Шлюб – страх чи радість?

Суспільство
12 грудня 2015 о 09:4628632 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Шлюб – страх чи радість?
Сучасна молодь не поспішає дорослішати та заводити серйозні стосунки. Більшість навіть думати боїться про шлюб.Створення родини втратило своє пріоритетне місце,а на перший план висунулося досягнення фінансової стабільності.

Дана проблема провокує безліч запитань. На кілька з них я спробую дати відповідь.

Тож, питання перше: чому вікова позначка тих, хто одружується тепер невпинно зростає?

У післявоєнні роки по всьому радянському простору спостерігалося «омолодження» шлюбного віку. Якщо у першій половині ХХ століття середній вік вступу до шлюбу сягнув свого історичного максимуму( 27 років для жінок, і 29 - для чоловіків), то після подій 1941-1945 років ці позначки почали знижуватися. Налякані минулим, люди намагалися якомога скоріше створити родини та народити дітей, аби було продовження роду. Так, наприклад, вже в 1970-их роках середній вік вступу до шлюбу для жінки становив 18-19 років, при цьому частота вступу в шлюб була найбільшою у 18-річному віці( слід зазначити, що вік жінок, яких опитували, становив 17-28 років).

З початку 2000-них вікова позначка для вступу у шлюб почала знову рости. Україна, що не так вже й давно отримала статус незалежної держави, ще повністю не стабілізувалася. Політичні події, нестабільна економічна ситуація – усе це не може створювати позитивне тло для росту населення. Молодь не спішить створювати родини. Певним гальмом є ще й певна взаємодія та зміна цінностей населення відповідно до цінностей заходу, де переважає споживацьке ставлення до життя. Тобто тепер молодь перш за все ставить за мету «встати на ноги», збудувати кар’єру, а вже потім, мабуть, і про сім`ю думати.

Питання друге звучить так: що є причиною страху молоді перед вступом до шлюбу?

Звісно, причини невступу до шлюбу бувають різні: хтось банально не знайшов потрібну людину, хтось поки не має фінансової змоги, а хтось має купу страхів стосовно цього.

Найпоширеніші страхи:

- Страх відповідальності. Люди розуміють, що після вступу в шлюб вони матимуть більше додаткових функцій, їхні особисті потреби будуть залежати не тільки від н залежнх самих, а й від партнера.

- Страх розчинитися у відносинах. Існує певний стереотип бажаної поведінки, з яким дііти виростають і все життя хочуть йому відповідати. Ці картини ідеальної поведінки наказують, як повинен вчиняти справжній чоловік чи жінка, які почуття вони мають право демонструвати, яким почуттям просто не повинно бути місця. У результаті люди бояться морально підпустити партнера занадто близько, побоюючись, що він стане впливати на нього, спробує впливати на його вчинки і захопить весь його особистий простір.

- Страх порушення особистого психологічного простору.

- Страх повторити негативний досвід батьків (з цього навіть може виникати думка, що розлучення невідворотнє, тому не варто навіть і старатися)

У більшості випадків ці страхи невмотивовані належним чином і виникають лише через недостатню освіченість молоді у даному питанні. Що ж робити у такому випадку?

Існує, зокрема, в Україні, як світська, так і релігійна підготовки до шлюбу. Завдання цієї програми — підготувати молодих людей до сімейного життя, навчити їх будувати здорові стосунки. Мета — зменшити не лише кількість розлучень, а й рівень насильства в родинах. Наречені можуть безкоштовно відбути спеціалізований курс після того, як подадуть заяви в РАЦС. Програму провадять спеціалісти: психологи, соціальні працівники та лікарі. Теми курсу стосуються сутності подружнього життя і взаємовідносин у сім'ї, психологічних проблем та їх подолання, криз у подружжі, планування родини. Передбачено зустрічі з батьками наречених та декілька занять про значення духовності в житті подружжя. На тренінгах-курсах, шлюбні особи можуть краще пізнати одне одного, з'ясувати важливі питання спільного життя щодо обов'язків у сім'ї, народження та кількості дітей, ставлення до кар'єри тощо.

Яка ж головна проблема неготовності до вступу у шлюб на думку сучасної української молоді?

Згідно з проведеним мною соц. опитуванням, сучасна молодь у віці 18-25 років зовсім не готова до такого, на їхню думку, «раннього вступу у шлюб».

Головною проблемою для неготовності створювати родину у такому віці виявилася недостатня фінансова забезпеченість.

Таким чином, 61,9% опитуваних не мають свого житла, проживають з батьками, працюють 28%, а отримують, на їхню думку, достатньо коштів лише 9,5%. Варто додати, що більшість обрало б вдалу кар`єру, аніж створення своєї родини.

Сучасні Ромео І Джульєтти стали радше схожі на більш старше покоління усіх відомих Шекспірівських родин. Кохання відійшло на задній план, а фінансовий статус – на перший.

Для формування позитивного ставлення сучасної молоді до шлюбу варто проводити ґрунтовні програми щодо подружнього життя і взаємовідносин у сім'ї, психологічних проблем та їх подолання, криз у подружжі, планування родини.

Це мінімізує й так високу статистику щодо розлучень серед молодих сімей України.

І пам’ятаймо, шлюб — це угода, умови якої щодня переглядаються і затверджуються заново. Брижит БАРДО

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter