Зникаючі села: історія одного хутора (фото)

Ситуація
Валентина Зайченко29 липня 2013 о 11:553362 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Зникаючі села: історія одного хутора (фото)
Хутір Кульбашне біля села Михайлівка Великобагачанського району офіційно вважається мертвим з минулого року.
У 2012-му тут померла остання його жителька – 85 річна бабуся, яка прожила тут все життя. Хоча вона жила останні роки одна в радіусі кількох кілометрів, своєї хати покидати категорично не хотіла.

В цій хаті ще рік тому жила остання мешканка хутораВ цій хаті ще рік тому жила остання мешканка хутора

– До найближчого магазину ходити їй було кілометрів три. Вона ходила, хоч і було їй за 80. З зупинками. Отак йде, сяде на лавочці посидить, поговорить з місцевими. І зі мною говорила, – розповідає Валентина Сердюк, мешканка села Михайлівка, до якого відноситься «мертвий» хутір Кульбашне. – Я їй радила: та купи хатку отут поближче до центру. Що ж ти там сама? І ходити далеко, і сусідів немає. А вона відмовчувалася. А потім зізналась, що не може і не хоче  покидати своєї хати. Так і доживала там на самоті. Раніше хутір був дуже гарним, тут було кілька десятків хат. Люди будували собі житло у мальовничому куточку. – Там було так затишно. Не було багато машин, село тоді розвивалося. Приїжджали люди на роботу, – продовжує Валентина Федорівна. – А зараз все заросло…І хати розвалилися. Сльози на очах, адже я сама тут виросла поряд. Гірко бачити як все руйнується. Правда, одна невелика добра новина змусила Валентину Сердюк заплакати. Дошку пошани в селі Михайлівка, яка довгі роки стояла облущена і без фото, оновили. Зробили з неї Дошку пам’яті – розмістили фото односельчан, які воювали за рідну землю. Серед них і батько літньої жінки – Федір Сердюк. Дошку пам’яті вона сама на власні очі не бачила, бо не ходить в центр села через стан здоров’я. Але почувши добру новину, розплакалась. – Як приємно це чути, що не все руйнується, не все забули…– говорить жінка. До речі, нещодавно журналіст "Кола" прожила день у глухому селі. Читайте також: Глухі полтавські села: реалії та перспективи

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter