У скільки полтавцям обійдеться зібратися на риболовлю

Новини
3 серпня 2013 о 13:302557 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У скільки полтавцям обійдеться зібратися на риболовлю
Що з собою взяти на риболовлю та скільки коштуватиме спорядження для вашого хобі?


Найдешевше вудилище можна придбати за 30 гривень (фото: afisha.ternopil.ua)Найдешевше вудилище можна придбати за 30 гривень (фото: afisha.ternopil.ua)

Журналісти «Кола» поцікавилися цим питанням та склали перелік найнеобхідніших речей за останніми розцінками в Полтаві. Для рибалок зі стажем корисно буде дізнатись про новинки для комфортної риболовлі, а от початківцю стане в пригоді все, про що розповіли фахівці та досвідчені риболови.

Читайте також: Новий закон про рибальство розширить права полтаців-орендарів ставків

Збираємося на риболовлю



– Справжня риболовля полягає не в тому, щоб гарно вдягтися та набрати з собою всіляких новомодних штучок, а щоб наловити багато риби, – говорить Богдан, продавець магазину «Світ рибалки».

Якщо маєте гостре бажання впіймати рибу, обійтися можна лише вудочкою та наживкою, але є речі, які не будуть зайвими. Вони перетворять ваше захоплення на задоволення та зроблять його максимально комфортним та продуктивним.

Обираємо екіпірування



Улітку для риболовлі вистачить звичайних шортів та футболки, якщо біля водойми не дошкуляють комарі чи ви обробили шкіру спеціальними засобами від кровопивць. Для тих же, хто серйозно ставиться до свого зовнішнього вигляду та дбає, аби під час активного відпочинку одяг був зручним та комфортним, можна придбати спеціальне вбрання. Камуфляжний костюм, який зазвичай складається з куртки та штанів, коштує від 300 гривень. Інколи замість штанів у комплекті йде комбінезон. Улітку такий костюм пригодиться в прохолодну погоду, а взимку його вдягають під верхній одяг.

Фото: look.com.ua Фото: look.com.ua

Незайвими будуть спеціальні чоботи, які ще називають забродами. Коштують вони від 100 до 1500 гривень. Гумові та з високими халявами, вони дозволяють риболову бродити у воді, не замочивши ніг.

Головний убір захистить від сонця. Найдешевший капелюх коштує 50 гривень.

За 200-500 гривень можна придбати антивідблискові окуляри, які захистять очі будь-якої пори. До того ж у них можна дивитися на воду, від якої відбивається світло. Такі окуляри не пропускають УФ-промені завдяки спеціальному покриттю. Очі в них не втомлюються та не болять.

Ловимо рибу на вудку



Найперше, що потрібно кожному рибалці, вудка. У магазинах очі розбігаються від запропонованих вудилищ.  Є поплавкові, фідерні, болонські, махові та спінінгові. Так само різняться на них і ціни. Найдешевше вудилище можна придбати за 30 гривень, найдорожче – за 1 тисячу гривень.

Якщо ви знаєте в яких умовах та яку рибу будете ловити, порадити підходящу вам зможуть у будь-якому спеціалізованому магазині.

фото: karpatskijobjektiv.comфото: karpatskijobjektiv.com

– Поплавкова вудка підходить будь-кому: початківцю та професіоналу. Складається з вудилища, котушки, ліски, поплавка, грузила та гачка, – розповідає рибалка Роман Авраменко. – Цільна вудочка зручна, якщо її не потрібно з собою перевозити. Якщо ви збираєтеся ловити рибу на великій відстані від берега, вам потрібно буде довге вудилище, що розкладається. Довжина телескопічних найчастіше варіюється від 4 до 8 метрів.  Найкраще обирати 5-метрову. Вона більш універсальна.

За словами рибалки, вудочка повинна бути легкою, але при цьому здатною витримати вагу вилову. Спінінг же  потребує від риболова певних навичок.  Він складається зі спеціального вудилища, руків’я, котушки, кілець, волосіні, грузила та повідка. Котушка коштує від 40 до 1 тисячі гривень, волосінь та шнури – від 5 до 500 гривень, гачки – 4-70 гривень. Вибір залежить від типу вудилища та риби, яку ловитимете.

Крісло



Аби було зручно кілька годин сидіти на березі й чекати, коли риба клюватиме, можна прихопити з собою стілець чи навіть крісло з бильцями. Легкий, компактний та розкладний стілець найменше коштує 70 гривень.  Комфортне крісло зі спинкою, яке легко переносити, обійдеться до 1 тисячі гривень.

Човен



Для вилову з води вам потрібен буде човен. Рибалкам пропонують надувні та гумові. Можна вибрати веслувальні, а можна – із двигуном. Ціна на човни коливається від 1400 до 8000 гривень.

Наживки та прикорми



Їхній асортимент, як і ціни, різноманітний. Умовно прикорми можна розділити на рослинно-тваринного та  синтетичного походження. Часто додають штучні ароматизатори.  Порція опаришів коштує 5 гривень. Можна придбати тісто з різними ароматами: кропу, часнику, ванілі та іншої смакоти для риби від 20 гривень. Воблери коштують від 30 до 200 гривень. Їх купують для спінінгів для вилову хижої риби (окуня, щуки та інших).

До теми: У Полтаві відкрилася художня виставка, присвячена темі риболовлі

Новинки



Ехолот та відеовудка – досить нові засоби для риболовів, але вони вже зарекомендували себе і користуються попитом.



Ехолот покаже дно та рибу



Ехолот покаже, щона дні (фото: humminbird.com.ua)Ехолот покаже, щона дні (фото: humminbird.com.ua)

Прилад, який допомагає визначити глибину у місці лову, рельєф дна та наявність риби – це ехолот. Складається він із ультразвукового датчика та приймача. Датчик за допомогою ультразвукового сигналу сканує дно: посилає сигнал та чекає його повернення. На дисплеї ж уже вимальовується картинка з усіма перешкодами на шляху цього сигналу: чітко проглядаються дно та риба, якщо вона є під водою. Найкраще ехолот прикріпити до човна. Адже якщо він не рухається, на дисплеї буде одна й та ж картинка. Коштує таке задоволення від 1300 гривень.

Ехолоти використовують на різну рибу, адже видно і окремих риб, і косяки.

– Мій колега Олександр упіймав, завдяки ехолоту, на Дніпрі сома вагою приблизно 20 кіло, радощам не було меж! – розповів Роман Король. – Але дуже шкодував, що не взяв із собою фотоапарат.

– Ехолот дуже допомагає на риболовлі. Ми вже не навмання плаваємо по річці чи водосховищу, а можемо бачити рельєф дна та глибину. Дорожчі модулі показують навіть косяки риб. Прилад градує рибу на велику, середню та малу. Маючи вже досвід, орієнтуємося, яка це риба, відповідно до місцевості. Таким чином краще підбирати снасті, – розповів рибалка Артем Смірнов. Найдешевший ехолот коштує 800 гривень. Але риболови найбільше купують прилади за 1300-1600 гривень. Ще дорожчі моделі мають GPS-навігатор.

Артем розповів, що під час риболовлі на водоймі за допомогою навігатора можна визначити місце скупчення риби і відмітити на карті. Варто пам’ятати, що косяки риб, які показують ехолоти – переважно травоїдні.

– Свій ехолот я випробував на Кременчуцькому водосховищі, – каже рибалка Олександр. – Він виправдав свої гроші. – Окрім того, що показував рибу та її розмір, ще корисний тим, що на ньому видно гілля у воді чи інші перешкоди, щоб зайвий раз не закидати вудку, а потім розплутувати чи рвати волосінь. Тож він допомагає риболову ще й уберегти приладдя.

Читайте також: Що потрібно знати полтавцю для успішної риболовлі

За допомогою відеовудки можна побачити, як рибка проковтне наживку



Відеовудочка (фото: moskva.sindom.ru)Відеовудочка (фото: moskva.sindom.ru)

Серед корисних новинок для рибалок – відеовудка. Цей невеликий прилад розміром зі смартфон покаже все, що відбувається під водою. Одна його частина з дисплеєм залишається у вас у руках, інша – камера – занурюється у воду. Відеовудка набагато менша за звичайну підводну і практично непомітна. Тож можна побачити, як рибка проковтне гачок із наживкою. У темних місцях автоматично вмикається інфрачервоне світло. Деякі відеовудки мають функцію запису. Можна навіть знімати відео про підводне життя. Коштують такі прилади недешево – від 2500 до 4000 гривень.



GPS-навігатор – розумний путівник для риболова

Не заблукати та знайти потрібний шлях, особливо серед великих водойм, допоможе рибалці GPS-навігатор. У Полтаві з картами світу такий прилад можна придбати від 1 тисячі гривень. Якщо ж вам потрібна мапа України, коштуватиме навігатор щонайменше 2 тисячі гривень.

Такий прилад знадобиться не лише на риболовлі, а й у подорожі, його можна брати з собою в машину.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter