На Полтавщині у музеї-заповіднику Гоголя встановили дзвіницю та зустріли гостей колядками-щедрівками

Новини
Ніна Король8 січня 2014 о 14:092512 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 На Полтавщині у музеї-заповіднику Гоголя встановили дзвіницю та зустріли гостей колядками-щедрівками
На новорічні та різдвяні свята Національний музей-заповідник Миколи Васильовича Гоголя у селі Гоголевому на Шишаччині перетворився на місце народних гулянь.
У стінах музею ожили народні традиціїУ стінах музею ожили народні традиції Тут не просто проводили екскурсії, а оживали герої вертепу та й самі Гоголі. Зокрема на колядках-щедрівках гостей вітали мама Миколи Гоголя – Марія Іванівна Гоголь-Яновська (її роль грала Катерина Чернова – зберігач фондів музею), наймолодша сестра Миколи Васильовича – Ольга (Юлія Климишенко, співробітниця музею). Вони активні учасниці дійства разом з іншими співробітниками музею. Тож усі, хто завітали на свята до заповідника на Шишаччині, доторкнулись до народних звичаїв і традицій колядування та щедрування. А також побачили екскурсію  і почули з уст самих родичів великого письменника. На Полтавському Євромайдані на Різдво колядували з вертепом. Був і сам Микола Гоголь (його роль виконував Павло Тарнавчук, співробітник музею). Але щоб не порушувати таємничості, притаманної письменнику, Микола Васильович – безмовний персонаж – він сидить і пише на самоті у тиші, як любив за життя. Про це розповів Ярослав Єнко, завідувач відділу експозиції музею-заповідника, котрий, до речі, брав також активну участь в дійствах. – Уже другий рік поспіль ми проводимо театралізовані вистави, які уже встигли полюбитись відвідувачам, – говорить Ярослав Єнко. Відвідали екскурсії у свята гості і з Полтави, і з інших міст та районів області й України. Відгуки схвальні, та й самі гості подекуди були ряджені в національні костюми. Фото надані Ярославом Єнком.

Дзвіниця і дзвони є, потрібен дзвонар

Відкриття дзвіниці Відкриття дзвіниці А нещодавно в Гоголевому на території заповідника встановили дзвіницю та дзвони. Споруда розміщується біля каплички та хреста, які вже кілька років стоять на місці родинної церкви Різдва Богородиці Гоголів Яновських. Дзвіниця та капличка на місці родинного храму Гоголів-ЯновськихДзвіниця та капличка на місці родинного храму Гоголів-Яновських Відродити храм, за словами Ярослава Єнка, у селі мріють з 80-их років минулого століття, не раз це питання поставало, але поки що є капличка, де отець Олександр з Шишак проводить недільні та святкові служби. А тепер уже з’явилась і дзвіниця. Щоправда, дзвонаря в селі ще немає, тож на Різдво вони поки ще не скликали вірян на службу. Та, мають надію в Гоголевому, що і дзвонар у них буде. – Копію дзвіниці родинного храму виготовив місцевий майстер із села Воронянщина (біля Гоголевого) Василь Криворучко. До речі, за часів Миколи Гоголя було 2 дзвіниці. А з дзвонами допоміг директор агрофірми імені Олександра Довженка Віктор Скочко, – додав Ярослав Єнко. До теми: у Кременчуцькій колонії Різдво зустріли також вертепом.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter