У Полтаві відмовились назвати кількість техніки, яка чистила дороги від першого снігу

Влада
Надія Труш2 грудня 2015 о 13:431558 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві відмовились назвати кількість техніки, яка чистила дороги від першого снігу
У прес-службі Полтавської міськради і в шляхово-експлуатаційний дільниці не назвали кількість снігоприбиральної техніки.

Точну кількість техніки, яка прибирала сніг, дізнатися не вдалося. Фото – Юлії Обелець

У перший день зими у Полтаві випав сніг, та вже сьогодні, 2 грудня, все почало розтавати.

«Коло» вирішило дізнатися, скільки комунальної техніки «визволяло» обласний центр від снігу протягом перших вдвох грудневих днів.

Для цього зателефонували у прес-службу Полтавської міської ради. Попросили назвати кількість снігоприбиральної техніки, яка працювала 1-2 грудня.

Представниця прес-служби, яка назвалася Настею, відповіла:

– Пишіть інформаційний запит.

На запитання журналіста, чи не жартує, представниця прес-служби запевнила, що ні. Аргументи про те, що запитувана інформація не потребує додаткового часу на підготовку відповіді, а через п’ять днів (протягом цього терміну, за законом, має бути надана відповідь) буде уже не актуальною – не подіяли.

Журналісти працюють заради висвітлення суспільно-важливої інформації і
мають законне право отримати негайну відповідь на усний запит, а міська влада повинна оперативно і чітко інформувати про свою діяльність. По суті, дівчина відмовилась виконувати посадові обов’язки прес-служби і співпрацювати із ЗМІ, проігнорувала статтю 19 Закону України «Про доступ до публічної інформації». А 24 стаття цього ж закону свідчить, зокрема, що відповідальність за порушення несуть особи, винні у ненаданні інформації на запит.

В прес-службі міськради послалися на розпорядження керівництва не розголошувати інформацію. На запитання журналіста «Невже заради такої дрібниці варто телефонувати меру?» прозвучала відповідь «Дзвоніть!».

Однак перед тим, як скористатися порадою, журналіст вирішила отримати потрібну інформацію у структурі, яка безпосередньо відповідає за порядок на міських дорогах – набрала номер приймальні Олега Вовка, начальника «ШЕД» (Шляхово-експлуатаційної дільниці). Там відповіли, що його немає зараз на місці і запропонували набрати 59-74-46, мовляв, черговий майстер усе розкаже. Та черговий майстер до слухавки не підійшов, передав через диспетчера, що усю потрібну інформацію можна отримати або у міській раді, або у начальника «ШЕД». Протягом години ці дві установи перенаправляли журналіста один до одного. Поговорити із керівником не вдалося, тож журналіст набрала мобільний міського голови Олександра Мамая.

– Можу запевнити, машини вчасно прибирають і прибиратимуть сніг, місто буде чистим, – відчитався мер. – Чому ви у мене запитуєте кількість машин, за це відповідає спеціальна установа, або телефонуйте в прес-службу.

Довелося зізнатися, що прес-служба і стала ініціатором дзвінка. Після пояснень отримали відповідь:

– Не можу сказати точної кількості снігоприбиральної техніки, працювало приблизно до 25 машин, – сказав мер.

До теми: Прихід зими знеструмив 87 населених пунктів Полтавщини

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter