У Полтаві з наступного року запрацює Центр кризового втручання

Влада
Ольга Матвієнко27 жовтня 2015 о 17:453760 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві з наступного року запрацює Центр кризового втручання
Проект реалізують спільно із литовцями.

У Полтаві з наступного року запрацює Центр кризового втручанняФото – vycherpno.ck.ua

Сьогодні до Полтави прибула делегація литовських фахівців на чолі з радником міністра охорони здоров’я Литви Арвідасом Скорупскасом. Зранку литовці зустрілися із головою Полтавської ОДА Валерієм Головком. Говорили про початок практичної фази реалізації пілотного проекту щодо створення на Полтавщині Центру кризового втручання. Про це повідомили у прес-службі очільника ОДА.

Нагадаємо, що перемовини про створення такого центру (у якості партнерів уряд Литви обрав Полтавську та Дніпропетровську області) успішно завершилися ще у березні. Як повідомив сьогодні Арвідас Скорупскас, проведення тендеру дещо затяглося, проте всі процедури на сьогодні вже завершено. Вчора у Києві в Посольстві республіки Литва в Україні відбулася презентація пілотного проекту, а у вівторок його учасники вже прибули до Полтави. Арвідас Скорупскас приїхав разом із директором Вільнюського центру лікування розладів із залежностями Емілісом Субатою та директором Вільнюського центру психічного здоров'я Мартинасом Марцінкевічусом. Перший – не лише провідний спеціаліст у Литві, а і є експертом ВООЗ. Пан Марцінкевічус взагалі вважається засновником литовської психосоціальної реабілітації.

– Ми визначимося, у яких медичних закладах Полтави буде відкрито відділення психосоціальної реабілітації, — прокоментував Арвідас Скорупскас. – Через два тижня приїдуть фахівці, які навчатимуть полтавських лікарів. Система реабілітації дещо інша, ніж була за радянських часів. До неї залучені не тільки медичний персонал, але й соціальні працівники. Тому що психічні розлади мають під собою соціальне підґрунтя: людина втрачає роботу, житло, соціальний статус – це і викликає депресію. Тому всі ці проблеми повинні вирішуватися у комплексі.

Читайте також: У Полтаві розпочав роботу «АТОЛ» – call-центр емоційної допомоги для учасників АТО

Литовські експерти разом із фахівцями Департаменту охорони здоров'я оглянуть приміщення, які планується виділити під Центр кризового втручання. Потім буде відібрано 30 полтавців – лікарів-психіатрів, медсестер, соціальних працівників, які пройдуть спеціальне навчання. Через два тижні до Полтави приїдуть литовські спеціалісти, які проводитимуть навчання та тренінги. Запрацює центр вже наступного року. Спеціалізуватиметься на психологічній реабілітації не лише учасників АТО та їхніх родин, а й решти полтавців, які потрапили у скрутні життєві обставини.

– Те, що ми сьогодні робимо у форматі реабілітації – психічної, соціальної, повинно не обмежуватися колом учасників АТО, демобілізованих та їх родин. Ці методики повинні впроваджуватися на базі лікувальних закладів, центрів зайнятості. Слід розширити коло фахівців, які будуть надавати таку психоемоційну допомогу у громадах області, – наголосив Валерій Головко.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter