Як полтавцям рятуватися від укусів комах та плазунів

Здоров'я
Ольга Правденко24 травня 2013 о 16:482138 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245
У лісі, біля річки, у парку улітку нас підстерігають кусючі комахи: комарі, мошка, оси та бджоли, мурахи, а останнім часом часто можна натрапити на змію. Як уберегтись та що робити?


– Найнебезпечніші реакції, які можуть викликати укуси комах – це набряк Квінке та анафілактичний шок. Вони супроводжуються сильним набряком на місці укусу, почервонінням, різким болем, ускладненим диханням. Остання реакція, зазвичай, виникає, якщо комаха вкусила за шию, язик, в області ротової порожнини, – каже Лариса Мирошниченко, заступник головного лікаря станції екстреної медичної допомоги міста Полтави.

Лікар радить тим людям, які страждали хоч раз від набряку Квінке та анафілактичного шоку, під час виїзду на природу завжди мати при собі протиалергічні препарати, які виписав лікар. Також постійно залишатися на зв’язку з рідними та друзями, які в разі небезпеки зможуть викликати «швидку».

Якщо вкусила мураха



Небезпечними вважаються руді та лісові мурашки, їхні укуси не лише болючі, а часто викликають алергічну реакцію. Комаха, прокушує шкіру та впорскує в ранку отруту.

Що робити

– Промийте рану розчином простого (господарського) мила;

– Прикладіть на місце укусу лід;

– Нанесіть заспокійливий гель.

Ознаки алергії при укусах комах:

–       набряк на місці укусу чи на обличчі;

–       важке дихання або задишка;

–       втрата свідомості.

Коли через 10 – 12 годин біль не проходить, ідіть до лікаря.

Якщо вкусила бджола чи оса

На відміну від бджоли, яка кусає один раз, і втрачає своє жало, оса може кусати кілька разів підряд, бо жало в неї не відпадає.

Реакція на укус – почервоніння, набряк та свербіж. У дитини окрім цих ознак, укус бджіл та ос можуть призвести до лихоманки, млявості і навіть блювоти.  У такому разі негайно викликайте «швидку».

Що робити

– Якщо реакція обмежена шкірними проявами, випийте протиалергічні ліки;

– прикладіть до місця укусу щось холодне: металевий предмет, лід, рушник з холодним компресом;

–  нейтралізуйте залишки отрути компресом зі слабкого розчину оцту.

– Дуже часто бджоли, оси, шершні кусають людей, коли ті на вулиці п’ють пиво, квас, солодкі напої. Тоді комахи можуть вжалити за шию, язик, губу, буває, що люди навіть ковтають їх, – розповідає Лариса Мирошниченко. – Такі укуси викликають набряк ротової порожнини і дихальних шляхів, де дуже чутливі слизові оболонки. Утруднюється дихання, а й часто опухає шия, язик, набрякає обличчя.

ПЛАШКА Якщо покусали комарі чи мошка покладіть на укушене місце листя м’яти чи помажте його горілкою, спиртом або одеколоном. Не розчухуйте ранки, бо можуть залишитися шрами.

Якщо ужалила оса чи бджола, допоможуть також оцет та петрушка. Оцтом промажте ранку чи прикладіть розім’яте листя петрушки.

Якщо на тілі кліщ – самі не витягуйте

Укуси кліща небезпечні тим, що він розносить вірусну інфекцію – енцефаліт. Найчастіше кліща можна підхопити в лісі, рідше в парку. Тому коли йдете в такі місця одягайте кепку, одяг з довгим рукавом, накиньте на шию шарф чи хустку, взувайте закрите взуття. Після того, як повернулися додому огляньте себе.

Якщо помітили кліща, не поспішайте його одразу ж витягувати. Крапніть на те місце, де «засів» паразит, олії, почекайте поки він вилізе, а потім обережно вийміть пінцетом. Уважно дивіться, щоб не залишилося черевце кліща у шкірі. Коли витягли, обробіть ранку перекисом водню та йодом. Якщо цього не вдалося зробити – ідіть до травмпункту, де вам допоможуть.

– Алергічні реакції на укуси комах найчастіше трапляються у дітей. Вони бувають двох типів: негайного, коли алергія розвивається буквально за годину, та продовженого – розвивається протягом доби, – наголосила Мілада Антипова, лікар-педіатр виїзної бригади Полтавського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. – Місце укусу набрякає, з’являється кропив’янка, набряк Квінке.  Якщо розвивається алергія негайного типу, одразу ж потрібно викликати «швидку» або доставити дитину до травмпункту. Лікарі нададуть їй допомогу (в місце укусу колють адреналін, роблять внутрішньом’язові ін’єкції, які діють на отруту негайно).

В інших випадках за словами Мілади Олексіївни, допоможуть прикладений до місця укусу холод та протиалергічні таблетки.

З 17 до 21 години комахи кусаються найбільше.

Алергічна реакція найчастіше трапляється на укуси шершнів, трутнів, бджіл, рідше – ос. Як правило, виникає миттєва реакція типу, тому одразу ж варто звернутися до лікаря.



Покусала гадюка – не відсмоктуйте отруту



Складніше буде, якщо вкусила гадюка. Щоб допомогти людині, прикладіть до ранки холод та накладіть джгут вище місця укусу, після чого відвезіть потерпілого до травмпункту. Джгут можна зробити з підручних матеріалів: пояса, мотузки, косинки. Запам’ятайте, відсмоктувати отруту з рани не можна! Якщо у вас у роті є ранки чи хворі зуби, ви самі отруєтеся. Тому найкраща порада, після того, як наклали джгут, негайно доправити постраждалого до лікарні.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter