Гречана зрада, або Коли гречка дорожча за полуницю

Гроші
Андрій Іванов15 червня 2016 о 15:021630 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Гречана зрада, або Коли гречка дорожча за полуницю
Нещодавно зовсім несподівано подорожчала гречка. Ціна на неї у магазинах Києва сягнула до майже космічних, як для такого продукту, 50 гривень за кілограм.

Гречана зрада, або коли гречка дорожча за полуницюФото Андрія Іванова

Це, ймовірно, пов’язано зі змовою на ринку. Тож, антимонопольний комітет вже зайнявся розслідуванням.

Чому підскочили ціни

Зокрема про розслідування повідомив Тарас Кутовий, міністр аграрної політики і продовольства, пише agravery.com. Згідно з даними, уже зараз зрозуміло, що значне зростання цін відбувається на стадії оптової торгівлі. Навіть зараз, в кінці маркетингового року, коли запаси нереалізованої гречки у аграріїв залишилися на рівні п’яти тисяч тонн, що становить лише близько чотири відсотки від врожаю 2015 року, закупівельна ціна на сире зерно становить 20-22 гривень за кілограм. Ще дві гривні беруть переробники за обрушення, просіювання, обсмажування і упаковку. А потрапляючи до оптовиків, дефіцитна крупа дорожчає майже в два рази. Зазначається, що за останні п’ять років валовий збір гречки в Україні впав більш ніж в два рази, з 282 тисяч тонн в 2011 році до 128 – в 2015. Пов’язано це з низькими закупівельними цінами. У 2011 – 2014 роках закупівельна ціна не перевищувала 3-4 тисячі гривень за тонну. Тому число «гречкосіїв» щороку зменшувалося. До того ж у 2015 році до низьких закупівельних цін додався такий чинник, як різка девальвація гривні. Оскільки гречка надходить переважно на внутрішній ринок, рентабельність її вирощування виявилася нижчою, ніж у перспективних для експорту культур. В 2016 році гречкою засіяли 76 тисяч гектарів, що на 29 відсотків більше площ, засіяних в 2015.

Ціни в Полтаві на ринку

На Полтавському центральному ринку гречку можна знайти за ціною у середньому близько 40 гривень. Причому самі ж продавці не можуть пояснити, як так сталося. Лише розводять руками і говорять, що це – звичайна гречка.

– Хто знає, що сталося, ми ще навіть самі не відійшли від такого подорожання, – говорить одна з реалізаторів. – У нас є і не обжарена гречка – вона коштує навіть дорожче – 41 гривня.

В одній з торгівельних «точок» вдалося знайти гречку за 32 гривні, що дуже вибивалося із загальної тенденції. Реалізатор припустила, що це гречка, ще зі старих запасів. Крім того, тут вона продавалася фасованою в упаковки, що за вагою менше кілограма. І от тут клієнтів на гречку не бакувало, адже вона і справді дешева.

Загалом же ціни на гречку відверто шокуючі. 40-42 гривні за кілограм (причому тут не прожарена коштує дешевше). Дивно, що, наприклад, кіло найкращої відбірної полуниці можна придбати за 35-38 гривень. Якщо зекономити, полуницю можна придбати і дешевше – за 20 гривень кілограм.

– Можливо гречка така дорога через неврожай, – розмірковує ще одна з реалізаторів. – Гречку також збиратимуть ще в вересні, можливо, тоді і ціни на неї знизяться. Раніше, скоріше усього, чекати здешевлення марно.

Можна також придбати так звану «січку», або ж дроблену гречку, яка коштує на п’ять гривень дешевше.

Ціни в Полтаві у магазинах

Великі торгівельні мережі (яка не позиціонує себе як «бюджетна») продають гречку різних марок по різним цінам. 900-грамова пачка «Нео Грейн» коштує 42,89. Також є фасовані в пакунки вагою у кілограм. Крупа гречана «Олімп» 44,45, «Моя країна» 43,19.

А от у мережі, яка за власним досвідом журналіста «Кола» є найдешевшою, був лише один різновид гречки – «Розумний вибір» ціною 41,60.

Є гречка і у магазинах, що не належать торгівельним мережам. Там ціни не відрізняються від загальних. Лише одного разу вдалося натрапити на найдешевшу гречку за 31,50.

Цікавий факт: Україна серед світових лідерів по вирощуванню гречки.

В Європі та Америці зовсім не їдять гречки. Американці, навіть не знають, що це таке, я як воно називається. Хоча і в англійській мові існує відповідне слово, американці та англійці можуть його не знати. При цьому, як не дивно, США – один із лідерів по вирощуванню гречки, про це йдеться в багатьох джерелах англомовного сегменту Інтернету (дані за 2014 рік Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН). Серед лідерів також Україна, Польща, Казахстан, Китай, Росія. Причому останні три країни засіюють гречкою більше площ, а отримують менше врожаю.

Читайте також: Українцям підняли зарплати і пенсії

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter