У Полтаві безкоштовно показують унікальні фільми

Дозвілля
Ніна Король28 травня 2016 о 14:001286 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві безкоштовно показують унікальні фільми
Учора відкрився Poltava FILM Festival – міжнародний кінофестиваль документального та історичного кіно. Стрічки, які демонструють, мають нагороди, але це кіно мало хто в Україні бачив.

Кадр із фільму, яким відкрили фестиваль

Фест зібрав поціновувачів кіно, хоча їх для першого дня було не так багато: чи то дощ завадив, що лив, як з відра, чи інформації про захід бракувало, адже його від початку планували не в Полтаві.

Ейнар Тор. Фото Ніни Король

Найбільше журналістів та глядачів цікавив Ейнар Тор, ісландець, член Міжнародної асоціації кінорежисерів та один із директорів фесту. Спілкувався він англійською й через перекладача. Розповів про задум та труднощі, що спіткали організаторів.

Минулоріч режисер знімав фільм про унікальну миргородську воду, і саме в Миргороді народилась ідея провести фестиваль.

– Минулого року в червні-липні саме в Миргороді нам спало на думку зробити цей кінофестиваль. Ми звернулися за допомогою до місцевих високопосадовців. Вони були не проти спочатку, обіцяли підтримку. Зіткнулись ми з тим, що були проблеми з технічним оснащенням. Їх мали вирішити. Та у квітні нам сказали, що шансів провести захід у Миргороді надто мало. Тож мій друг Олег Мінгальов запропонував перенести фестиваль до Полтави, де це більш реально провести, – поділився Ейнар Тор.

А ще на меті фесту – розповісти полтавцям і Україні про маленьку державу Ісландію, бо ж українці мало знають про цей край і в Україні навіть немає посольства цієї країни. Також одна з цілей фестивалю – популяризувати кіно і Полтаву, дати можливість режисерам зав’язати дружні стосунки та обмінятись досвідом.

Примітно, що вся організація відбулась без коштів влади, тобто завдяки спонсорам.

Сергій Клочков. Фото Ніни Король

Полтавець Сергій Клочков, один з тих, хто сприяв фесту, розповів, що мріє завдяки цьому заходу більше розповісти світу про Полтаву та бачити тут цікавих режисерів і їхні фільми.

Сергій Парфенов привіз унікальні фільми. Фото Ніни Король

Український кінорежисер Ігор Парфенов привіз до Полтави 2 стрічки: про Майдан (Революцію Гідності) і про війну, яка триває нині на Сході країни. Знімаючи про Майдан безпосередньо під час тих подій, режисер каже, що передбачав таке криваве завершення і за кілька днів стався розстріл Небесної сотні.

– «Одного разу в Україні. Революція» – це єдиний фільм в Україні й у світі, саме художній, знятий про Майдан, із реальними учасниками безпосередньо на барикадах у ті дні. Унікальність його ще й у тому, що знімався з першого дня Майдану. А інша стрічка «Одного разу в Україні. Війна» знімалась у Криму, – розповів Парфенов.

Першу стрічку демонстрвували в день відкриття, а другу покажуть у суботу.

Режисер поділився, що має намір зняти кіно і про посттравматичний синдром і ту війну, яку наші учасники проходять уже тут – війна з чиновниками.

Людмила Кучеренко, член журі і глядач, поділилась враженнями від першого дня фестивалю:

– Враження дуже-дуже! Особливо вразив фільм Ігоря Парфенова про Майдан. Ще такого бачити не доводилося: художній фільм знімався на фоні справжнього Майдану. Атас! Завтра буде його другий фільм. Сподіваюся на такі ж сильні режисерські ходи. Кіно, як і інші галузі, весь час прогресує. Режисерський хід, який був застосований українським сценаристом і кінорежисером Ігорем Парфеновим, видається, теж є піонерським: він зняв художній ігровий фільм на Майдані в Києві та Харкові. Мова про конкурсний фільм «Одного разу в Україні. Революція». Актори грали прямо на фоні справжніх «декорацій» Революції Гідності. Все це, підсилене документальними кадрами побиття й розстрілу учасників Майдану, справляє на глядача неймовірне враження.

Перед початком перегляду. Фото Ніни Король

Як зазначив режисер, його фільми мають нагороди і відзнаки, але у Україні телеканали чомусь не беруть картини для показу безкоштовно.

Фільм «Маленька драма» українського режисера з Віктором Андрієнком (широко відомий з «Шоу довгоносиків») в одній з головних ролей відкрив фестиваль. Історична короткометражка тривала 13 хвилин, але зуміла налаштувати на потрібний лад: сильно, стисло та дуже образно. Ішлося про Леся Курбаса та його партнерку по сцені, зірку Катерину Рубчакову. Партнери грали коханців на сцені, чоловік Катерини приревнував дружину і вистрелив у суперечці Лесеві в серце. Курбас вижив. Про це ідеться у 13 хвилинах фільму. (З біографії відомо, що знаменитий актор і режисер до кінця життя носив у серці кулю, хоча помер від іншої кулі).

28 травня глядачів чекають у ТРЦ Київ (кінотеатр, 5 поверх) на 12 годину. Вхід вільний.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter