Унікальний скелелазний стенд відкрили у Полтаві

Спорт
Ольга Матвієнко2 листопада 2013 о 17:501621 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245
Відкриття скеледрому. Фото Ольги МатвієнкоУ Полтаві відкрили другий за рахунком скелелазний стенд. 2 листопада скеледром "ON-SITE" розпочав свою роботу у стінах Університету економіки і торгівлі.

Початок роботи унікального не тільки для міста, а й для усієї області тренажеру вирішили відзначити у загальносвітовому дусі – не просто урочисто перерізати стрічку, а провести відкриті змагання. Тож сьогодні у спорткомплексі "Олімп" Полтавського університету економіки і торгівлі, де й побудували стенд, зібралися представники із багатьох міст – Кривого Рогу, Харкова, Дніпропетровська, Кременчука, Києва, Сімферополя, Гадяча, а також зі столиці Російської Федерації Москви. Глядачів же у залі зібралося ще більше, ніж учасників. Багато із них приїхали підтримати Полтавську обласну молодіжну громадську організацію гірський клуб "Ірбіс". Саме очільники цього альпклубу зініціювали будівництво скелелазного тренажера.

– Сьогодні бачимо результати тривалої роботи, завершення одного з важливих проектів нашого клубу – спортивного та соціального, – розповів президент "Ірбіса" Юрій Ткаченко. – Відкриття такого стенду у Полтаві відкриває нові можливості. Це і тренування досвідчених спортсменів, і виховання нового покоління скелелазів та альпіністів, і можливість проведення змагань та фестивалів.

Більше фото із відкриття нового скеледрому у Полтаві дивіться тут.

За словами ініціаторів будівництва стенду, його зведення та відкриття відбулося за значної підтримки з боку керівництва університету.

– Сьогодні для університету дуже важлива подія. Ми відкриваємо перший скеледром серед усіх навчальних закладів Полтави, – зазначила Оксана Марченко, проректор з науково-педагогічної роботи ПУЕТ. – Чому ми започаткували цю традицію, бо наші студенти дуже завзяті до туризму. І ми тривалий час шукали партнерів для розвитку саме цього виду спорту. Наша співпраця із гірським клубом "Ірбіс" розпочалася у минулому навчальному році. Завдяки їм ми змогли організувати серед студентів власний туристичний клуб.

Підтримують гірский клуб "Ірбіс" і в Полтавській облдержадміністрації. Тісно співпрацюють і з Громадською радою при ОДА. Її голова Володимир Голуб взяв участь у відкритті стенду.

Стінка із зацепами заввишки 4 і довжиною 12 метрів вже не перша у Полтаві, але вона має свою особливу специфіку. Скелелазний тренажер має боулдерінгове спрямування. Лазити на ньому можна без спеціальної страховки, а безпеку спортсменів гарантує спеціальний мат – креш-пад – завтовшки до півметра. При малій висоті стенд тренує силу та витривалість, адже його площини мають чималий кут нахилу.

Першим оцінити полтавський боулдерінг мав Анатолій Оченаш. Відомий в Україні альпініст та скелелаз, двічі чемпіон світу з альпінізму у класі малих гір, виступив постановником трас для фестивалю:

– Рівень новозбудованого стенду не нижчий, ніж на подібних в Україні. Він буде хорошою базою для тренувань. Тим більше, що раніше у Полтаві такого не було. Це дасть можливість розвиватися спортсменам. Особливо, якщо завважити, що в Україні скелелазіння набирає все більшої популярності.

Сьогоднішній Перший відкритий фестиваль з боулдерінгу присвятили імені відомого полтавського альпініста Сергія Крамарєва. Свого часу він був зачинателем цього виду спорту у місті часів незалежної України. На жаль, видатний полтавець загинув у горах у 2007 році. На урочистому відкритті стенду була присутня донька Сергія Крамарєва – Юлія.

Загалом 51 учасник випробував свої сили на 10 трасах різної складності. Фестиваль проходив у два етапи – кваліфікаційний та фінальний. До фіналу проходять шестеро учасників з найкращими результатами відбіркового етапу.

Відтак шестеро дівчат і шестеро хлопців показали вміння на найскладнішій фінальній трасі.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter