Квітувала «Решетилівська весна» (ФОТО)

Дозвілля
Ольга Матвієнко23 травня 2016 о 12:092121 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Квітувала «Решетилівська весна» (ФОТО)
​«Решетилівська весна» цього року ледь не перетворилася на літо, але чи не в останні весняні дні свято все ж відбулося.

22 травня центральну вулицю селища наповнили святково одягнені гості. Звичайно ж, найпопулярніше вбрання – українська вишиванка. У традиційному одязі приходили родинами.

Квітувала Решетилівська весна (ФОТО)Відбувся фестиваль «Решетилівська весна». Фото Ольги Матвієнко

Вручили нагороди

Перед урочистим відкриттям фестивалю вшанували Тараса Шевченка. До цього пам’ятника у центрі Решетилівки поклали квіти. І це не випадково, адже саме в цей день українці в усьому світі відзначають дату перепоховання Тараса Григоровича на Чернечій горі. Тут же виконали гімн України і рушили барвистим парадом до Центру культури і дозвілля «Оберіг», де і відбулися урочистості.

– Коли говорять митці, політики повинні мовчати, адже це голос душі і серця. Закликаю усіх бути милосердними один до одного і пам’ятати тих хлопців, які захищають кордони України зараз на Сході, – сказав у вітальному слові Олександр Біленький, голова Полтавської обласної ради.

На сцені фестивалю вручили відзнаки. Почесною грамотою Полтавської обласної ради за багаторічну сумлінну працю, вагомий внесок у розвиток територіальних громад Решетилівського району відзначили Валентину Шерстюк, керуючу справами апарату Решетилівської районної ради. Диплом лауреата літературно-мистецької премії імені Олексія Дмитренка Решетилівської райради отримав Віктор Ставицький за збірку поезій «Неопалима купина». Подякою Решетилівської районної ради, райдержадміністрації нагородили Миколу Нечитайла, члена Полтавської спілки літераторів, номінанта літературно-мистецької премії імені Дмитра Олійника.

– Не раз говорив, що кожна громада творить свою велику історію, яка розпочинається із малих справ. «Решетилівську весну» 1995 року започаткували невеликим святом, а сьогодні радіємо, дивлячись на все це святкове різноманіття. Із кожним роком, переконаний, що свято буде ширитися, – виступив Роман Перепелиця, голова Решетилівської РДА.

У решетилівських промислах закладений генокод нації

– Кожен народ шукає своє опертя. І великий осередок творчості, і малий осередок творчості шукає фундамент, від якого можна відштовхнутися. А наша громада має потужний фундамент – народне мистецтво Решетилівки, яке впізнане у світі. Наше килимарство, вишивка – це той феномен, який усі впізнають, знають. Не дарма звучить «решетилівський стиль», «решетилівський орнамент», «решетилівські художні промисли». Подивитися на когорту лауреатів Шевченківської премії – серед них чи не найбільше імен саме решетилівських майстрів, – зазначив Олександр Бабенко, заслужений майстер народної творчості України.

Майстер нагадав, що роботу саме решетилівської майстрині Надії Бабенко передали у штаб ООН у Нью-Йорку.

– Ім’я Надії Несторівни належить до ряду славетних імен, серед яких Катерина Білокур і Марія Приймаченко. Коли експерти 1969 року шукали той феноменальний генокод, який уособлює обличчя нації, аби подарувати Організації Об’єднаних Націй, то знайшли його саме в Решетилівці в роботі Надії Бабенко, – сказав Олександр Олексійович.

На «Решетилівській весні» усі ті художні вироби, про які говорив заслужений майстер, можна було побачити і придбати. Але асортимент складався не тільки із неймовірної краси гобеленів, килимів, вишиванок, традиційних для решетилівського промислу. Сюди привезли кераміку, якою славляться опішнянські майстри, розписані барвистою «петриківкою» вироби з дерева, традиційні та осучаснені українські віночки, ручної роботи прикраси, зокрема плетені з бісеру та багато іншого.

Квітувала Решетилівська весна (ФОТО)Дівчата показують ручне килимарство

Не тільки ярмарок, а й розваги

Окрім масштабного ярмарку, для гостей свята підготували різноманітну розважальну програму. Тут можна було взяти участь у майстер-класі із живопису, ручного килимарства, вишивки, гончарного мистецтва, виготовлення та оздоблення медових пряників.

Виставку-продаж організували учні Решетилівського професійного аграрного ліцею імені І. Г. Боровенського. На столах перед дівчатами в українському вбранні розташувалися запашні короваї із вигадливим оздобленням, апетитні тістечка, а центральне місце в експозиції зайняла хатинка, «побудована» із хліба.

На головній сцені та прямо на вулиці між торговельними ятками виступили аматорські пісенні і танцювальні колективи області. Музики грали настільки завзято, що гості не втримувалися і пускалися в танець.

Квітувала Решетилівська весна (ФОТО)Танцювали посеред ярмарку

Дівчата й хлопці із Решетилівського художнього професійного ліцею влаштували справжній показ мод, дефілюючи у щедро вишитих сорочках і сукнях.

Для любителів пригод у парку Перемоги організували квест із пошуку скарбу козака Решетила. Порадували показовими виступами із Street Workout та айкідо. А насамкінець між гостями свята, які заздалегідь придбали квитки, на лотереї розіграли цінні призи, надані учнями місцевих шкіл та майстрами.

Насправді, усього на «Решетилівській весні» було так багато. Що й годі описати. Це варто побачити на власні очі, тож наступного року обов’язково долучайтеся до одного із найбільш масштабних та народних свят області.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter