У Полтаві вирує солодкий розпродаж на Святі меду-2013

Дозвілля
Ольга Матвієнко10 серпня 2013 о 14:002353 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві вирує солодкий розпродаж на Святі меду-2013
Мед з весняного збору та у сотахДва дні полтавці мають змогу запастися медом за нижчими цінами. У місті проходить традиційне Свято меду.


Площу 1 біля міського Будинку культури заполонили пасічники та любителі меду. Цього року на виставці-продажі можна скуштувати та придбати продукцію з 21 пасіки Полтавщини.

Дивіться фоторепортаж зі Свята меду-2013 на сайті "Кола"

– Ми вже 18 рік поспіль проводимо Свято меду і кожного року пасічники представляють свою найкращу продукцію. Дуже приємно, що люди щороку приходять і вже знають, в кого купувати мед до смаку, – розповіла Наталія Сенчук, голова Спілки пасічників Полтавської області.

Перед наметами пасічників вишикувалися довгі черги. Охочих скуштувати мед та медовуху із самого ранку зібралося декілька сотень. Та меду бджолярі привезли достатньо – і білий липово-акацієвий, і з різноторав’я, і темний гречаний. Дегустація була безкоштовною. Крім цього, для полтавців до Свята меду ціни знизили, і найдешевший мед коштував 40 гривень за літр (гречаний та з різнотрав’я).

– Ми привезла на свято усю продукцію – мед, питний мед, прополіс. У Спілці ми порадилися і вирішили знизити ціну, аби полтавці змогли більше запастися медом. Для постійних покупців, які приходять не перший рік, робимо ще більшу знижку, подарунки для тих, хто купує одразу багато, – розповів пасічник з Бреусівки Козельщинського району Сергій Хохича.

Кожен, хто прийшов на свято, спробував принаймні три-чотири сорти меду. Не менш охоче куштували і питні меди. Секрет приготування козацького напою у кожного свій і ним пасічники ділять неохоче. Зізнаються лише, що для отримання багатого букету беруть одразу кілька медів.

У вулику живе до 50 тисяч бджілУ вулику живе до 50 тисяч бджіл

Крім меду, прополісу, пилку, питних медів, воску, на святі продавали свічки, прикраси, кераміку та інші вироби народних майстрів. Загалом ціни на мед коливалися від 40 до 70 гривень, що значно дешевше, ніж минулого року. Хоча пасічники говорять – період цвітіння у травні-червні, а відповідно і медоносу, цього року значно скоротився. У бджіл менше часу, аби наносити нектару до вулика. Полтавці нагоди не втрачають і готові витратити на корисний продукт не одну сотню гривень:

– Я запасаюся медом на всю зиму. Любимо його всією родиною. Ось беру вже кілька років у знайомого пасічника на цьому святі не менше 3-4 літрів. А потім ще в нього замовляю, – розповіла Ганна Іванівна, полтавка.

Ціни на продукти бджільництва цього року:

Мед – 40-70 грн/літр

Прополіс - 10 грн/10 грам

Бжолине обніжжя (пилок) – 15 грн/100 грам

Соти – 10 грн/100 грам

Питний мед – 40 грн за пляшку

Бджолине обніжжя з медом – 30 грн за 20о-грамову баночку

Віск – 5-10 грн за невеликий брикет

Насолодитися терпкими літніми ароматами та підсолодити життя у Полтаві можна ще й завтра. Другий день Свята меду розпочнеться на тому ж місці о 8 ранку. Сьогодні торгуватимуть ще до 17.00.

Свічки різноманітних форм за 10-20 гривеньСвічки різноманітних форм за 10-20 гривень

Цікаво знати: бджола за життя виробляє усього чайну ложку меду. У вулику живуть в середньому 50 тисяч трудівниць.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter