У Полтаві завдяки мистецтву ожив Кадетський корпус

Дозвілля
Дар 039 я Розумняк6 квітня 2014 о 18:165572 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві завдяки мистецтву ожив Кадетський корпус
У напівзруйнованому Кадетському корпусі пройшла одноденна виставка сучасного мистецтва «Кадетаріум».

У Полтаві завдяки мистецтву ожив Кадетський корпус

Хто б міг подумати, що за декілька місяців занедбана аварійна будівля в центрі міста перетвориться на прихисток для мистецької громади Полтави. Три тижні поспіль у Кадетському корпусі громадський рух «Чиста Полтава» ініціював масштабні прибирання. Тоді і вирішено було створити виставку, щоб відпочити та оцінити плоди своєї роботи. Організаторами виступила полтавська громада та декілька неформальних організацій, таких як «Комітет порятунку Кадетського корпусу», «Чиста Полтава». Жодна політична партія чи владні структури задіяні не були.

Робота почала кипіти ще з 8 ранку. Картини, фотографії, скульптури – все потрібно було розмістити до 11 години. Митці представили настільки багато робіт, що тих прибраних залів не вистачило, щоб усі показати. У повітрі літала думка, що творчі особи та корпус знайшли один одного, адже полтавським талантам ніде виставляти свої роботи, і будівля помирає.

Для відвідувачів відкрили центральний вхід. На самому початку відвідувачів зустрічає надпис із попередженням, що кожен несе відповідальність сам за себе.

Так як будівля знаходиться на балансі міста, через судові процеси та відсутність коштів вона фактично висить у повітрі. Навіть прибрана, вона знаходиться в аварійному стані.

- Ніхто не дивиться за нею. На прибираннях ми максимально забили усі входи, щоб не лазили діти та не травмувалися. Центральний вхід було забито і висів цеп, та, на жаль, його зірвали. Але ми не можемо змусити людей сюди не ходити, - розповіла одна із організаторів Марія Микитенко.

Для відвідувачів виставки організатори позакривали небезпечні ділянки попереджувальними стрічками. Звісно, дуже допитливих це не зупиняло.

На першому поверсі розміщувалась виставка світлин та скульптур, фото випускників Петровського кадетського корпусу та кожні 15 хвилин свій перформанс показувала студія “YouToo XL”.

Авангардну постановку присвятили дітям із інтернатів:

- Кожній дитині необхідні турбота та тепло. Ми призиваємо людей хоча б відвідувати таких дітей, дарувати іграшки та увагу, - пояснила Анна Жученко, учасниця театру “YouToo XL”.

Третій поверх виділили під живопис та музику. Ще лякав людей неординарною постановкою театр вогню «Infinity». Читали вірші поети із «Magnum Opus». Також знайшлося місця для дискусійного клубу "Squire". Інсталяція була націлена на те, щоб змусити присутніх подискутувати на вічні філософські питанням та розім’яти мозок. Публіці пропонувалося скласти історію із картинок, залишити «слід» на шпалерах та поєднати питання із відповідями, над якими варто задуматися.

- Корпус має жити, бо це частина полтавського серця, - впевнена координатор дискусійного клубу

Роман Повзик, поет та співорганізатор розповів, що однією із цілей виставки було бажання об’єднати людей навколо проблеми:

- Дуже багато людей вперше прийшли у ці стіни. Сподіваємося, для них це вже не буде напівзруйнованою будівлею в центрі міста. Вони побачать із її середини і зрозуміють, що потрібно якось рятувати Кадетський корпус. Є певний перелік кроків, які будуть починати ініціюватися. Якщо полтавці не будуть байдужими, якщо всі згуртуються – все вийде.

Все дійство перетворилося на живий процес. Сотні людей приходили із цікавістю та бажанням якось допомогти. Можна вважати, що перший крок для створення творчого осередку в Кадетському корпусі вже зроблено.

Організатори та громада сподівається, що з часом завдяки розумним діям і влади, і всіх небайдужих Кадетський корпус у майбутньому стане великим культурним центром. На жаль, для відновлення будівлі потрібно мільйони гривень. Ходять чутки, що планується таємний продаж Кадетського корпусу. Та офіційних підтверджень цьому не має.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter