«Lemonchiki Проджект»: «Ми відкриваємо шлюзи між Канадою та Україною»

Дозвілля
Дар 039 я Розумняк17 травня 2014 о 17:002539 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 «Lemonchiki Проджект»: «Ми відкриваємо шлюзи між Канадою та Україною»
Музиканти із Канади, Мексики та Франції грали у Полтаві революційних пісень та говорили про свободу, рівність, мир та братерство.

 Lemonchiki Проджект Ми відкриваємо шлюзи між Канадою та Україною «Lemonchiki Проджект» запалювали публіку революційними піснями

До пивниці «Сто доріг» завітала міжнародна акція «Lemonchiki Проджект», створена на хвилі єврореволюції із музикантів різник країн.

Соліст та ідеолог Марк Марчик – канадський письменник та музикант із українським корінням. Він розповів про створення проекту:

- Ми зустрілися на Майдані із Марічкою Кудрявцевою і вирішили створити проект, щоб підтримати українців. Після того я поїхав до Канади і зібрав зацікавлених музикантів. Потім ми створили репертуар революційних пісень та залучили інших музикантів із України, щоб подорожувати містами, спілкуватися із людьми, збирати їх історії, байки.

На жовтневій музиканти співали пісень, спілкувалися із перехожими та запрошували на концерт

Марія Кудрявцева, солістка київського гурту «Куку Шанель», пояснила суть творчого об’єднання:

- Наша мета - дати можливість людям сказати про свої почуття та думки щодо революції. А також пояснити, що є багато тих, хто цікавляться Україною за її межами. Ми відкрили шлюзи між Україною та Канадою.

Проекти встиг побувати у Івано-Франківську, Львові, у Карпатах,Запоріжжі, Одесі, Дніпропетровську та Харкові. Але не схід країни їхати побоялися.

У кожному місті музиканти виступали на «майдані». У Полтаві їх площадкою стала вулиця Жовтнева.

- Не всі можуть прийти до клуба – мами із візочками чи старенькі бабусі. А також це дуже великий простір для живого спілкування із людьми, - повідомила Марічка. Вона переконує, що це не фішка, а більше стиль життя гурту.

В пивницю на концерт прийшло чимало народу, але переважно молодь. Музиканти розпочали із того, що віталися своїми мовами та жартували. Першою заграли пісню «Прощай сердечное страданье...» і понеслась! Відразу стало зрозуміло – сумно не буде.

 Lemonchiki Проджект Ми відкриваємо шлюзи між Канадою та Україною Гарячі танці від українки та мексиканця

Далі звучали пісні різними мовами, часто переписані під інший мотив чи перекручені. Підспівували усі музиканти, а не тільки солісти. Цікавим було виконання українських народних пісень «Ой, мамо, люблю Гриця», «Чом ти не прийшов». Також звучали гуцульські мелодії, мексиканські та канадські пісні. Не забули заспівати і про «лимончики».

 Lemonchiki Проджект Ми відкриваємо шлюзи між Канадою та Україною Перші сміливці "розтанцювали" згодом майже усю пивницю

Враховуючи те, що постійного репертуару проект не має, і пісні вчилися за два тижні, то місце мала імпровізація та акторство. Звісно, чарівний та потужний голос Марічки Кудрявцевої, смішний акцент у Марка Марчика, стрибаючі кучер акордеоніста, неймовірно активний перкусіоніст й запальний тромбоніст зробили свою справу – підняли народ на активну участь у концерті. Що тільки не виробляли артисти – танцювали вальс, танцювали на столах, активно взаємодіяли із публікою. Але основне – народна музика, драйвова та нестримна, під яку залюбки витанцьовували полтавці.

 Lemonchiki Проджект Ми відкриваємо шлюзи між Канадою та Україною Овації звучали після кожної пісні

Завершили піснею, від якої навертаються сльози на очі – «Пливе кача» - жалобний гімн Євромайдану. Всі слухали стоячи, вшановуючи пам’ять загиблих. Потім увесь зал хором, наче інший неофіційний гімн, виконав відому пісеньку про Путіна. Тепер це вже стало не просто жартом, а неймовірно об’єднуючим фактором для громади.

 Lemonchiki Проджект Ми відкриваємо шлюзи між Канадою та Україною Під кінець виступу у пивниці роздвинули столи і танцювали у тісному колі з музикантами

Після туру музиканти у Києві планують записати на студії платівку. А далі кожен роз’їдеться по своїх гуртах, адже така творча співпраця була запланована виключно для України. Їм навіть пропонували виступати у Польщі, Грузії та Білорусі, але музиканти відмовилися.

Наостанок, Марк розповів «Коло», що його бабусь і дідусь у свій час емігрували до Канади. Їм дороге все, що пов’язане із Україною, але він пояснив, що діаспора по-різному ставиться до нашої країни, інколи навіть помиляється у своїх судженнях:

- У Канаді романтизоване відношення до України, або дуже дистанційне. Є люди, які захоплюються «шароварщиною» та не знають, які люди тут проживають зараз. А є ті, які вважають, що тут страшна корупція і всі розмовляють російською мовою. Це їх дуже дратує. Вони не розуміють, що в Україні – різні культури. Сподіваюся, через наш проект канадці дізнаються про справжніх українців.

 Lemonchiki Проджект Ми відкриваємо шлюзи між Канадою та Україною Під кінець «Lemonchiki Проджект» танцювали на столах