У Кабміні обговорили пропозиції щодо підтримки машинобудування на Полтавщині

Влада
Ольга Матвієнко6 липня 2016 о 10:11946 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Кабміні обговорили пропозиції щодо підтримки машинобудування на Полтавщині
​Валерій Головко та промисловці з Полтавщини обговорили у Кабміні пропозиції щодо підтримки машинобудівного комплексу.

У Кабміні обговорили пропозиції щодо підтримки машинобудування на ПолтавщиніУ Кабміні обговорили проблеми машинобудівної галузі. Фото надане прес-службою Полтавської ОДА

Як подолати спад виробництва у промисловому секторі та підтримати флагманів вітчизняного машинобудування – про це йшлося учора під час зустрічі голови Полтавської ОДА Валерія Головка із Першим віце-прем’єр-міністром України Степаном Кубівом.

Розмова була предметною, адже на зустріч у Кабмін були запрошені представники провідних промислових підприємств Полтавщини. Зокрема, керівники ПАТ «Завод «Лтава», ПАТ «КВБЗ», ПАТ «АвтоКрАЗ», «Хорольський механічний завод», ПАТ «Кременчуцький колісний завод».

На жаль, вітчизняні промислові підприємства ще й досі не оговталися через втрату російського ринку збуту та скрутну економічну ситуацію в країні. Хоча на Полтавщині вдалося уповільнити скорочення виробництва. Так, у машинобудівній галузі воно уповільнилося із 10,7% на початку року до 2,4% за підсумками чотирьох місяців.

– Найбільше падіння виробництва відбулось на ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод», – говорить голова Полтавської ОДА Валерій Головко. – При спроможності заводу виготовляти понад 500 вантажних вагонів на місяць, за січень-травень цього року з конвеєра зійшли лише 719. Хоча, порівнюючи з відповідним періодом минулого року, коли було вироблено лише 107 вагонів, ця цифра й більша майже у сім разів.

Читайте також: Змиті паводком дороги у Чорнухинському районі хочуть ремонтувати коштом держбюджету

Також зменшили обсяги АТ «Полтавський турбомеханічний завод» (на 54,3%), ПАТ «Кременчуцький колісний завод» (на 37,6%), ПАТ «АвтоКрАЗ» (на 30,7%), ПАТ «Полтавамаш» (на 29,4%), ВП «Лубенський верстатобудівний завод», АТ «Мотор Січ» (на 26,7%), ТОВ «Інструментальний завод» (на 19,6%) та інші.

Полтавці до Кабміну поїхали не скаржитися чи просити про допомогу. Вони повезли дієві пропозиції, як змінити ситуацію в галузі на краще і заручитися при цьому підтримкою держави. І щодо розробки загальнодержавної програми підтримки та розвитку промислового сектору економіки також, про яку неодноразово говорив голова Полтавської ОДА. Адже можливості допомогти промисловості на рівні регіону обласна влада вже вичерпала. Потрібні зміни до чинного законодавства і державні замовлення для вітчизняних підприємств.

– Серед наших пропозицій – внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо надання преференцій для вітчизняного продукту з локалізацією не менше 50% , – прокоментував Валерій Головко. – На сьогодні закупівлі здійснюються через тендери, проте цілком можливо ввести такий критерій оцінки тендерної пропозиції, як «частка використання місцевих ресурсів». І призначити цьому критерію не менше 40% балів. Дієвою підтримкою для промислових підприємств також буде встановлення пільг на прибуток. Але пільги мають надаватися тим заводам, які реалізують інвестиційні проекти, вкладають кошти у власний розвиток, переоснащення та інноваційні технології виробництва.

Для багатьох машинобудівних підприємств актуальною на сьогодні залишається проблема дефіциту обігових коштів. Її можна було вирішити завдяки своєчасному відшкодуванню ПДВ та поверненню надміру сплачених коштів в рахунок податку на прибуток. Таким чином полтавські підприємства могли б отримати додатково щонайменше понад 421 млн грн (111 млн грн – це переплата податку на прибуток по області, 310 млн грн – сума невідшкодованого ПДВ).

Ще одна пропозиція стосується здешевлення кредитів для підприємств. Йдеться про встановлення відсоткової ставки у розмірі 5-7% річних, або ж часткової компенсації державою діючих відсоткових ставок. Чи запровадити механізм залучення фінансування під державні гарантії.

– Що ж стосується державних замовлень, то підприємствам Полтавщини є що запропонувати, – переконаний керівник області. – Йдеться про збільшення обсягів поставок та розширення номенклатури комплектуючих виробництва ПАТ «Завод «Лтава» для вітчизняних підприємств авіабудування. ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» готовий долучитися до реалізації проектів Укрзалізниці, будувати та постачати нову техніку – електровози, приміські потяги, пасажирські та вантажні вагони. Потенціал таких підприємств, як «Кременчуцький завод дорожніх машин» та «АвтоКрАЗ», можна використати у рамках програми будівництва та реконструкції вітчизняних автошляхів.

Прес-служба Полтавської ОДА

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter