Під відкритим небом показали фото з війни бійця батальйону «Полтава» (ФОТО)

АТО
Ольга Матвієнко25 серпня 2015 о 08:032653 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Під відкритим небом показали фото з війни бійця батальйону «Полтава» (ФОТО)
На один вечір в День Незалежності «алкопарк» перетворився на арт-простір.

Увечері 24 серпня алея біля пам’ятника Миколі Гоголю в Полтаві перетворилася на виставковий простір.

Під відкритим небом показали фото з війни бійця батальйону Полтава У Полтаві відбулася фотовиставка «Батальйон «Полтава», сектор «М». Фото Ольги Матвієнко

32 фотографії бійця батальйону «Полтави» Віталія Запеки об’єднали в експозицію «Батальйон «Полтава», сектор «М». Автор говорить, що ця виставка є своєрідним підсумком. Батальйон «Полтава» тривалий час знаходився в секторі «М» – Маріуполь, Широкине, Волноваха, а зараз хлопців передислоковують під Трьохізбенку Луганської області. На фото – бійці батальйону, їхній побут на передовій, міста, охоплені війною.

– Коли передивляєшся знімки і дивишся в очі хлопців – холонеш від цих поглядів. Іноді вдається зловити такі моменти, які більше не повторяться, – розповів Віталій Запека. – Ще рік-півтора тому важко було уявити, що в мирному місті, тому самому Маріуполі, вікна закладатимуть мішками з піском і заклеюватимуть паперовими смужками. У Виноградному, коли виїхати з Маріуполя у сторону Широкиного, більше всього вразило, що окопи проходять прямо по городах людей, будинки закладені мішками з піском від фундаменту до самого даху. Але найдивовижніше, що серед цього усього бабуся торгує огірками поруч з протитанковими їжаками. Багато моментів пропускаєш, бо пересуваємося дуже швидко, але вони запам’ятовуються.

У бійця батальйону є унікальна можливість показати військове життя саме таким, як його бачить боєць. Говорить, у фотографів і журналістів, які виїжджають на передову, також бачив вдалі знімки.

– Є вдалі фото, але багато «ванільних», коли хлопцям кажуть: «Стань тут, повернись до сонця». Ця фальш відчувається, – зазначає боєць.

На виставку бійця батальйону «Полтава» прийшли його товариші по службі. Вони впізнають на знімках себе і побратимів.

– Така документація, фіксація тих подій, які зараз відбуваються в Україні, повинна бути. Ми раді, що у нас є така людина в батальйоні, яка не оминає увагою ту буденність, яка присутня на передовій. Кожну хвилину Віталій з фотоапаратом у руках. Як тільки є дозвіл знімати – він знімає, а потім робить нам значні для нас подарунки – комусь фотографію подарував, ось цю виставку організували. Це дуже потрібно для історії на майбутнє, – розповів Євген, боєць батальйону «Полтава».

Усього відібраних із сектора «М» у Віталія Запеки 120 фотографій, які повинні увійти до фотоальбому. Проте зараз на нього немає коштів. Щоб книга побачила світ, шукають меценатів. Поки грошей немає громадський активіст Вадим Ямщиков, заступник голови громадської організації «асоціація учасників та ветеранів АТО», посприяв організації виставки.

– Місце проведення фотовиставки ми вибрали не просто так. У народі ця алея називається «алкопарком». Це місце, де ввечері збирається молоді і випиває. Наші захисники, наші герої, які повертаються додому, не повинні бачити таку Полтаву. Ми хочемо, щоб суспільство звернуло на це увагу, щоб на це звернули увагу правоохоронні органи, – зазначив Вадим Ямщиков.

Частина знімків Віталія Запеки знаходяться в музеї МВС, також їх передадуть в краєзнавчий музей.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter