Чому попри моду на донорство, падає кількість полтавців, що здають кров

Ситуація
Надія Труш13 червня 2013 о 12:321653 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Чому попри моду на донорство, падає кількість полтавців, що здають кров
14 червня відзначають Міжнародний день донора крові. У Полтаві донорів меншає, хоча охочих поділитися своєю кров’ю заради життя інших – чимало. 


Володимир Рудіков, головний лікар обласної станції переливання крові. Володимир Рудіков, головний лікар обласної станції переливання крові.

У місті сьогодні стартувала дводенна благодійна акція  по здачі крові. Пропонуємо дізнатися, чому бажаючих стати донором крові полтавців багато, але кількість донорів все ж не зростає.

Головний лікар Полтавської обласної станції  переливання крові Володимир Рудіков таку ситуацію пов’язує із тим, що нині багато людей хворі і мають протипоказання до здачі донорської крові.

– Кожна людина, якій виповнилося 18 років і вона хоче стати донором крові, обов’язково проходить медичне обстеження безпосередньо перед процедурою здачі крові, – пояснює Володимир Валентинович. – Зараз все більше молоді виявляє бажання здати донорську кров, але не усі бажаючі можуть донорами стати. Наприклад, буде відмовлено у донорстві людям, вага яких менше 50-55 кілограм. Адже в інакшому разі можуть бути неприємні наслідки (запаморочення, зниження тиску). Навіщо ризикувати і доводити людину до погіршення стану самопочуття?

На момент перебування журналіста, донорів у станції переливання крові було небагатоНа момент перебування журналіста, донорів у станції переливання крові було небагато

Все більше полтавців стають не доноздатними

Основною причиною зменшення кількості донорів на Полтавщині  Володимир Рудіков називає зменшення доноздатного населення.

– Багато людей хочуть прийти і здати кров, адже, до слова, акції здачі донорської крові у нас організовують не лише з нагоди спеціальних дат, а протягом усього року, – зауважує головний лікар станції переливання крові. – Щоб був постійно запас свіжої крові (цільна кров не переливається, а переробляється). Приміром, плазма зберігається 2 роки, а еритроцитарна маса не більше 35 днів. Люди зараз часто хворіють. Серед табу на донорство люди, що переносили операції (наприклад, якщо вилучений жовчний міхур, то така людина уже не може стати донором крові), або якщо людина має ішемічну хворобу, онкозахворювання, інші хвороби.

Бажаючий здати кров має мати при собі паспорт і ідентицікаційний кодБажаючий здати кров має мати при собі паспорт і ідентицікаційний код

До слова, у Полтаві станції переливання крові вручили обладнання на мільйон гривень. Систему для сепарації клітин крові, тобто для забору та виділення лейкоцитів, еритроцитів, тромбоцитів, апарат «Амікус» вручили станції переливання крові представники Міжнародного благодійного фонду «Янгол України» та ТОВ «Фенвол». Новий апарат має особливі технічні переваги: дозволяє отримати дві дози тромбоконцентрату від одного донора та педіатричні дози, які життєво необхідні для пацієнтів у стані глибокого імунодефіциту. Завдяки використанню цього обладнання тромбоконцентрат можна зберігати протягом 5 діб. Раніше ж можливості його зберігати не було зовсім.

Статистика: минулого року на Полтавщині зібрали більше 200 літрів донорської крові. У обласному центрі та районах працюють виїздні бригади, що збирають донорську кров.

Стати донором може й пенсіонер

Максимальний вік для людей, що бажають стати донорами – до 60 років, за словами головного лікаря обласної станції  переливання крові.

– Якщо людина має добрі показники, чудове здоров’я і бажання здати кров, то чому б і ні, – говорить Володимир Рудіков. – Бувають такі випадки, коли шестидесятирічна людина має краще здоров’я, ніж ті, хто молодший.

У Полтаві – мода на донорство (фото).

До теми: полтавські націоналісти здають кров, щоб підтримати моду на донорство.

На Полтавщині 2845 почесних донорів

– Людина, яка 40 і більше разів здала донорську кров, стає почесним донором, отримує спеціальне посвідчення, – розповідає Володимир Рудіков. –  Нині у області 2845 почесних донорів, найбільше таких людей у Полтаві, Кременчуці.

Також читайте:

У Полтаві охоронна фірма подарувала станції швидкої допомоги новий реанімобіль