Медіа-консолідація у Полтаві – рецепт проти утисків

8 вересня 2016 о 12:052828 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Медіа-консолідація у Полтаві – рецепт проти утисків
8 вересня – Міжнародний день солідарності журналістів.

Медіа-консолідація у Полтаві – рецепт проти утисківРеакція у полтавській медіа-спільності у Фейсбук на ситуацію із погрозами журналістці. Фото www.facebook.com/elena.kuzina.543

Цього дня відбуваються святкові урочистості, різноманітні збори та з’їзди представників ЗМІ, нагородження кращих. Понад півстоліття (Міжнародний день солідарності журналістів було проголошено 1958 року) говоримо про консолідацію медійників, але, на жаль, поки що розмови більше схожі на товчіння води у ступі. Принаймні, схожа ситуація у Полтаві.

Цьогорічна дата відзначення Дня журналістської солідарності – справжнісінькій виклик для полтавських медіа, які ніколи не були дружними, а живуть за принципом «кожен сам за себе».

Не так давно у Полтаві стався прецедент, який, сподіваюся, дасть подих життя професійній консолідації місцевих ЗМІ. Наприкінці серпня адвокат Марина Розанова погрожувала у суді побрити наголо журналістку ГромадськеТБ.Полтава Ольгу Дудку. Таку обіцянку-погрозу отримала журналістка, висвітлюючи судовий процес, фігурантом якого є підзахисний пані Розанової. Останній не сподобалося, що присутні журналісти фотографують їй, тож пригрозила, що побриє наголо Дудку, якщо та опублікує в Інтернеті її фото. На тому ж судовому засіданні батько підозрюваного погрожував іншому журналісту, Миколі Лисогору з онлайн-видання «Полтавщина», обіцяв засунути йому фотоапарат в «ж…». Лисогор не став писати заяву до поліції, його колега Ольга – написала. Кілька днів після скандалу із адвокатом у полтавській Фейсбук-медіа спільноті тривала кампанія на підтримку цих журналістів. Зараз хвиля обурення та підтримки стихла. Є висока ймовірність, що справу щодо погроз побрити наголо розслідуватимуть так само, як і попередні гучні справи порушення прав журналістів у Полтаві. Подібні ситуації повинні солідаризувати журналістів, аби викорінити факти утисків медіа.

Наступне судове засідання відбудеться 16 вересня о 10:30 в Октябрському районному суді Полтави. Полтавські журналісти отримали шанс продемонструвати свою згуртованість, яка є рецептом проти утисків медіа, а в результаті – джерелом повноцінної об’єктивної інформації для читачів своїх видань.

Зі святом, колеги!