Обираємо ванну та душову кабінку: поради

Дім
Олег Дубина18 листопада 2013 о 12:124457 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Обираємо ванну та душову кабінку: поради
У кожній оселі багато кімнат. Одна з найголовніших – це ванна.


Ванна кімната. Фото rem.uzВанна кімната. Фото rem.uz

Де найприємніше відпочити і розслабитись після виснажливого дня? Звісно, у ванній кімнаті. Аби придбати дійсно якісну душову кабінку та ванну, потрібно відвідати не один спеціалізований магазин. Як не помилися, обираючи сантехніку, і піде мова в матеріалі «Кола».



Людський прогрес не залишив жодного дому в цивілізованому світі, де б не було кімнати з ванною. Останніми десятиліттями модно купувати ще й душову кабінку. Час змінюється, все вдосконалюється. На відміну від радянських часів, коли у людей практично все було однаковим, зараз у спеціалізованих магазинах можна знайти ванни практично на будь-який смак. Те ж саме стосується і душових кабінок.

– Вибір душової кабінки чи ванни – відповідальний етап, – розповідає Віктор, консультант одного з магазинів міста. – Людина обирає не тільки сантехніку, а й важливу частину інтер’єру кімнати.

Історія



Перша згадка про ванну датована часами Давнього Риму. Більшість жителів міста мали приватні оселі, у яких була ванна кімната. Окрім цього, існували так звані загальні ванни – терми, неймовірно розкішні. Тут були й індивідуальні ванни, а також парильні, масажні кабінети. Звісно, вони не були доступні простим смертним.

Та з часом давні греки пішли ще далі та навіть придумали спеціальну богиню здоров’я – Гігею, яку ототожнювали і з процедурою миття. До речі, саме від її імені пішло слово «гігієна».

Ванна



– Сучасні ванни різні, і вибір покупця зумовлений насамперед бюджетом, – продовжує представник магазину. – Але не завжди людина, яка має значні кошти, купує саме дорогу сантехніку. У нас два роки тому був випадок, коли місцевий підприємець спочатку дуже хотів купити джакузі, але згодом передумав та придбав сталеву нібито через невелику ванну кімнату в оселі.

Загалом ванни бувають трьох типів: чавунні, сталеві та акрилові.

Чавунні ванни. У радянські часи мешканці міст у більшості мали саме такі.

Чавунна ванна. Фото sanit.by Чавунна ванна. Фото sanit.by

Їхні переваги:

– ціна – від 2700-5000 гривень, дешевші – українського виробництва, з Іспанії обійдеться у 5 тисяч і дорожче. Але іспанська більш стійка, там 2 шари міцної емалі, тоді як наші переважно мають лише один шар.

– тривале зберігання температури (до 1,5 години);

– хороша стійкість та міцність.

Недоліки:

– вага. Якщо ви мешкаєте, наприклад, на дев’ятому поверсі багатоповерхівки, то можуть з’явитися проблеми, адже важить вона чимало – 100-130 кілограмів.

Мінуси:

– емалеве покриття, яке легко може тріснути чи подряпатися;

– ці ванни виробляють лише однієї форми – прямокутної.

Сталеві ванни

Переваги:

– найдешевші (750-800 гривень);

– набагато легші за чавунні (30 кілограмів);

– міцніші за акрилові.

– емальоване покриття має вигляд не гірший, ніж на чавунних.

Недоліки:

– швидке охолодження ванни через високу тепловіддачу сталі,

– неприємний дзвін та специфічність вибору (потрібно, щоб стінки не гнулися під вашою вагою).

– від удару важких предметів, які можна ненароком впустити у ванну, утворюються тріщини. Із часом навколо тріщин та подряпин з’являється іржа.

Акрилові ванни вважають найсучаснішими та найфункціональнішими.

Акрилова ванна. Фото infocompany.biz Акрилова ванна. Фото infocompany.biz

Переваги:

– Різні за розмірами та формами. Вони бувають і круглі, і кутові (ліво- та правобічні), овальні та прямокутні. Часто в таких є місце для сидіння, підлокітники, відділ для мила, гелю тощо.

– Окрім цього, часто ванни оснащені системами гідромасажу, декоративним підсвічуванням та електронним управлінням, прозорими віконцями-вставками.

– Ціна коливається від 1300 і до 20 тисяч гривень, залежно від товщини матеріалу, розміру, виробника та оснащення. Більш-менш звичайна, без гідромасажу обійдеться у 2 тисячі. Але до неї варто купити одразу панель, це ще 800, або й більше гривень. Зважаючи на широкий вибір, можна підбірати міцну ванну від 2-3 тисяч.

Недоліки:

– Акрил вимагає найретельнішого догляду з-поміж інших матеріалів для ванн, тому що він м’який.

Слушні поради

– Перед тим як купувати ванну, людина повинна поміряти довжину та ширину того місця, де вона буде стояти. – За той час, який я працюю в магазині, неодноразово траплялися випадки, коли люди неправильно все порахували, а потім звинувачували продавців у некомпетенції. Попитом у нас користуються чавунні ванни. От, наприклад, учора таких три купили.

В іншому великому магазині розповіли, що найбільш затребувані нині акрилові ванни, їх купують найчастіше, адже вони чудово підходять і для маленьких кімнат, і для більших, де можуть вміститись і ванна, і душова кабіна.

Душові кабіни

Душова кабіна. Фото з сайту at-its.comДушова кабіна. Фото з сайту at-its.com



Є відкриті (душовий куточок) та закриті (бокси) душові кабіни.

Відкриті. У вбиральні не завжди можна розмістити ванну, тому багато хто віддає перевагу душовій кабіні. Вона складається зі змішувача, штори та піддону. Загалом душові куточки бувають напівкруглими та квадратними. Також вони позбавлені однієї або двох стінок, роль якої відіграє стіна ванної кімнати, до якої кріплять куточок.

Закриті (бокси). Стінки найдешевших душових кабін роблять зі скла або пластику, дорогих – із загартованого скла завтовшки до 8 мм. Останній варіант найкращий та найбезпечніший, але ж ціна кусається. Бокс являє собою закриту конструкцію не лише по кутках, а й згори. Він обладнаний піддоном і змішувачем, стінки та дверцята виготовлені з пластику або скла. Закрита кабіна вміщується навіть у маленьких ванних кімнатах.

Слід зазначити, що ціни на бокси починаються від 2200 гривень.

– Свого часу я купив дешеву кабіну, бо більше грошей не було, – розповів Олександр, полтавець. – Тепер раджу добре поміркувати: що купувати й яке, адже дуже шкодую. Часто шукаю запчастини: то гайка відкрутиться, то дверцята не відчиняються. Краще б придбав або дорогу модель, або узагалі ванну, щоб мати менше мороки.

Якщо дозволяє площа ванної кімнати, можна монтувати і ванну, для тих, хто любить ніжитись у воді, і душову кабінку – для швидких гігієнічних процедур. Хоча є кабіни, у яких можна і посидіти, в них глибокий піддон. Також є бокси з гідромасажем.

Безпека

Під час вибору душових кабінок потрібно велику увагу приділити безпеці.

– Висота приміщення повинна бути не меншою, ніж сума висоти кабіни плюс 20-30 см. Це так званий запас на монтаж і обслуговування. Слід приділити особливу увагу тому, що для збирання кабіни буде потрібен запас простору, а це близько 50 сантиметрів по периметру. Ну, і звісно, розміри проходів повинні дозволяти доставити кабіну до місця призначення.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter