголя»

Олексій Коломійцев вважає, що конфлікт замкнений на директорі і художньому керівнику.

- Коли не було художнього керівника, в театрі, можна  було робити комерційні речі – здавати приміщення в аренду.  Тепер же в театрі вистави, - говорить Коломійцев.

Різні комерційні структури орендують театр для своїх заходів. За це платять лише 6 тисяч гривень, тоді як аншлаг від вистав збирає 17 тисяч гривень. Режисер підозрює, що різниця осідає у чиїхось кишенях.





До теми - У Полтаві театр ляльок вітали із професійним святом. Фоторепортаж

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter