Олена Герасим’юк у Полтаві говорила про «Глухоту», кадетський корпус та людей Слов’янська

Дозвілля
23 березня 2015 о 14:551895 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Олена Герасим’юк у Полтаві говорила про «Глухоту», кадетський корпус та людей Слов’янська
22 березня у пабі «Хмільний бик» відбулася презентація збірки «Глухота» від одної з найперспективніших молодих поетес України – Олени Герасим’юк.

Олена Герасим’юк у Полтаві говорила про «Глухоту», Кадетський корпус та людей Слов’янськаОлена Герасим’юк

Від самого початку організації заходу незалежне мистецьке об’єднання «Magnum Opus» вирішило креативити. Зокрема вони разом з театральною студією «ПолТеЛа» зняли відеопоезію на текст Герасим’юк, де актори говорили мовою жестів. Також кожен «маґнумець» знявся на постер-аватару у песимістичній стилістиці з закритими вухами, що перекликалося з назвою презентованої збірки.

Такий креативний підхід зробив своє діло – в залі, де мав відбуватися вечір, на 19:00 (заявлений на афішах час) всі місця були забиті.

Почалася презентація саме цим відео, про яке я розповів на початку. Далі Анна Єгорова, яка була модератором заходу, покликала на сцену Олену Герасим’юк, заради поезій якої полтавці і зібралися недільного вечору. Автор відразу прочитала кілька віршів. Тим часом за її спиною проектор показував відеоряд, який Олена відібрала раніше.

До теми: Анастасія Дмитрук прочитала "Никогда мы не будем братьями" в Полтаві

Варто сказати, що Полтава – 4-е місто, яке Герасим’юк відвідує в рамках туру «Глухоти» з 18 березня. До 1 квітня її чекає ще 9 презентацій в інших містах України.

Олена Герасим’юк у Полтаві говорила про «Глухоту», Кадетський корпус та людей Слов’янська

Після прочитання кількох поезій, Герасим’юк відповідала на питання модератора. Так, глядачі дізналися, що дана збірка – не перша в творчості автора. Свого часу Олена роздрукувала збірку на принтері і дарувала своїм знайомим.

На книгу «Глухота» у 2013 році вона виграла ґрант Президента України. Проте згодом зрозуміла, що це доволі цікава грошова схема, яка потрібна для того, що «хтось побудував собі дачу», а не для старту молодого автора. Герасим’юк відмовилася від ґранту, провела з колегами журналістське розслідування, за що отримувала погрози. Наслідок – причетних до історії з ґрантом звільнили з посад.

Після ще кількох поезій, модератор провела з Герасим’юк бліц-опитування, яке розкрило Олену більше не як поета, а саме як людину.

Поетеса розповіла, що вдень її повели показати Кадетський корпус і дівчина була страшенно злою від такої «неповаги до міста, в якому живеш». Її обурило те, що в центрі Полтави стоїть така занедбана будівля, доля якої байдужа для більшості мешканців.

Олена Герасим’юк у Полтаві говорила про «Глухоту», Кадетський корпус та людей Слов’янська

Особливо цікаво було слухати про поїздку Герасим’юк у складі «поетичного десанту» (Сергій Жадан, Артем Полежака, Любов Якимчук, Олександр Положинський) на схід України (Рубіжне, Краматорськ, Сєвєродонецьк, Слов’янськ). Дівчину приємно вразило те, що у Слов’янську, де ще кілька місяців тому були «днівці», на їх виступ прийшло понад 700 людей, які «сипали» запитаннями і знали їх тексти напам’ять.

– Коли в голові будуть зміни – будинки будуть чистими, – підсумувала цю розповідь Олена.

При запитанні про сім’ю, Герасим’юк розповіла, що найбільшу повагу у їх родині заслужив дід. Свого часу, коли в Борисполі зносили одне з кладовищ, де була могила автора гімну України Павла Чубинського, дід вкрав його надгробок, щоб не дати зруйнувати.

Загалом презентація тривала годину. Опісля неї глядачі мали змогу купити і отримати автограф на будь-якій з трьох книг, де є тексти Герасим’юк – презентована книга «Глухота», альманах «Станіславський феномен» та поетична збірка «Євромайдан: лірична хроніка».

Інтерв’ю з Оленою Герасим’юк читайте згодом.

Фото: Сергій Мошенко

Роман Повзик, незалежне мистецьке об’єднання «Magnum Opus»

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter