Кінбурнський півострів – земля на перетині світів (ФОТО)

Дозвілля
Ольга Матвієнко7 травня 2016 о 10:011895 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Кінбурнський півострів – земля на перетині світів (ФОТО)
Це місце чудово підходить для відпочинку від міської метушні, адже тут протягом кількагодинної прогулянки можна не зустріти жодної людини.

Одне з природних чудес України, мальовничий куточок, наповнений унікальними представниками флори та фауни, – Кінбурнський півострів у Миколаївській області. Він тонкою смугою врізається у море.

Кінбурнський півострів земля на перетині світівКінбурнська коса. Фото Ольги Матвієнко

Це місце чудово підходить для відпочинку від міської метушні, адже тут протягом кількагодинної прогулянки можна не зустріти жодної людини.

У трьох селах – Василівці, Покровкці і Покровському – живуть близько 800 людей, зовсім немає асфальтованих доріг. Певна ізольованість цього місця зробила його ідеальним для формування унікального заповідного куточка – національного ландшафтного парку.

Кінбурнський півострів земля на перетині світівНа півострові близько 400 прісних та солоних озер

Край птахів та орхідей

Полюбити півострів із першого разу можна лише за захопливі краєвиди. З одного боку його омиває Дніпровсько-Бузький лиман із більше прісною, ніж солоною водою, а з іншого – води Ягорлицької затоки Чорного моря. Наймальовничіша частина півострова – це його коси. Найбільша з них Кінбурнська, яка потроху звужується до кінця півострова, поступово зникаючи у морі. Білий пісок пляжу неширокою смугою відмежовує степ від бурхливих хвиль моря.

Кінбурнський півострів земля на перетині світівМушлі рапанів

Часом тут можна зустріти рибалок, які, долаючи хвилі, випливають трусити сітку. Їх, сидячи на палицях, які стирчать із води, вже чекають десятки птахів. Взагалі з птахами на косі окрема історія. Повз тонку смугу землі проходить шлях міграції водоплавних та коловодних пернатих. До речі, тут зафіксували найбільшу у Східній Європі популяцію рожевих пеліканів. Гніздяться вони переважно на озерах, яких на півострові величезна кількість – близько 400. До речі, озера і прісні, і солоні, в останніх водиться кефаль.

Кінбурнський півострів земля на перетині світівРибалки пливуть по улов

Загалом на косі більше 4 тисяч видів тварин, із яких більше 60 занесені до Червоної та Зеленої книг України та до Європейського Червоного списку.

Перетинаючи косу, дістаючись до узбережжя Чорного моря, можна часто зустріти лисиць, зайців, косуль, які, звичайно ж, тікають, ледь вгледівши людину. У степовій частині зустрічаються дикі коні, а в лісах є вовки.

Кінбурнський півострів земля на перетині світівКосулі

Лісу на півострові не багато. Переважно це сосна. Раніше тут росло багато дубів, проте подейкують, що Петро І вирубав їх для будівництва флоту. Але є тут і залишки реліктового лісу – Воложин ліс та Ковалівська сага. Кажуть, що розкидані у низинах між піщаних дюн березово-дубові гайки – це залишки прадавньої країни лісів Гілеї, описаної Геродотом.

Чи не найціннішою представницею місцевої флори є дика орхідея. А влітку степ густо вкритий хвилями ковили.

Кінбурнський півострів земля на перетині світівМісяць над Дніпровсько-Бузькою затокою. Вид з Очакова

Як доїхати

Доїхати до Кінбурнського півострова можна двома шляхами – з боку Херсона і від Миколаєва. Щоправда, шлях через Херсон займе більше часу й коштуватиме дорожче. Із Полтави до Миколаєва можна доїхати поїздом «Харків – Херсон», а потім – автобусом до Очакова. Автобуси відправляються із автовокзалу або у туристичний сезон (приблизно з 1 червня) прямо з площі перед вокзалом. Чіткого розкладу сполучення не має, транспорт вирушає по мірі заповнення, частота рейсів – раз на годину-півтори. В Очакові на автостанції можна взяти таксі до пристані чи доїхати туди на міському транспорті. Вартість таксі – близько 40 гривень, автобус – 4 гривні.

Із Очакова до Кінбурнського півострова ходять катери. Потрібно мати запасний варіант ночівлі в Очакові, адже іноді через шторм на морі рейси можуть скасувати. Практично у кожному будинку здають кімнати. Але є варіант проживання у готелі «Роксолана» або у пансіонаті «Борисфен». Ці заклади – одні з найдешевших у місті.

Плануючи поїздку на півострів, зверніть увагу, що у місті є ринок та супермаркети. На Кінбурні теж є магазини, але ціни у них значно вищі, ніж на великій землі.

Кінбурнський півострів земля на перетині світівПричал на Кінбурнському півострові. Морське «таксі»

Вартість квитків:

Поїзд – 125 грн (плацкарт), 216 грн (купе).

Автобус до Очакова – 45 грн.

Катер – 60 грн, а з 1 червня – 70 грн.

Житло в Очакові – від 30-50 грн у приватному секторі

Житло на півострові – від 50 грн.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter