Їдемо працювати за кордон: що пропонують для полтавців

Новини
6 серпня 2013 о 14:3611480 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Їдемо працювати за кордон: що пропонують для полтавців
Ро­бо­та за ко­р­до­ном – ни­ні чи­ма­ло укра­ї­н­ців мі­ря­ють про неї.
Де і яку ро­бо­ту про­по­ну­ють укра­ї­н­цям? Скі­ль­ки по­т­рі­б­но ви­тра­ти­ти та скі­ль­ки по­тім мо­ж­на за­ро­би­ти? Ві­д­по­ві­ді на всі ці пи­тан­ня шу­ка­ла жу­р­на­ліст «Ко­ла».



Фото з сайту rivne1.tvФото з сайту rivne1.tv

За да­ни­ми рі­з­них со­ці­а­ль­них ком­па­ній, най­більш за­тре­бу­ва­ні за ко­р­до­ном – укра­ї­н­сь­кі ІТ-­спе­ці­а­лі­с­ти (си­с­те­м­ні ад­мі­ні­с­т­ра­то­ри та про­гра­мі­с­ти). Про­те їм не­обо­в’я­з­ко­во ви­ї­з­ди­ти в ін­шу кра­ї­ну, аби пра­цю­ва­ти на іно­зе­м­ні ком­па­нії. Та­кож по­т­ре­бу­ють на­ших ме­ди­ків, вче­них та ін­же­не­рів. В Ін­те­р­не­ті ж най­бі­ль­ше ва­ка­н­сій ро­бі­т­ни­чих про­фе­сій.

Жу­р­на­ліст про­ве­ла вла­с­не не­ве­ли­ке до­с­лі­джен­ня що­до про­по­зи­цій із пра­це­в­ла­ш­ту­ван­ня за ко­р­до­ном для укра­ї­н­ців.

Ни­ні най­бі­ль­ше про­по­зи­цій для нас у Поль­щі

У су­сі­д­ній із на­ми кра­ї­ні про­по­ну­ють ро­бо­ту як се­зон­ну, так і на три­ва­лий пе­рі­од ро­ку.

Поль­ща

За­тра­ти: бли­зь­ко 3 ти­сяч гри­вень.

За­ро­бі­ток: від 5 ти­сяч гри­вень у мі­сяць.

Ва­ка­н­сії: до­мо­го­с­по­да­р­ка, при­би­ра­ль­ни­ця, шва­ч­ка, фа­су­ва­ль­ни­ки, рі­з­но­ро­бо­чі. Най­ча­с­ті­ше про­по­ну­ють ро­бо­ту на за­во­дах та фа­б­ри­ках.



– По­т­рі­б­ні рі­з­но­ро­бо­чі на ме­та­ло-­пла­с­ти­ко­вий за­вод, – го­во­рить Сте­пан Сте­па­но­вич, по­се­ре­д­ник. – За­ро­бі­т­на пла­та у мі­сяць – бли­зь­ко 700 до­ла­рів. Жи­т­лом за­без­пе­чує пі­д­п­ри­єм­с­т­во, а от ха­р­чу­ван­ня – за свій кошт. Або ж на м’я­со­ко­м­бі­нат – со­р­ту­ва­ль­ни­ком. Там дві­чі на день і ха­р­чу­ва­ти­муть. За мі­сяць мо­ж­ли­во за­ро­би­ти до 900 до­ла­рів. Мо­же­те по­ї­ха­ти на пі­в­ро­ку. Як­що спо­до­ба­єть­ся – до­мо­ви­тесь і по­ве­р­не­тесь на до­в­ший строк по­тім.

Пра­це­в­ла­ш­то­ву­ють і сі­мей­ні па­ри



Для сі­мей­ної па­ри ни­ні є ва­ка­н­сії – чи­с­ти­ти сви­ня­чі шлу­н­ки (ро­бо­та на кон­ве­є­рі, ви­да­єть­ся спец­одяг). По­се­лять в од­ну із кі­м­нат 3-кі­м­на­т­ної ква­р­ти­ри. Ха­р­чу­ван­ня без­ко­ш­то­в­не. Пла­ти­ти­муть по 8 ти­сяч гри­вень на мі­сяць. Ро­би­ти по­т­рі­б­но по­з­мін­но, по 10-12 го­дин на день, – за­зна­чи­ла жі­н­ка, яка ро­з­мі­с­ти­ла та­ке ого­ло­шен­ня в Ін­те­р­не­ті.

До ре­чі, на ба­га­тьох поль­сь­ких за­во­дах, як ро­з­по­ві­да­ли в ка­д­ро­вих аге­н­ці­ях, ви­хі­д­ний тіль­ки  в не­ді­лю, су­бо­та – на­пі­в­ро­бо­ча. Де­хто із по­се­ре­д­ни­ків, які про­по­ну­ють ро­бо­ту в Поль­щі, за­пе­в­няв, що їх­ня по­с­лу­га без­ко­ш­то­в­на. Ін­ші на­зи­ва­ли су­му від 2,5 ти­ся­чі гри­вень за офо­р­м­лен­ня до­ку­ме­н­тів, ві­зу, за­про­шен­ня від ро­бо­то­да­в­ця. Де­хто об­ме­жу­ва­в­ся 200 гри­в­ня­ми, при цьо­му за­зна­чав:

– 520 гри­вень за за­про­шен­ня від ро­бо­то­да­в­ця та 100 гри­вень за са­му ва­ка­н­сію, плюс – офо­р­м­лен­ня ві­зи та на до­ро­гу (до Льво­ва та зі Льво­ва до Поль­щі – бли­зь­ко 300 гри­вень), а ще взя­ти з со­бою якісь ко­ш­ти до пер­шо­го ава­н­су. Тож вам зна­до­бить­ся від 2,5 до 3 ти­сяч гри­вень, але за 1-й мі­сяць вам це вда­сть­ся ві­д­п­ра­цю­ва­ти, – ро­з­по­ві­ла Оль­га Іва­ні­в­на, пред­ста­в­ни­ця ком­па­нії, яка пра­це­в­ла­ш­то­вує в Єв­ро­пі.

Се­зон­ні ро­бо­ти влі­т­ку:



Крим



Ви­тра­ти: до 1000 гри­вень (на кви­т­ки та по­с­лу­гу по­се­ре­д­ни­ка).

За­ро­бі­ток: в се­ре­д­ньо­му бли­зь­ко 10-15 ти­сяч гри­вень за се­зон.

Три­ва­лість се­зо­ну: 3-4 мі­ся­ці.

На збір вро­жаю



Вік: від 18 до 55 ро­ків



Се­зон у ро­з­па­лі і вже за­кін­чу­єть­ся, але ті, хто пі­з­но сха­ме­ну­в­ся, ще мо­жуть вла­ш­ту­ва­ти­ся на ро­бо­ту. У Кри­му в сер­п­ні та ве­ре­с­ні  по­т­рі­б­но ще зі­б­ра­ти ви­но­г­рад та яб­лу­ка. Жи­т­лом та ха­р­чу­ван­ням обі­ця­ють за­без­пе­чу­ва­ти. За­ро­бі­т­на пла­та – від 3 до 5 ти­сяч гри­вень.

– Ви бе­ре­те свою са­ні­та­р­ну кни­гу, ку­пу­є­те кви­ток і при­ї­ж­джа­є­те у Сім­фе­ро­поль, де ми вас зу­стрі­не­мо. Ми зво­ди­мо вас із ро­бо­то­да­в­цем, і тіль­ки за фа­к­том ва­шо­го пра­це­в­ла­ш­ту­ван­ня офо­р­м­ля­є­мо з ва­ми до­го­вір. На­ша по­с­лу­га ко­ш­тує 650 гри­вень.

Ро­бо­та в ку­ро­р­т­них мі­с­тах Кри­му

Вік: від 18 до 35 ро­ків

Ви­мо­га: обо­в’я­з­ко­ва на­я­в­ність са­ні­та­р­ної кни­ги.

Ва­ка­н­сії на се­зон­ні ро­бо­ти у Кри­му: по­вар, ку­хар, по­су­до­мий­ка, при­би­ра­ль­ни­ця, ба­р­мен, офі­ці­ант, про­да­вець, ма­н­га­ль­щик та ані­ма­тор.

Ку­ро­р­т­ний се­зон три­ває до жо­в­т­ня. То­му в ка­д­ро­вих аге­нт­с­т­вах пе­ре­ко­ну­ють, що у на­се­ле­них пу­н­к­тах по­б­ли­зу мо­ря і в сер­п­ні  ре­а­ль­но  вла­ш­ту­ва­тись офі­ці­а­н­том або рі­з­но­ро­бо­чим.

– По­т­рі­бен пе­р­со­нал в один із па­н­сі­о­на­тів, – за­пе­в­няє па­ні Сві­т­ла­на. – В офі­ці­а­н­та за­ро­бі­т­на пла­та бу­де від 3 ти­сяч гри­вень у мі­сяць, плюс – ча­йо­ві. У рі­з­но­ро­бо­чо­го – теж 3 ти­ся­чі, але вже без ча­йо­вих.

Уза­га­лі по­д­ба­ти про своє пра­це­в­ла­ш­ту­ван­ня у Кри­му ре­ко­ме­н­ду­ють ще на­ве­с­ні. Адже се­зон по­чи­на­єть­ся у тра­в­ні-­че­р­в­ні, і ро­бі­т­ни­ків ту­р­ба­зи, па­н­сі­о­на­тів та го­те­лів шу­ка­ють до цьо­го пе­рі­о­ду.

До Ту­ре­ч­чи­ни, ОАЕ та Єги­п­ту:



У ці те­п­лі кра­ї­ни за­про­шу­ють на ро­бо­ту як влі­т­ку, так і впро­довж ро­ку.

До теми - Азаров пообіцяв доплачувати випускникам, які працюватимуть в селах

Ані­ма­то­ром:

Вік: від 18 до 30 ро­ків.

Три­ва­лість ро­бо­чо­го се­зо­ну: 4-6 мі­ся­ців

За­тра­ти: до 4 ти­сяч гри­вень.

За­ро­бі­ток за се­зон: 12-18 ти­сяч гри­вень (без ви­трат на про­жи­ван­ня та ха­р­чу­ван­ня).

Ви­мо­га: ба­зо­ве знан­ня ан­г­лій­сь­кої мо­ви (іта­лій­сь­ка, ні­ме­ць­ка та ту­ре­ць­ка та­кож ві­та­ють­ся)



– Ни­ні по­т­рі­б­ні ані­ма­то­ри до Єги­п­ту, а са­ме ані­ма­то­ри зі спо­р­ту, тан­цю та ди­тя­чі, – ро­з­по­ві­дає Оле­на Оле­гі­в­на, пред­ста­в­ни­ця од­но­го із ані­ма­цій­них агентств. – Від ва­шо­го рі­в­ня знан­ня іно­зе­м­ної мо­ви за­ле­жа­ти­ме і ва­ша зар­пла­та. Як­що рі­вень ба­зо­вий, то це 300-400 до­ла­рів у мі­сяць, тоб­то бли­зь­ко 3 ти­сяч гри­вень. Але ані­ма­то­ри ще за­ро­б­ля­ють на про­да­жі кви­т­ків на ди­с­ко­те­ки та кі­но, це ще плюс кі­ль­ка ти­сяч гри­вень у мі­сяць. Хто га­р­но во­ло­діє мо­вою, у то­го за­ро­бі­т­на пла­та бу­де ви­щою. Усе ви­рі­шить ро­бо­то­да­вець пі­с­ля спів­бе­сі­ди з ва­ми. Ро­бо­та на­да­єть­ся на 4-6 мі­ся­ців. Щоб ви­ї­ха­ти, вам по­т­рі­б­но ма­ти за­ко­р­дон­ний па­с­порт. А та­кож при­д­ба­ти кви­ток на лі­так в од­ну сто­ро­ну – це 180 до­ла­рів (до 1,5 ти­ся­чі гри­вень). Офо­р­м­лен­ня ві­зи в ае­ро­по­р­ту вам обій­деть­ся в 20 до­ла­рів (160 гри­вень), за ва­ка­н­сію – 1000 гри­вень. Плюс взя­ти з со­бою гро­ші на якісь ви­тра­ти. Хто їз­див, го­во­рить, що  ви­ста­чить до 1000 гри­вень. Адже про­жи­ван­ня та ха­р­чу­ван­ня – за ра­ху­нок го­те­лю. У ці­ло­му на та­ку по­ї­з­д­ку вам зна­до­бить­ся до 4 ти­сяч гри­вень.

Тан­ці­в­ни­цею:

Для укра­ї­нок в Ін­те­р­не­ті чи­ма­ло ва­ка­н­сій тан­ці­в­ниць. Най­бі­ль­ше сум­ні­в­них про­по­зи­цій у Ту­ре­ч­чи­ні.

Вік: 18-33 ро­ки

Те­р­мін ро­бо­ти: 6-12 мі­ся­ців

За­ро­бі­ток: бли­зь­ко 14 ти­сяч гри­вень у мі­сяць

– У ні­ч­ні клу­би мі­с­та Ан­ка­ра за­про­шу­ють­ся: ді­в­ча­та з при­є­м­ною зо­в­ні­ш­ні­с­тю, шоу-­ба­ле­ти та со­ло-­та­н­ці­в­ни­ці (схі­д­ний та­нець, та­нець бі­ля же­р­ди­ни, будь-­який яс­к­ра­вий но­мер). Опла­та пра­ці на мі­сяць – 1700-1800 до­ла­рів (до 14 ти­сяч гри­вень у мі­сяць). На­ра­хо­ву­єть­ся до­пла­та за спі­л­ку­ван­ня із клі­є­н­та­ми за сто­ли­ком. Час ро­бо­ти в клу­бі: з 22.00 до 5.30. Ви­тра­ти на пе­ре­літ, офо­р­м­лен­ня ро­бо­чої ві­зи, ме­д­ка­р­ти, ана­лі­зів кре­ди­ту­ють­ся ро­бо­то­да­в­цем, йдеть­ся в ого­ло­шен­ні.

Зби­ра­ти яго­ди за ко­р­до­ном – до Шве­ції або Фін­лян­дії

Ви­тра­ти: до 13 ти­сяч.

За­ро­бі­ток: до 50 ти­сяч гри­вень за се­зон.

Три­ва­лість се­зо­ну у Шве­ції: 2 мі­ся­ці.

По­да­ва­ти за­я­в­ку на та­кі ро­бо­ти ре­ко­ме­н­ду­ють на­ве­с­ні. Адже, на­при­клад, в Шве­ції се­зон по­чи­на­єть­ся із ли­п­ня і три­ває до ве­ре­с­ня.

Ра­ні­ше всіх ягід у цій кра­ї­ні до­зрі­ває мо­ро­ш­ка. Її збір за­кін­чу­єть­ся до се­ре­ди­ни сер­п­ня (з 20 ли­п­ня до 10 сер­п­ня). Мо­ро­ш­ка зби­ра­єть­ся ру­ка­ми і прий­ма­ють її тіль­ки в чи­с­то­му ви­гля­ді, без ли­с­тя і гі­лок.

Дру­гою до­зрі­ває чо­р­ни­ця. Її збір три­ває до по­ча­т­ку ве­ре­с­ня (з 1 сер­п­ня до 10 ве­ре­с­ня). Чо­р­ни­ця зби­ра­єть­ся гре­бі­н­кою і прий­ма­ють в та­ко­му ви­гля­ді, у яко­му ви її зі­б­ра­ли, пе­ре­би­ра­ти яго­ду не обо­в’я­з­ко­во.

Остан­ньою до­зрі­ває бру­с­ни­ця: збір яго­ди три­ває до при­хо­ду хо­ло­дів. Бру­с­ни­ця зби­ра­єть­ся як чо­р­ни­ця, її теж не по­т­рі­б­но пе­ре­би­ра­ти.

Жи­ти до­ве­деть­ся у бу­ди­но­ч­ках, де є дво­хя­ру­с­ні лі­ж­ка, хо­ло­ди­ль­ник та пли­та. По­с­тіль по­т­рі­б­но бра­ти з до­му. Ва­р­тість та­ко­го про­жи­ван­ня – 60 крон за до­бу (бли­зь­ко 25 гри­вень).

Для та­кої ро­бо­ти по­т­рі­б­на ме­ди­ч­на стра­хо­в­ка, до­що­вик, гу­мо­ві чо­бо­ти, те­п­лий одяг та взут­тя, кі­ль­ка ві­дер та гре­бі­н­ка. А та­кож ав­то­мо­біль. Як­що йо­го не­має, мо­ж­на оре­н­ду­ва­ти ма­ши­ну за 180 єв­ро, але її ще по­т­рі­б­но за­пра­в­ля­ти.

По­с­лу­га фі­р­ми, яка ор­га­ні­зо­вує та­ку по­ї­з­д­ку (без ви­тра­ти на ви­го­то­в­лен­ня ві­зи) – 2000 гри­вень. Тож у ці­ло­му, як­що ви не ма­є­те сво­го ав­то­мо­бі­ля та ві­зи, вам зна­до­бить­ся бли­зь­ко 12-13 ти­сяч. А ще ж ха­р­чу­ван­ня за вла­с­ний ра­ху­нок. Про­те ор­га­ні­за­то­ри та­ких по­ї­з­док за­пе­в­ня­ють,  що за два мі­ся­ця на яго­дах  мо­ж­на за­ро­би­ти бли­зь­ко 50 ти­сяч гри­вень.

– На­при­клад, як­що ви зби­ра­є­те в се­ре­д­ньо­му 50 кі­ло­грам чо­р­ни­ці в день, і це по­м­но­жи­ти на 60 ро­бо­чих днів, зда­є­те ягоду за се­ре­д­ньою ці­ною 15 крон, то в пі­д­су­м­ку отри­му­є­мо 45000 крон або 5240 єв­ро за 2 мі­ся­ці. На­віть як­що ви­ра­ху­ва­ти від ці­єї су­ми ви­тра­ти на по­ї­з­д­ку, про­жи­ван­ня та ха­р­чу­ван­ня, то в пі­д­су­м­ку за­ли­ша­єть­ся бли­зь­ко 3500-4000 єв­ро, йдеть­ся на сай­ті фі­р­ми, яка ор­га­ні­зо­вує по­ї­з­д­ки укра­ї­н­ців до Шве­ції на збір ди­ких ягід.

У Фін­лян­дії обі­ця­ють від 8 до 12 ти­сяч гри­вень за мі­сяць ро­бо­ти.

За до­бу про­жи­ван­ня в оре­н­до­ва­но­му бу­ди­но­ч­ку до­ве­деть­ся ви­кла­да­ти по 20-30 гри­вень.

До теми - Знайти у Полтаві роботу в 50 років: експеримент журналіста «Кола»

Про се­зо­ни:

Збір по­лу­ни­ці – з че­р­в­ня до ли­п­ня,

збір ма­ли­ни –  кі­нець ли­п­ня-­се­р­пень,

збір огі­р­ків –  у дру­гій по­ло­ви­ні ли­п­ня.

Не­при­є­м­ність, яка мо­же ви­ни­к­ну­ти:

Фі­р­ми-­по­се­ре­д­ни­ки, які ор­га­ні­зо­ву­ють та­кі по­ї­з­д­ки, по­пе­ре­джа­ють:

будь-­яка се­зон­на ро­бо­та за­ле­жить від по­го­ди, і ска­за­ти то­ч­ну да­ту по­ча­т­ку ро­біт не­мо­ж­ли­во. То­му пра­ців­ни­ки по­вин­ні ро­зу­мі­ти, що да­та в за­про­шен­ні фе­р­ме­ра мо­же не збі­га­ти­ся із по­ча­т­ком ро­бо­ти. Тоб­то мо­же бу­ти так: вас за­про­си­ли при­ї­ха­ти на по­ча­ток че­р­в­ня, а ро­бо­та з’яв­ить­ся ли­ше у кі­н­ці мі­ся­ця.

Та­кож ре­ко­ме­н­ду­ють не на­би­ра­ти ба­га­то про­ду­к­тів із Укра­ї­ни, оскі­ль­ки у Фін­лян­дії во­ни мо­жуть ко­ш­ту­ва­ти де­ше­в­ше.



Узи­м­ку за­про­шу­ють на ро­бо­ту в гір­сь­ко­ли­ж­ні ба­зи



Ін­стру­к­то­ра­ми в Ав­с­т­рію

За­ро­бі­ток: від 10 ти­сяч гри­вень



Се­зон: гру­де­нь-­кві­тень

Зар­пла­та в пе­р­ший рік ро­бо­ти: 1100 єв­ро (бли­зь­ко 10 ти­сяч гри­вень), на ру­ки ж – 965 єв­ро з по­да­т­ка­ми. Жи­т­лом за­без­пе­чу­ють. Ро­бо­чий день – 6 го­дин, ви­хі­д­ний один.

Ви­мо­ги: знан­ня ан­г­лій­сь­кої або ні­ме­ць­кої.

За ко­р­дон на по­с­тій­ну ро­бо­ту



До Че­хії



За­тра­ти: бли­зь­ко 7 ти­сяч гри­вень

За­ро­бі­ток: бли­зь­ко 9000 гри­вень  у мі­сяць

Те­р­мін: на 2 ро­ки

Ва­ка­н­сії: ме­ди­ч­ні пра­ців­ни­ки (лі­ка­рі, ме­д­се­с­т­ри, фе­ль­д­ше­ри) та про­гра­мі­с­ти, рі­з­но­ро­бо­чі, бу­ді­ве­ль­ни­ки, до­мо­го­с­по­да­р­ки, до­гля­да­ль­ни­ці.

Ви­мо­ги до всіх ро­бі­т­ни­ків: ві­д­су­т­ність шкі­д­ли­вих зви­чок та до­с­від не ме­н­ше 3 ро­ків.

Вік: 22-55 ро­ків

Жу­р­на­лі­с­т­ка «Ко­ла» пред­ста­ви­лась по­се­ре­д­ни­ку фі­ло­ло­гом, яка ра­зом зі сво­їм хло­п­цем, теж пе­да­го­гом, шу­ка­ють ро­бо­ту  в Че­хії. Ось що їй за­про­по­ну­ва­ли:

– З ва­шою пе­да­го­гі­ч­ною осві­тою ми не пі­д­бе­ре­мо ва­ка­н­сій за фа­хом. Мо­ж­на пра­це­в­ла­ш­ту­ва­тись у су­пе­р­ма­р­ке­ті: хло­п­цю – ва­н­та­ж­ни­ком, вам – при­би­ра­ль­ни­цею. На офо­р­м­лен­ня до­ку­ме­н­тів зна­до­бить­ся 350 єв­ро, плюс ще 350 єв­ро нам із пер­шої зар­пла­т­ні. У ці­ло­му – бі­ль­ше 7000 гри­вень. Але це ві­д­п­ра­цю­є­те ме­н­ше ніж за мі­сяць. Адже ви отри­му­ва­ти­ме 900 єв­ро, а ваш ко­ха­ний – 1000 єв­ро.

Що­до про­жи­ван­ня, то бі­ль­шість ро­бо­то­да­в­ців на­дає жи­т­ло. Ха­р­чу­ван­ня най­ча­с­ті­ше  –  за вла­с­ний ра­ху­нок.



Ро­сій­сь­ка Фе­де­ра­ція



За­тра­ти: до 2 ти­сяч гри­вень.

За­ро­бі­ток: від 8 ти­сяч гри­вень у мі­сяць.

Ва­ка­н­сії: бу­ді­ве­ль­ни­ки, до­мо­го­с­по­да­р­ки.

Вік для жі­нок: 26-45 ро­ків

Вік для чо­ло­ві­ків: 23-55 ро­ків

Пе­ре­ва­га в то­му, що вам не по­т­рі­б­но офо­р­м­ля­ти ві­зи, аби в’ї­ха­ти до ці­єї кра­ї­ни.

По­се­ре­д­ни­ки, які про­по­ну­ють ва­ка­н­сії, за свою по­с­лу­гу хо­чуть отри­ма­ти від 650 до 1000 гри­вень, без опла­ти за про­їзд. Сам за­лі­з­ни­ч­ний кви­ток до Мо­с­к­ви ко­ш­тує при­б­ли­з­но 500-800 гри­вень, за­ле­ж­но від кла­су по­тя­га та ва­го­на.

Бу­ді­ве­ль­ни­кам про­по­ну­ють за­ро­бі­т­ну пла­ту від 8 ти­сяч гри­вень. Жи­т­ло на­да­ють, ха­р­чу­ван­ня – за вла­с­ний ра­ху­нок.

Ви­мо­ги: без шкі­д­ли­вих зви­чок.

До­мо­го­с­по­да­р­кам обі­ця­ють зар­пла­т­ню від 10 000 гри­вень. Жи­т­ло та ха­р­чу­ван­ня – ра­зом із ро­ди­ною, яка вас бе­ре на ро­бо­ту.

Ви­мо­ги: га­р­ний ви­гляд, умін­ня го­ту­ва­ти та сер­ві­ру­ва­ти стіл.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter