Операція «Нерест–2015» провалена: ринки Полтавщини заповнені рибою з ікрою

Влада
Ольга Матвієнко27 квітня 2015 о 13:542326 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Операція «Нерест–2015» провалена: ринки Полтавщини заповнені рибою з ікрою
Правоохоронці та рибінспектори вилучили близько 3 тонн риби у браконьєрів, а наловлено в десятки разів більше.

Операція «Нерест–2015» провалена: ринки Полтавщини заповнені рибою з ікрою«Нерест–2015» проходить не так, як задумували. Фото – provce.ck.ua

Із 1 квітня по 9 червня у Полтавській області проходить операція «Нерест–2015». Голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Головко на апаратній нараді вказав на те, що боротьба із браконьєрством не показує тих результатів, які повинні бути.

– Сьогодні показником нашої роботи є наявність риби з ікрою на ринках області. Не знаю, хто із ким бореться, але риба на ринках сьогодні є, – сказав Валерій Головко.

До теми: На Полтавщині чернігівець спіймався з 200 кілограмами риби без документів

Працівників не вистачає, грошей на паливо немає

Ігор Піддубний, директор Департаменту з питань нафтогазового комплексу, промисловості, екології та природних ресурсів облдержадміністрації, доповів, що в області проводиться робота, але через відсутність співпраці між профільними відомствами та місцевою владою, вона є малоефективною. Це пов’язано і з поганим фінансуванням – часто не вистачає палива для патрулювання водойм, і з елементарною неукомплектованістю та непрофесійністю штатів. Наприклад, при перевірці Полтавського обласного управління рибоохорони виявили, що із 22 працівників, необхідних для роботи, у штаті є лише 12, із них двоє ще й перебувають у відпустках. «Гаряча лінія» профільного управління не працює, а інспектори часто навіть не мають прав для керування павзасобами.

Ігор Піддубний зазначив, що найбільший незаконний вилов риби відбувається в акваторії Дніпра, на території Нижньосульського та Нижньоворсклянського ландшафтних парків. Проте кількість вилученої риби, внесеної у протоколи, не відповідає реальному стану речей. Тільки за один день інспекції у цих підприємствах вилучили близько 600 кілограмів, а в офіційних звітах значиться загальна кількість із початку операції «Нерест–2015» 3 тонни. На апаратній нараді прозвучало, що нещодавно в Кобеляцькому районі затримали фуру із 30 тоннами риби.

На ринках продають незаконно виловлену рибу без санітарних документів

Складання адмінпротоколів та конфіскація виловленого – одна сторона медалі. Інша – ринки області продовжуються наповнюватися рибою. За даними Ігоря Піддубного, на ринку Градизька із 20 продавців риби жоден не здав її для перевірки та сертифікації в лабораторію.

– У мене складається враження, що ми зібралися для формального звіту. Де відповідальність голів райдержадміністрацій, голів сільських та селищних рад, подання на звільнення з роботи тих рибінспекторів, які відповідають за ту чи іншу ділянку води, – зазначив Головко, прослухавши звіт. – Якщо сьогодні адміністрації ринків порушує закон, то хтось повинен за це відповідати. Повинне бути звернення до прокуратури, міліції стосовно діяльності цього ринку і директора зокрема.

Ігор Піддубний пообіцяв, що вже до кінця робочого дня звіт із прізвищами та відповідні подання до правоохоронних органів покладе на стіл голови ОДА.

Голова облради переконаний, що браконьєрів прикривають працівники міліції

Голова Полтавської обласної ради Петро Ворона зазначив, що причину неефективності боротьби із браконьєрством потрібно шукати у роботі правоохоронних органів.

– У найбільш рибних місцевостях давно сформувалися браконьєрські угрупування, які поєдналися із правоохоронними органами, із місцевою міліцією, можливо, прокуратурою, іншими хлопцями, які регулярно приїжджають по рибу. І нерест – найбільш золота пора для них Про це знає все місцеве населення. Міліції в райцентрах немає, усі на річці сидять і «ловлять браконьєрів», – сказав Петро Ворона.

Він звернувся до присутніх на нараді працівників УМВС області із проханням забути про викривлену корпоративну етику, коли свої своїх не здають, і розібратися в ситуації. На його думку, потрібно боротися із корупційною складовою.

– Немає жодної серйозної кримінальної справи, порушеної нашими правоохоронними органами за поданням наших інспекторів. Усі пам’ятають випадок, коли біля Сули застрелили вагітну лосицю. Тоді винних не знайшли, бо був задіяний голова сільради. Про це всі знали. Так само і зараз відбувається боротьба із браконьєрством на воді, – переконаний Петро Ворона.

Головко сказав, що вимагатиме від керівників міліції покарати тих начальників районних відділів, які «кришують» порушників. На його думку, потрібно звернути увагу на те, що ситуація покращилася б, якщо порушники не мали змогу довести вилов до ринку збуту.

– В області є два шляхи вивозу риби – водний і через транспортну мережу. Ці потоки потрібно перекрити і боротьба буде мати ефект. Чотири райони мають вихід до Дніпра, тож потрібно перекрити саме ці дороги, – наголосив Валерій Головко. – Просто потрібно ще, аби наряди ДАІ супроводжували громадські активісти, щоб працівники державтоінспекції не займалися супроводом браконьєрів, а дійсно їх ловили. За рік ми це явище не подолаємо, але ми повинні робити кроки в цьому напрямі.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter