Полтавці не вірять в овочі без нітратів і вирощують городину самі

Новини
Ольга Матвієнко12 червня 2013 о 08:301708 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавці не вірять в овочі без нітратів і вирощують городину самі
"Коло" запитало у полтавців, які овочі та фрукти містять найбільше нітратів. 
Більшість вважає небезпечними полуницю та помідори, кавуни і огірки. За словами людей, позбутися шкідливих речовин допомагає замочування у воді.























































Ольга Іванівна:

Мені здається, що зараз найбільше хімікатів у помідорах, а потім у кавунах. Ще у полуниці. Нещодавно зайшла до аптеки, фармацевт і жінка між собою спілкувалися. Жінка просила дати їй ліків, бо дуже погано. Перед тим вона купувала полуницю, з’їла зовсім трохи. Я сама полуниці не купую зовсім. Отруєнь у мене в родині ніколи не було, бо в нас своя дача і ми стараємося їсти тільки вирощені власноруч овочі та фрукти. Особливих методів визначити, чи є нітрати в продукті, я не знаю. Але чула, що помідори та огірки перед вживанням потрібно замочити години на чотири у воді. Із кавуна, коли купили, відрізають скибочку і занурюють у воду. Якщо вода порожевіла, то значить багато нітратів.
Марина:

– Овочі зараз усі з нітратами, навіть на огороді. При виборі овочів та фруктів треба дивитися, щоб свіжі були на вигляд. Напевно, найбільше нітратів в огірках. Менше шкідливих речовин містять ті фрукти, які зараз масово стигнуть у садках, тому їх не завозять із далеку.
Микола Павлович:

– 100% є нітрати в овочах і фруктах. У 6-7 разів перевищує норми. Я зустрів на ринку чоловіка, сам з Росії. Він своїм приладом перевірив картоплю, моркву і все інше. То прилад показував перевищення норми у 7 разів на всіх продуктах. Потім підійшли до бабусі, вона з села. Говорить, що нічим не обробляла овочі. Перевірили – у 2 рази перевищує норму. Виявляється, йдуть такі дощі, вітром заносить всякий непотріб. Найнебезпечніші – капуста, кабачки, огірки, морква. Полуницю взагалі не беріть, це та, яку привозять з інших міст. Знаю, як фермер один вирощує полуницю на окремій грядці для себе, а на продаж плантацію поливає селітрою. У результаті пришвидшується їх достигання, а запаху і смаку немає. Щоб зменшити вміст нітратів, усі овочі та фрукти потрібно покласти у воду на півгодини.
Ольга Миколаївна:

– Нітрати звичайно є. Найбільше їх в огірках, помідорах. Отруєнь у нас у родині чи зі знайомими не було. Ми намагаємося не купувати овочі,чекаємо на свій врожай. Традиційних методів як обирати овочі, я не знаю, але чула, що можна заливати водою хвилин на 20, щоб позбутися нітратів.
Микола (не захотів фотографуватися):

– Для себе я вирощую овочі на городі. Усе інше стараюся не купувати. Думаю, що найбільше нітратів у овочах та фруктах, не характерних для сезону. Наприклад, полуниця або помідори взимку. Взагалі, купувати можна все. Є ж продають домашню городину, а є люди, які недобросовісно ставляться до вирощування продукції і не дружать зі здоров’ям. Думаю, що жоден метод вивести пестициди із їжі не допоможе. Ми вживаємо купу всього іншого некорисного, тому невеликі порції не зашкодять. Маленьким дітям, звичайно, і в маленьких дозах ці шкідливі речовини небезпечні.
Тетяна:

– Звичайно, є нітрати і в овочах, і в фруктах. Найнебезпечніші ті продукти, які з’являються першими, наприклад, полуниця. Я думаю, всі дивляться телебачення, всі знають, що санстанція, коли беруть проби, то виявляють забагато нітратів. Народних методів я не знаю, тому що взагалі нічого ніколи не купую на базарах, а вирощую сама. Продукт з нітратами нічим не пахне, немає ні присмаку, ні аромату. Він тільки гарно виглядає, аж надто гарно, як для натурального.
Микола:

– Думаю, що достатньо багато нітратів. Найбільше їх у огірках, помідорах, картоплі, а з фруктів, напевно, у більш екзотичних, у персиках. Тобто, у тих продуктах, які першими за сезон потрапили на прилавки. Народних методів не знаю, не користуюся. А випадків отруєння у нас не було, бо живемо в селі, їмо все із власного городу.
Жанна:

– Я думаю багато нітратів в овочах і фруктах. Із власного досвіду можу сказати, що натуральних продуктів усе менше і менше. Вони всі містять нітрати, без винятку – полуниця, черешня, помідори, огірки, редиска, цибуля, редиска. Купляю переважно в супермаркетах і на базарі, але деякі вирощую на огороді. Випадків отруєнь поки не було, але ніхто від цього не застрахований. Народних методів вибору продуктів не знаю, але іноді залишаю у воді на деякий час.
Роман:

– Нітрати є у всіх овочах і фруктах. У кожному продукті їх різна кількість. Я думаю, більше у овочах, ніж у фруктах. Купую продукти переважно в одному із полтавських супермаркетів і на базарі. Народних методів перевірки продуктів не знаю. Хоча можна замочувати у воду, проте все одно повністю нітрати не вийдуть.
Антоніна Петрівна:

– Впевнена, що в усіх овочах, які продають зараз, є нітрати. А їхня кількість залежить від тих, хто вирощує. Найбільше нітратів у картоплі, редисі, огірках, помідорах. Купляю продукти по-різному: і з городу у фермерів, і на базарі. Випадків отруєнь у мене особисто не було, але у знайомих траплялось. Довести провину продавця чи виробника практично неможливо. Я бачила фрагмент по телебаченню, коли у кефірі в пакеті була миша. Жінка звернулась у магазин і їй сказали, мовляв, ви нічого не доведете. Це дуже важка справа. Коли купиш продукти, можна робити експертизу, але вона дуже дорога і не кожному по кишені. І в результаті нічого не матимеш. Просто потрібно бути дуже обережним. Зараз це масова проблема і всі жаліються, що діти хворіють. Ми виробляємо, ми споживаємо і думаємо, що нам це не трапиться. Це замкнене коло. Є різні способи, рекомендації перевірки продуктів, але я їм не дуже довіряю.
Ніна:

– Нітрати є. Ті, що домашні овочі привозять, то там немає, а ті, які завозять з інших міст чи з ферм, то там є. Найбільше їх кольоровій капусті, помідорах, огірках. Рекомендують на 2 хв у розчин води і соди замочити овочі, щоб зійшли нітрати. Краще обирати продукти по сезону і тоді, коли вони з’являються на присадибних ділянках. За зовнішнім виглядом дуже відрізняються. Якщо занадто яскравий колір, то точно з нітратами. Я обираю за запахом. Продукт з нітратами нічим не пахне. Якщо овочі вирощені на огороді, то вони виглядають свіжими і будуть не довго зберігатися, почнуть псуватися. Отруєнь у мене особисто не було, а у знайомих траплялося, якщо починали дуже рано вживати овочі, потрапляли в інфекційну лікарню.
Олександра:

– У всіх овочах і фруктах є нітрати. Я б не купувала кавуни, дині зараз. Ми намагаємося їсти, те що з огороду. Звичайно, там будуть яди, але без нітратів. Думаю, щоб перевірити на чи є нітрати чи немає, потрібно заливати водою. Якщо є нітрати у овочах чи фруктах, то звичайно вони будуть яскравішими, за натуральні продукти.
Вікторія:

– Взагалі, я не дуже розбираюся. Проте намагаюся купувати овочі та фрукти на ринку. Склалося таке переконання, що в супермаркети якраз завозять овочі із більшим вмістом нітратів та інших речовин. І звичайно ж взимку купувати перець та полуницю, коли їх не повинно бути, не потрібно. Від знайомих чула про випадки отруєння, але вони ж нікуди не зверталися.

Запитували Ольга Матвієнко, Ліна Решетник

Під час попереднього опитування полтавці розповіли, де планують відпочивати цього літа

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter