Що потрібно знати полтавцям для продажу нерухомості

Новини
Ольга Матвієнко24 травня 2013 о 13:241751 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245
petrenco.com У питанні купівлі та продажу нерухомості багато підводних каменів. У деяких нюансах продажу квартир спробували розібратися журналісти "Кола".
Право продажу має лише власник житла

Прописка у квартирі не надає право продажу. У помежканні можуть жити кілька приписаних людей. прописка дає право лише на приживання, тобто користування житловою площею. Але право продажу має тільки безпосередній власник.

До теми: Комунальне БТІ Полтави: ціни та послуги

Застава квартири

Квартиру, яка знаходиться під заставою (іпотека), практично неможливо продати. Адже для її продажу потрібно взяти дозхвіл у банку на її відчуження. Банківським установам такі операції не вигідні, тож отримати документ практично не можливо.

Продавати можна лише приватизоване житло

Людина, яка займає квартиру за соціальним найманням, не має права її продавати. Таке житло спочатку потрібно приватизувати. Кожен громадянин має право приватизувати житло один раз.

Неузаконене перепланування

Власник може із тих чи тих міркувань змінити планування у квартирі, проте не всі звертають увагу на необхідність узаконення таких дій.

– Квартири з неузаконеним переплануванням трапляються у Полтаві доволі часто. Вони просто не потрапляють у продаж. Спочатку, до того, як звернутися до ріелтера і нотаріуса, власник повинен отримати пакет документів про узаконення перепланування. Цим питанням від займається сам, – пояснила Надія Дубровіна, власниця полтавської агенції нерухомості.

Читайте також: Правила перепланування квартир

Неповнолітні діти

Неможливо отримати дозвіл на продаж квартири, у якій прописані неповнолітні діти. Ріелтери пояснюють: спочатку неповнолдітніх дітей виписують із квартири і прописують в іншій. При цьому звертають увагу, чи дозволяє ця інша квартира прописати неповнолітню дитину (площа житла).

Нотаріальна довіреність

Якщо продає житло людина з обмеженою дієздатністю, то потрібна нотаріально завірена довіреність для оформлення документів. Також така людина повинна мати дозвіл на продаж від опікуна.

Покупець повинен перевіряти право на продаж квартири у власника

Вірити на слово продавцеві і починати процедуру купівлі житла не варто. Перевірити законність дій продавця можна, взявши виписку із Єдиного державного реєстру.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter