Полтавська обласна рада vs. Кабмін: газові протистояння

Влада
Ольга Матвієнко4 березня 2016 о 15:181241 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавська обласна рада vs. Кабмін: газові протистояння
Депутати відмовили у наданні погоджень на розробку площ у відповідь на прийняту в грудні постанову Кабміну.

Полтавська обласна рада vs. Кабмін: газові протистоянняФото – np.pl.ua

4 березня на сесії Полтавської обласної ради депутати проголосували за відмову про відмову Державній службі геології та надр України у погодженні отримання без проведення аукціонів ПАТ «Укргазвидобування», ТОВ «Квазар Енерджі» спеціальних дозволів на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку з подальшим видобуванням (промисловою розробкою) нафти, газу природного, конденсату площ на території Полтавської області.

На прес-конференції, яка відбулася після пленарного засідання, голова обласної ради Олександр Біленький пояснив – таким чином намагаються боротися із діями Кабміну.

– 16 грудня 2015 року прийняли постанову №615, якою регламентовано погодження органом місцевого самоврядування спеціальних дозволів на користування надрами. Там зазначено, якщо Кабінет Міністрів до нас звертається із такими погодженням, то ми повинні його в певний термін прийняти чи відхилити. Зараз до нас надійшли 12 чи 13 таких погоджень із різними датами – на 5, 9, 11, 18 березня. Логіка таких дій – ми повинні працювати в постійному пленарному режимі. Але депутатський корпус висловив позицію щодо такого підходу – ми не можемо працювати постійно, – пояснив Олександр Біленький. – Нам повинні дати можливість розглянути ці питання, отримати висновки відповідних департаментів облдержадміністрації щодо погодження чи непогодження. А нас ставлять в десятиденні рамки. Більше того, Кабмін, надсилаючи ці документи, відштовхується від дати, коли лист відправили, а не коли він до нас дійшов, тому нас взагалі ставлять у стислі часові рамки. Відмова пов’язана виключно із дією постанови, а не висловлює наше бажання чи небажання працювати із тією чи тією компанією.

Олександр Біленький зазначив, що таку позицію щодо положень постанови №615 висловила не тільки Полтавська обласна рада.

– Асоціація місцевих рад, яку очолює голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, наші колеги, абсолютно з нами солідарні у прийнятті таких рішень. Сумська обласна рада пішла далі і подала до суду. Тому зазначаю, що це не наша акція, а всеукраїнський протест проти відповідних дій Кабміну, – зазначив Біленький.

Дія постанови не тільки не дає обласним радам прийняте обґрунтоване рішення щодо погодження дозволів, а фактично унеможливлює вплив на видачу дозволів на розробку надр з боку органів місцевого самоврядування.

– Постанова, прийнята Кабінетом міністрів, порушує Закон «Про доступ до публічної інформації» та звужує повноваження органів місцевого самоврядування, – переконаний Сергій Мамоян, голова комісії з питань паливно-енергетичного комплексу та використання надр Полтавської обласної ради.

Як приклад, Павла Кропивка, директор Департаменту фінансів ОДА, наводить цифри – минулого року надходження до держбюджету за користування надрами склали 15 мільярдів гривень, що становить 65,5% податків.

– Місцеві ж громади не отримують, фактично, нічого. Тут було б доцільно задовольнити вимогу громад – залишати 5% прибутку видобувних підприємств на місцях для забезпечення екологічних потреб та відновлення інфраструктури, яку самі ж видобувальні підприємства руйнують своєю діяльністю, – говорить Павло Кропивка.

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter