Як уникнути «пляжних» хвороб

Новини
Ольга Правденко6 червня 2013 о 14:072813 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245
Корисний та приємний відпочинок біля річки та моря часто приховує в собі невидиму небезпеку.


Більшість інфекцій та хвороботворних бактерій можна підхопити саме на піску та у воді. Як уберегтися від них, читайте далі.



Не пірнайте, якщо страждаєте від гайморитів та фронтитів



– Якщо відпочиваєте на морі, не забувайте, що організму  необхідно 2-3 дні для адаптації до кліматичних та бактеріальних умов. Адже на півдні інакша не лише природа, а й мікрофлора. Тому одразу активно пірнати та багато плавати не варто,  – застерігає Микола Пономаренко, головний отоларинголог Полтавщини, завідувач ЛОР-відділення обласної лікарні. – Морська вода «кишить» бактеріями, більшість із яких шкідливі та проникають до організму, активізуючи грибки та інфекції.



На морі та річці можуть непокоїти хвороби дихальних шляхів



– Загострюються гайморити та фронтити (хвороби носових пазух).

– Запалюється вухо – отити.

– Виникають ангіни та бронхіти.

Головні причини цих захворювань – це переохолодження та слабка імунна система. Гайморити, фронтити та отити загострюються та виникають від надмірного пірнання, вода потрапляє в порожнину носа, носові пазухи та вуха, – наголосив ЛОР-лікар.

Чиатйте також: полтавців попереджають про ріст крадіжок в літню пору: як вберегтись

Чим лікуватись

Із отитом на ранніх стадіях допоможе впоратися прогрівання вуха горілкою. Змастіть шкіру навколо вушної раковини вазеліном. Замість вазеліну можна використовувати дитячий крем. У підігрітій горілці або спиртовому розчині (50 мл спирту і 50 мл води) змочити марлю, відтиснути її і накласти навколо вушної раковини. Поверх покласти поліетиленову плівку так, щоб слуховий прохід залишався відкритим. Поверх плівки покласти вату і закріпити її бинтом. Компрес тримати півтори-дві години. Повторювати двічі на день. Під час лікування втримайтеся від пірнання та тривалого перебування у воді.

Якщо захворіли на ангіну, бронхіт чи застудилися, забудьте про купання. Замість цього можна приймати сонячні ванни і прогрівати запалені ділянки. Крім того, використовуйте лікарські засоби – при бронхіті непогано допомагають інгаляції з ефірними оліями, а хворим ангіною важливо пити чай із лимоном, полоскати горло водним розчином соди з додаванням кількох крапель йоду. Якщо після цього легше не стає, негайно звертайтеся до лікаря.



Спека небезпечна для гіпертоніків



Під час спеки обережними повинні бути люди з серцево-судинними захворюваннями. Це стосується і тих, хто влітку активно працює на дачі, й тих, хто відпочиває на морі чи на річці. Палюче сонце збільшує навантаження на серце, артеріальний тиск починає «стрибати».

– Прямі сонячні промені, довготривале перебування на сонці протипоказані людям з ішемічною хворобою серця, з артеріальною гіпертензією, із серцевими вадами, – зауважила Світлана Савчук, завідувач відділення функціональної діагностики обласного клінічного кардіологічного диспансеру. – «Сердечникам», які вирішили відпочити на морі, необхідно знати, що одна справа – це морське повітря, яке справді корисне, а інша – південне палюче сонце, яке може негативно вплинути на них. Не нехтуйте головними уборами, світловідбиваючим одягом, перебувайте на пляжі максимум дві години.

Чималою популярністю серед відпочивальників продовжують користуватися місця з лікувальними грязями. Часто бездумно люди намащуються грязями, ходять так по кілька годин. Кардіолог наголошує, що це дуже небезпечно, застосовувати грязь чи ні, може визначити лише лікар. Адже під час прийому процедури пришвидшуються пульс і дихання, підвищується артеріальний тиск, посилюється потовиділення. Ті, у кого слабке серце, можуть не витримати такого навантаження.

– Літня спека особливо небезпечна для гіпертоніків. Якщо років 5-10 тому влітку до нас зверталося менше людей із серцевими хворобами, то зараз кількість пацієнтів не зменшується. Сезонності чіткої, як раніше, вже немає, – акцентувала Світлана Савчук.

ПЛАШКА Грязями не можна намазувати шию та ділянку серця.

Нехтування правилами відпочинку на пляжі особливо небезпечні для жінок. Хвороботворні бактерії, які живуть у піску, через купальник можуть потрапити на інтимні ділянки тіла і як наслідок викликати різні запальні процеси в середині – кольпіти, вагініти, цервіцити. Якщо відпочиваєте на морі, то морська вода сприяє ускладненню.



Як уникнути жіночих «пляжних» захворювань



– Беріть на пляж 2 купальники. До мокрого одягу пісок швидко прилипає, шанс заразитися підвищується. Тому, вийшовши з води, перевдягніться у сухе. Це вбереже не лише від захворювань, а й від застуди.

– Не носіть бікіні, бо шлях для проникнення небезпечних бактерій стане ще коротшим.

– Не займайтеся інтимом у воді, презерватив захищає лише чоловіка.

Ще одна небезпека, яку приховує в собі пляжний відпочинок – цистит, або запалення сечового міхура. Часто його провокує переохолодження. Розвитку хвороби можуть спровокувати сидіння на холодному, мокрому, тривале перебування в мокрому купальнику. На цю хворобу частіше хворіють жінки. Група ризику – ті, хто страждає на інфекції сечостатевих шляхів. Характерні ознаки захворювання – болісне сечовипускання, болі в ділянці малого тазу.



Як лікувати цистит



Як правило, цистит без проблем лікується за 5 днів. Для цього потрібно:

–  припинити купатися;

– випити антибактеріальні ліки, ефективні при інфекціях сечових шляхів. Краще проконсультуватися з лікарем.

– Пити трав’яні відвари. При циститах ефективна мучниця, березові бруньки і листя подорожника, їх можна дістати в аптеці.

– Виключити з раціону гостре, солоне і алкоголь на час лікування.

До речі, тут ви зможете дізнатися, де і за скільки можна відпочити в Криму



Дерматити та укуси комах теж підстерігають біля води



Висипи, почервоніння (дерматити), які з’являються після засмагання, почастішали у відпочивальників в останні роки. З алергією на укуси комах також із року в рік звертається більше пацієнтів, розповів Роман Свиридюк, дерматовенеролог медичного центру «Медея».

– Тож аби бути в безпеці на природі, краще запастись гелями, мазями чи спреями, що захищають від комарів, – радить лікар. –  При цьому врахуйте, чи маєте індивідуальне несприйняття до таких засобів. Нині навіть літні люди потрапляють до дерматологів, алергологів із реакцією на укуси, хоч все життя їх кусали комарі, мошка, жалили оси.

Іноді потрібне лікування, адже не допомагають антигістамінні препарати, набряки не зникають.

На пляжі також може підстерігати грибок ніг. Тож не зайве брати з собою протигрибкові препарати або купити їх, якщо бачите прояви грибка  і немає можливості одразу піти до лікаря. Симптоми грибка – свербіння, лущення на ступнях, почервоніння.

Натомість лікар заспокоює, що заразитись венеричними хворобами не можна просто так, як багато хто думає.

– Для цього потрібен тісний контакт (інтим) із хворим, – каже лікар. – Або користування рушником, іншими особистими речами хворої людини, через які можна заразитись. У воді підхопити ці інфекції неможливо, бо віруси та бактерії цих захворювань поза людським організмом практично не живуть.

Як каже Роман Свиридюк, якщо помітили підозрілі виділення, свербіння, – йдіть до лікаря – самостійно встановити діагноз неможливо, а нашкодити якраз можна.

Не забувайте про засоби гігієни: вологі серветки, антибактеріальні спреї –  усе це варто брати, аби убезпечитись від небажаних бактерій.

Складаємо аптечку на море – ліки, які необхідно взяти з собою



1. Спирт, нашатирний спирт йод або зеленку.

2. Антисептики або льодяники від болю в горлі.

3. Вушні краплі, якщо раптом у вас запалиться вухо.

4. Протигрибкову мазь.

5. Ліки від алергії та циститу.

6. Гель або крем від опіків.

7. Краплі в ніс, особливо, якщо це ваша проблемна зона.

8. Ліки від болю в серці.

10. Спреї, мазі, гелі від укусів.

До теми:  На полтавському пляжі ручний лелека збирає глядачів та жаб поміж оголених відпочивальників

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter