Для українських безробітних хочуть запровадити нові правила

Новини
Валентина Зайченко27 серпня 2013 о 11:581113 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245
Фото з volynnews.comКабмін вирішив змінити законодавство у сфері зайнятості населення.


В Україні хочуть змінити законодавство у сфері зайнятості населення. Відповідний законопроект до парламенту подав уряд, пише ТСН.

Зокрема, згідно з документом, планується змінити принципи виплат одноразової допомоги безробітним на організацію підприємницької діяльності, включити в страховий стаж по безробіттю періоди відпусток з догляду за інвалідами та літніми людьми, а також відмовитися від необхідності реєстрації трудового договору в службі зайнятості.

Водночас, на думку експертів, нові ініціативи не будуть стимулювати безробітних до підприємництва.

Якщо хочеш реєструватися підприємцем, то потрібно це робити в перший день отримання статусу безробітного. Однак якщо безробітний захоче відкрити бізнес пізніше, то отримає мізерну суму", - говорить провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Лідія Ткаченко.

За її словами, мова йде про невеликі суми, яких буде недостатньо навіть на оренду торгової точки.

Крім того, експерти стверджують, що в Україні допомога по безробіттю - найнижча серед усіх видів соціальних виплат, і чим довше людина не працює, тим менше вона отримує. Таким чином, заступник голови Федерації профспілок Григорій Осовий вважає, що потрібно підвищити допомогу хоча б до рівня прожиткового мінімуму для працездатних.

"Профспілки неодноразово піднімали це питання, тим більше, що бюджет фонду профіцитний. Однак урядова сторона і роботодавці блокують цей процес",- говорить він.

У той же час, у законопроекті йдеться лише про те, що допомога по безробіттю не повинна бути нижчою мінімального рівня, чого й так не було, додала Ткаченко.

"Але навіть така зміна не гарантує мінімального рівня життя",- зазначає Осовий.

Нагадаємо, мінімальна місячна допомога по безробіттю для застрахованих осіб становить 882 гривень, а для незастрахованих - 544 гривень.

Читайте також: Робота за кордоном: історії із життя полтавців

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter