Цьогорічну «Решетилівську весну» підмочило дощем

Дозвілля
Дар 039 я Розумняк2 травня 2014 о 18:443757 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Цьогорічну «Решетилівську весну» підмочило дощем
У Решетилівці пройшло традиційне свято творчості та народних промислів.

Цьогорічну Решетилівську весну підмочило дощемНа виставці представили свої роботи визнані митці декоративно-ужиткового мистецтва

Своєрідне відкриття мистецького сезону присвятили 200-річчю із дня народження Тараса Шевченка.

І хоч зараз доволі важкі та буремні часи для нашої країни, влада вважає доречним такий фестиваль, адже, за словами голови обласної ради Петра Ворони, краса врятує світ:

- Ми повинні сьогодні гуртуватися навколо національної ідеї єдності. А що найкраще єднає? Мистецтво, історія та сьогоднішні дії. Зараз ми бачимо в Україні унікальний прорив патріотизму та любові до Батьківщини. Мистецтво тут не заважає. Я переконаний, що ми є тією нацією, яку ніхто і ніколи не здолає. Слабкий і не впевнений у собі шукає прихистку, а сильний стає на захист того, що має. Більша частина українців є дуже сильними.

Цьогорічну Решетилівську весну підмочило дощемУ роботах багатьох майстрів яскраво виражена народна тематика

Фестиваль народної творчості "Решетилівська весна – 2014” зібрав на площі ЦДК "Оберіг” чимало народу. Сонячна тепла погода сприяла святковому настрою.

Зранку відбулося урочисте відкриття із офіційними особами, а також конкурс малюнків на асфальті для дітлахів. У ЦДК "Оберіг” розпочала свою роботу виставка народної творчості. На ній представили свої роботи визнані митці декоративно-ужиткового мистецтва: Олександр Бабенко, Людмила Шевчук, Алла Кісь, родина Пілюгіних, Наталя Дмитренко, Петро Шевчук, Валентина Омельченко та інші.

Цьогорічну Решетилівську весну підмочило дощемНа асфальті малеча малювала Україну

Опісля розпочався святковий концерт за участі провідних колективів району. Багато пісень було присвячено Шевченківському ювілею та Дню перемоги.

Паралельно працювало містечко народних промислів. Цього року воно розмістилося не у парку, а прямо по вулиці Леніна, яку перекрили від машин. Така ідея, однозначно, була вдалою, бо ніхто не тіснився і міг повноцінно показати свої товари.

Цьогорічну Решетилівську весну підмочило дощемМайстер-клас з вироблення горщика

На жаль, поряд із дійством на місці колишнього пам'ятника Леніну клали бруківку. Шум дещо відволікав від милування витворів мистецтва. Не відому, чому в центрі міста саме у святковий день була така необхідність у будівельних роботах.

Цьогорічну Решетилівську весну підмочило дощемЯк ще можна підтримати День солідарності трудящих, як не власним прикладом. Та чи доречний він під час мистецького заходу?

Мистецький ярмарок дещо нагадував полтавський по вулиці Жовтневій, хіба що концентрація оригінальних виробів була більшою – вишиванки, гобелени, килими ручної роботи, різноманітні гончарні вироби, прикраси та ляльки-мотанки, різьблення по дереву, ковка. І лише інколи траплялися товари «широкого» вжитку – окуляри, кепки, футболки, шашлики. Бажаючих частували українськими стравами, навіть чарочку наливали.

Цьогорічну Решетилівську весну підмочило дощемРоботи учнів професійних ліцеїв та шкіл вражають своєю високою якістю

Поряд із майстрами-професіоналами, свої творчі здобутки показували діти-ученики навчальних закладів та ліцеїв Решетилівщини. Це і картини з бісеру та у техніці квілінг, вишивка, мереживо, ляльки, випічка – все, чого навчають дітей у районі.

Для малечі влаштували інтерактивну виставу-гру від Полтавського лялькового театру, а учні молодших класів шкіл району представили «Парад країн Європи».

Цьогорічну Решетилівську весну підмочило дощемСвяткова дискотека для найменших

Директор Решетилівської майстерні художніх промислів Сергій Колінченко пояснив, що давно планувалося, щоб «Решетилівська весна» не була святом лише майстрів:

- Ми кожен день бачимо один одного, знаємо хто і чим займається. Це свято має стати справжнім народним гулянням, де б люди виходили сім’ями, у вишиванка, спілкувалися і насолоджувалися дійством.

Цьогорічну Решетилівську весну підмочило дощемДощ миттєво усіх розігнав

На жаль, майже в середині дня дощ підмочив і Решетилівку, і настрій. Містечко майстрів миттєво зібралося, а концерт закінчували уже під парасолями.

Весняні дощі короткі, тому вечірні караоке і святковий концерт не відміняли.

Цьогорічну Решетилівську весну підмочило дощемЗапальні жіночки з ансамблю "Берегині" Пащенківського СБК

«Решетилівська весна» хоч і не набула ще великих масштабів, але цим самим вона уберегла себе від «шароварщини», спекулюванні народними традиціями, і банального продажу товарів, як це інколи буває на фестивалях такого типу.

Цьогорічну Решетилівську весну підмочило дощемПочаток кінця - китайські товари на святі краси та мистецтва