На Полтавщині відсвяткували Міжнародний мистецький ярмарок

Дозвілля
Ольга Правденко30 червня 2015 о 19:301474 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 На Полтавщині відсвяткували Міжнародний мистецький ярмарок
Гончарні вироби від майстрів з ледь не з усієї країни, ковальський фестиваль та розпис по тілу – в Опішні відбувся гончарний ярмарок.

На Полтавщині відсвяткували Міжнародний мистецький ярмарок

Людно було минулих вихідних в Опішні. Ще на в’їзді в селище вервечка автомобілів тяглася в бік центру. Там на подвір’ї Центру розвитку духовної культури вирував VII Міжнародний мистецький ярмарок «Гончарний Всесвіт в Україні-2015».

Гончарі, вишивальниці, ковалі, майстри з виготовлення ляльок-мотанок, соломо плетіння, витинанки, лозоплетіння, бісероплетіння, розпису по дереву та інші зібралися, щоб здивувати своїми виробами гостей ярмарку. Окрім того в його рамках відбулися Міжнародний мистецький ярмарок «Гончарний Всесвіт в Україні–2015», ковальський фестиваль «ВакулаФЕСТ», Національний фестиваль-конкурс гончарського бодіпейнтингу, майстер-класи та безліч виставок.

Мистецький ярмарок – фінальна частина гончарного «Здвигу-2015». Організаторам та гостям ярмарку пощастили з погодою: попри прогнозований дощ, на вулиці увесь день було тепло, хоч і не сонячно. Щоправда, відвідувачі ярмарку відзначали, що торік людей було значно більше, мабуть, цього року, опішняни та гості селища злякалися чи то можливої непогоди, чи то кусючої ціни на квиток – вхід на територію, де відбувалося дійство коштував 40 гривень.

– Це дорого для більшості опішнян. У селищі і так не багато свят ось таких народних відбувається, людям немає куди вийти, на що подивитися, а тут ще й платити треба. 40 гривень для однієї людини ще нічого, а якщо йдеш на ярмарок сім’єю, то виходить, що треба віддати близько 200 гривень. А ще ж і купити щось хочеться в майстрів, – розповіла Тетяна Миколаївна, місцева мешканка. – Я відвідую ярмарок вдруге, за мене платив син.

Місцеві розповідають, що платний вхід зробили навіть для працівників Національного музею-заповідника українського гончарства, чи не основного організатора дійства.

– На фестивалі ми пропонуємо людям ознаймитися з унікальними худождніми виробами зробленими руками талановитих майстрів, які приїхали з різних куточків України. Наприклад, цього року вперше до нас завітав майстер яворівської іграшки з Львівщини. Надзвичайно цікавий чоловік, вироби якого перважно представлені в Європі, ось тепер і в нас, – каже Олесь Пошивайло

Гроші з цього фестивалю, як із попередніх, підуть на зведення памятника гончарству. Їх накопичують на спеціальному рахунку вже не один рік.

На ярмарку можна було придбати гончарно-керамічні вироби зроблені майстрами з Опішні, Києва, Полтави, Решетилівки, Кременчука, Слов’янська, Пирятина, Червнограду та з інших регіонів країни.

Киянка Жанна Россипчук презентувала власноруч зроблені глиняні вироби в оригінальній авторській техніці – глино плетіння та кракле. При створенні гончарних виробів майстриня використовує трипільські та сучасні орнаментри.

– Займаюся гончарюванням вже 8 років, глина мене полонила і перекваліфікувала з інженера в гончаря, – розповідає Жанна Россипчук. – До Опішні приїхала вперше, переважно реалізую свої вироби в Києві. Працюю у власній гончарній майстерні.

Дмитро Білокінь з Полтави гончар, який створює свої вироби, як в традиційній українській техніці так і в техніці раку, що прийшла до нас з Японії, каже, що гончарство, доволі затратна справа, проте й прибуткова. Останнім часом майстер захоплюється технікою раку. Її суть полягає в тому, що виріб роблять вручну, а потім тричі випалюють: спочатку черепок, потім поливу, яку наносять хаотично та відправляють в піч, де створюють безкисневе середовище. У результаті маємо незвичайної краси глиняні вироби, кожен з яких унікальний. Тріщини на поверхні виробу, глазур, що розтеклася по всьому виробу – ця продумана недбалість і є головною ознакою кераміки раку. Тож не дивно, що вартують такі керамічні вироби чимало, за невелику тарілочку можна викласти до 300 гривень. Проте справжні поціновувачі мистецтва не скупляться ні на які гроші.

Чи не найбільша увага відвідувачів ярмарку була прикута до роботи ковалів, учасників Національного ковальського фестиваль «ВакулаФест–XXI». Безпосередньо на ярмарку на ковальському горні, кували сучасні вакули залізні троянди, чудернацьких чоловічків та металеві скульптури, що втілили в собі відлуння неоголошеної російсько-української війни. Гран-прі «ВакулаФест–XXI» отримав коваль з Полтави Владислав Вишневецький.

Традиційно провели на ярмарку і Національний фестиваль-конкурс гончарського бодіпейнтінгу «BodyCeramicFestUkraine» («BСFU-2015»). Це загальнодержавна мистецька акція, спрямована на пізнання гончарських традицій через декорування тіла людини на гончарську тематику, у тому числі й за допомогою гончарної сировини (глина, ангоби).

ДОВІДКА «КОЛА»

День гончаря в Опішні святкується з 1988 року, згодом він переріс у фестиваль гончарства.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter