Скандальна новобудова для військових у Полтаві: родини відмовляються жити під дахом, що протікає

Скандали
Надія Труш6 червня 2013 о 10:043502 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Скандальна новобудова для військових у Полтаві:  родини відмовляються жити під дахом, що протікає
Двадцять родин військовослужбовців у Полтаві дочекалися житла від держави. У квітні полтавці-черговики отримали довгоочікувані ордери.

Однак жити у новобудові, як стверджують власники, не можливо.

На балкон після дощу проблематично вийти – там калюжі На балкон після дощу проблематично вийти – там калюжі

Власники кімнат б’ють на сполох: дім, на який держава виділила 6 мільйонів гривень, звели неякісно. 20 квартир військовослужбовцям запасу Полтавського гарнізону подарували ще у грудні 2012 року із нагоди Дня Збройних сил України. П’ятиповерхівка у селі Щербані Полтавського району має забезпечити власним житлом тих, хто 20-30 років прослужив у війську, так і не отримавши власного помешкання. Та для родин, що роками винаймали житло, ситуація залишається незмінною: відсвяткувати входини й досі залишається мрією.

– У середині листопада минулого року нам виділили житло, але заселитися, як бачите, не можемо й досі. У квітні цього року отримали ордери, уже маємо прописку, – говорить Ольга Ревенко, голова ініціативної групи мешканців, між котрими розподілили квартири. – До речі, щоб отримати ордери на житло, довелося мало не щомісяця їздити на прийом у Міністерство оборони України. Кілька разів зверталися до Кабміну. І лише після того, як ми добряче пооббивали пороги, нарешті ордери видали і дозволили заселятися.

Самотужки родини ремонтують подарований «дім із сюрпризами»

За документами, дім, який перебудували зі старого триповерхового гуртожитку, не має жодних недоліків, каже Ольга Ревенко.

– Якщо поглянути на будинок, то він просто ідеальний, має гарний вигляд, – каже Ольга Анатоліївна. – Але це лише на перший погляд. Якщо ж зайти у квартири, можна чимало сюрпризів побачити: вологі стіни, штукатурка сипеться прямо під ноги, а міжкімнатні двері взагалі міняти треба, бо не закриваються. Тож нині ремонтними роботами займаємося самотужки. Ремонтуємо кімнати, турбувалися про підключення до комунікацій. Газу, світла, води не було з зими, цими питаннями теж займалися ми. Хоча мали в’їхати у помешкання з усіма належними умовами.

Будинок не витримує дощів, двері не зачиняються, вікна, дах та стіни протікають

За словами голови ініціативної групи, зведення будинку державі обійшлося у мільйони гривень. Причому будували не з нуля.

– Перші 3 поверхи не зводили, лише прибудували балкони і під’їзди. Раніше у цій будівлі тут був занедбаний гуртожиток. – говорить Ольга Ревенко. – Недоліків багато, але основне, що ми виявили, протікає дах. Після перших весняних злив у квартирах протекли вікна, стіни, а подекуди є цвіль.

Тож власникам доводиться здирати поклеєні забудовником шпалери і самотужки ремонтувати. Через те що взимку дім простояв без опалення, деформувалися міжкімнатні двері, осипається штукатурка. Від найменшого дощу балкони перетворюються майже на басейни: калюжі дістаються і кімнат. Полтавці переконані, що дах зроблений неякісно.

– Під час сильних дощів за годину стіни промокли до 3 поверху. Крім того, виявилося, що з одного боку будинку зливні труби були поставлені навпаки, – говорить Ольга Ревенко. – Ми сказали про це будівельникам, вони нібито виправили недоліки. Та проблеми це не вирішило, вода все ж тече по стінах, бо є щілини. Поремонтувати все самотужки ми не можемо, це надто дорого.

Мешканці щоночі чергують у новобудові

– Раніше ми навіть не знали одне одного, а нині ситуація згуртувала нас, – посміхається пані Ольга. – Спілкуємося, розповідаємо про свої проблеми, разом шукаємо рішення. Минулого року дві квартири пограбували, винесли опалювальну систему (котли, батареї). Злодіїв так і не знайшли. До 1 червня будинок був під наглядом охоронної фірми. Тепер щоночі двоє людей чергують. Складаємо список (жінок не залучають до нічного чергування). Неподалік від нас є заклад відпочинку, тож перестраховуємося від любителів легкої наживи. Квартири нам нелегко дісталися, аби дозволити розграбувати. Чергування відбувається так: черговий вмикає світло у кількох квартирах, стелить старий матрац і намагається не спати протягом ночі. А вдень до будинку постійно хтось із нас навідується. Приходять і будівельники, ліквідовують недоліки. Ось, наприклад, у одному з під’їздів вдруге приварюють вхідні двері. Навіть жартуємо між собою: люди ще й не заселилися, жодного дня не жили, а двері вже відпадають.

Лише 50% відсотків власників нових квартир отримали ключі від осель (ті, хто написав розписки, в яких зазначено що не має претензій до стану квартири, комплектації сантехнічного, водного, електричного і газового обладнання), запевняє Ольга Ревенко.

– Будинок повністю готовий до заселення, якщо деякі недоліки і є, приміром, позатікала вода, то це не від нас залежить, адже дім зиму простояв без опалення, – говорить Микола Фісун, представник підприємства ТОВ «МаДО», яке зводило будинок. – Світло, газ, вода підключені, тож можна заселятися.

Однак власників довгоочікуваних квартир якість виконаних робіт не влаштовує. Будинок на балансі Міністерства оборони України. Мешканці звернулися до начальника обласної міліції Едуарда Федосова з проханням посприяти у вирішенні нашої проблеми. Адже коли ситуація поліпшиться і хто має ліквідувати недоліки будівництва, залишається невідомим. Власники нових проблемних квартир мають надію, що начальник обласної міліції допоможе перевірити законність використання коштів, виділених на облаштування даху.

Також читайте:

ПП "Надежда" у Полтаві побудує скандальну заправку на Дублянщині

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter