Полтавцям показали унікальне фото 110-річної давності (+ фото)

Новини
Ольга Матвієнко30 серпня 2013 о 18:201378 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавцям показали унікальне фото 110-річної давності (+ фото)
Фото, зроблене 110 років тому на відкритті пам’ятника Івану Котляревському у Полтаві, стало перлиною виставки раритетних світлин та листівок. Експозиція відкрилася у виставковому залі Успенського собору.


Виставка поштових листівок, фотографій та документів з приватних архівів полтавських колекціонерів «І.П. Котляревський. Сторінки Історії» проходить у рамках відзначення 110 річниці встановлення пам’ятника І. П. Котляревському у Полтаві. Кілька сотнь унікальних екземплярів надали полтавські колекціонери із громадської організації Гільдія колекціонерів Полтавщини "Спадщина". Євгеній Аничин, Олексій Петренко, Олег Денисенко підготували експонати зі своєї колекції. Усі вони стосуються саме творчості та життя Івана Котляревського, періоду встановлення присвяченого йому пам’ятника у Полтаві.

– Організація цієї виставки вимагала суттєвих фізичних затрат, високого рівня організації, але все ж вона відбулася, – розповів Євгеній Аничин, голова організації "Спадщина".

У перший день роботи експозиції її відвідали відомі діячі культури та мистецтва Полтави, викладачі вишів. Серед них – ректор ПНПУ Микола Степаненко та Микола Кульчинський, голова Полтавського обласного об'єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта». Представлені раритети не залишили байдужими нікого, а жвава дискусія велася практично біля кожного стенду.



Певно, найбільше спорів викликає головний експонат – фото "Свято в Полтаві", зроблене у 1903 році 31 серпня. Якраз на другий день після встановлення пам’ятника Котляревському. На ньому – 68 представників української інтелігенції. І досі дослідникам не вдалося встановити 3 із них. У Полтаві збереглося усього дві світлини. Представлена на виставці – оригінал. Свого часу він побував у Львові, Києві, звідки і повернувся до Полтави. Друге фото зберігається у музеї Володимира Короленка.

Усі бажаючі можуть побачити це фото та копії унікальних листівок до 30 вересня.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter