Олександр Мамай: «Поїхав крізь натовп, бо була загроза моєму життю» (оновлено, фото)

Влада
Ольга Матвієнко10 липня 2015 о 11:3256282 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Олександр Мамай: «Поїхав крізь натовп, бо була загроза моєму життю» (оновлено, фото)
Вимога активістів, якими керує Сергій Каплін, – знизити тарифи на проїзд.

Сесія Полтавської міської ради Мамая збираються заблокувати у сесійній заліУ результаті суперечки Мамай і Каплін обмінялися стусанами. Фото Тетяни Цирульник

10 липня відбувається 50 сесія Полтавської міської ради. Традиційно, не обійшлося без скандалу і штовханини. Мітингувальники, які за годину до початку сесії зібралися під стінами міськради, перемістилися до сесійної зали.

Там виникла штовханина, адже люди намагалися зайняти місця депутатів. Тож охоронці стримували натовп, поки депутати не розсілися.

Разом із активістами до зали намагався прорватися народний депутат Сергій Каплін. Його не пустили через головний вхід, тож депутат Шамота намагався відкрити або просто виламати для нардепа бокові двері. Згодом у нього це вийшло і Каплін увірвався до зали з групою активістів і під прапорами своєї політичної партії. Його намагалися зупинити.

Олександр Шамота допомагає Сергійю Капліну потрапити до сесійної зали. Фото Тетяни Цирульник

У залі міського голову зустріли вигуками: «Не випустимо, поки не знизять тарифи на проїзд». При цьому почали закривати бокові двері, щоб Олександр Мамай із зали не вийшов. Сергій Каплін, стоячи біля міського голови, вимагав поставити питання про зниження тарифів на голосування. Мамай оголосив, що сесія не розпочнеться, поки в залі не запанує порядок. У міську раду викликали міліція.

Сергій Каплін вирішив доповнити аргументи на користь зниження ціни за проїзд кількома стусанами в адресу Олесандра Мамая.

У залі декілька десятків активістів, вигукують гасла та погрози заблокувати міського голову. Одна із представників громадськості, аби краще бачити, залізна на стіл.

Сесія Полтавської міської ради Мамая збираються заблокувати у сесійній залі

Поки Мамая блокують, він показав журналістам роздруківку тарифів на проїзд в інших містах.

Народ вимагає розпочати сесію. Шамота і Каплін говорять, що дадуть розпочати сесію і виведуть людей лише за умови, що першим на порядку денному буде питання зниження тарифів.

Олександр Мамай намагається пройти до виходу, його намагається наздогнати Сергій Каплін. У залі – штовханина і бійка.

У підсумку Олександр Мамай вийшов через центральний вхід до сесійної зали. У цей час бокові двері заблокували. щоб активісти не змогли перехопити міського голову в коридорі. Зараз його шукають у кабінетах, але Мамай спритно сховався.

11.03 Журналісти із місця подій передають, що до міської ради приїхала швидка, викликали рятувальників. На думку Сергія Капліна, міський голова закрився у кабінеті і йому там стало погано, тож двері в кабінет ламатимуть.

Секретар міського голови говорить, що ламати двері немає потреби, адже Мамая там немає. Говорить також. що із міським головою все добре.

Секретар Мамая переконує Капліна, що з її шефом усе нормально. Фото Тетяни Цирульник

Працівники швидкої стоять під дверима. Каплін медикам говорить, що Мамай може лежати мертвим за дверима, тож їх негайно потрібно відкрити.

– Я народний депутат, голосували ви за мене чи ні, але ситуація така - міський голова сказав мені, що йому погано, але чомусь не поїхав до лікарні, а закрився у себе в кабінеті. Можливо. він зараз там помирає. – сказав Каплін медикам.

Врешті прибули рятувальники. У присутності журналістів чотирьох телеканалів Каплін запевняє представників ДСНС, що Мамай у кабінеті, йому погано і потрібно ламати двері.

11.20 У результаті прийшли правоохоронці, Мамай сам відкрив двері й утік у сторону внутрішнього подвір’я будівлі міської ради. Там він сів у автомобіль, але його знову заблокували активісти.

Сергій Каплін пробив колесо, але це не завадило Олександрові Мамаю поїхати крізь натовп. У результаті – збив кількох людей, серед яких Олександр Шамота. Після невдалої спроби вирватися, міського голову вивели із машини. Люди гукають правоохоронців і вимагають розібратися.

– Я так діяв, бо була загроза моєму життю, – говорить Мамай.

Виконуючий обов’язки начальника Октябрського райвідділу міліції говорить. що міського голову та постраждалих потрібно доставити до відділку для складання протоколу. Громадськість вимагає викликати на місце працівників Державтоінспекції, щоб зафіксувати місце злочину.

У Олександра Шамоти після зіткнення розірвані штани та розбитий лікоть. Фото Тетяни Цирульник

12.02 Зараз ситуація в міськраді більш-менш спокійна. Прибула міліція і записує свідчення постраждалого.

– За кермом був Мамай, який збив мене. У результаті у мене розбитий лікоть, на капоті є сліди моєї крові і я вимагаю експертизи. Я бачив, як Мамай виштовхав свого водія і взяв кермо у свої руки, тож за наїзд відповідальний він, – передає слова Олександра Шамоти журналіст Надія Кучер.

На запитання, чому тікав, міський голова заперечує: не тікав, а їхав на обідню перерву, яка триває із 12.00 до 13.00.

Олександра Шамоту збираються везти до лікарні для медекспертизи, а міського голову запропонували відвезти для перевірки, у стані афекту чи під дією наркотичних засобів він скоїв наїзд на людей.

На запитання журналіста, буде сесія сьогодні чи її перенесуть, Олександр Мамай відповідати відмовився, говорячи, що втомився, і порадив читати сайт міської ради.

12.34 Олександра Мамая повезли на експертизу. Він сказав, що після цього зателефонує депутатам, і якщо вони зможуть зібратися сьогодні – сесію проведуть сьогодні, а ні – то найближчими днями.

До речі, автомобіль, на якому намагався втекти або ж виїхати на обід Олександр Мамай, – не його особистий а службовий. Нагадаємо, що у процесі в автомобіля прокололи колесо і розбили бокове скло. Поки Мамай на експертизі, автомобіль охороняють, чекаючи на криміналістів.

Сесія закінчилася, так і не розпочавшись. Мамая повезли на експертизу, Шамоту – в першу міську клінічну лікарню. Частина депутатів розійшлася, інша частина знаходиться на подвір’ї. Перед тим, як сісти у авто міліціонерів, міський голова сказав, що після усих необхідних експертиз поспілкується із депутатами, аби визначити дату і час сесії.

Фото – Надії Кучер і Тетяни Цирульник

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter