Сесія у Полтавській обласній раді: депутати пішли на перерву, так і не обравши голову (ФОТО)

Влада
Ольга Матвієнко20 листопада 2015 о 15:594287 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Сесія у Полтавській обласній раді: депутати пішли на перерву, так і не обравши голову (ФОТО)
Облрада сьогодні обирає голову.

У Полтавській областій раді – перша сесія нового скликанняВідбувається перша сесія Полтавської обласної ради сьомого скликання. Фото – say.tv

20 листопада у Полтавській обласній раді відбувається перша сесія сьомого скликання. Нагадаємо, що за результатами місцевих виборів, які відбулися 25 жовтня, депутатський корпус складається із 84 депутатів. Зокрема місця між партіями, які подолали поріг у 5%, розподілилися наступним чином:

Партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність» – 15

Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» – 13

Радикальна партія Олега Ляшка – 8

Політична партія «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» – 8

Політична партія «Партія простих людей Сергія Капліна» – 8

Всеукраїнське об’єднання «Свобода» – 7

Аграрна партія України – 7

Політична партія «Рідне місто» – 6

Політична партія «Опозиційний блок» – 6

Партія «Відродження» – 6

Сесія у Полтавській обласній раді подають кандидатів на посаду голови громада проти депутатів (оновлюється)

Громадські активісти назвали, кого не можна обирати головою обласної ради

10.07 Людмила Сердюк, голова Полтавської обласної виборчої комісії, згідно із Законом України, оголосила сесію відкритою. У залі присутні народні депутати Олег Кулініч, Андрій Река, голови міських, селищних та сільських рад.

Перед початком роботи до слова вийшли громадські активісти, які попросили звернутися до депутатів

– Ми прохаємо обрати нового голову, саме нового, а не старого замісу. Бо ті, хто після Революції Гідності очолили облраду, не виправдали сподівань громади. Ми думали, що вони зламають систему, а вони стали її частиною, – звернувся громадський активіст Олександр Лещенко.

Зокрема, активіст попросив не обирати Петра Ворону, Романа Товстого, Андрія Пісоцького. За словами активістів, ці люди не показали ефективної роботи на посадах. Кременчуцька громада попросила не обирати Холода, адже вважають його замішаним у корупційних схемах.

– Ми пропонуємо Товстому та Пісоцькому обрати або роботу на посадах у облдержадміністрації, або як депутати, – виступив Олег Підгорний.

10.19 Людмила Сердюк зачитує перелік обраних депутатів. Вона зазначила, що у раді нового скликання немає депутатів, зареєстрованих у Кременчуцькому та Диканському районах.

Сесія у Полтавській обласній раді подають кандидатів на посаду голови громада проти депутатів (оновлюється)

Думка депута:

– Робота буде дружна, на благо територіальної громади. Це скликання набагато яскравіше виражене патріотизмом. Думаю, що тут багато професійних людей, – сказав Петро Ворона, який у раді шостого скликання був головою. На запитання, чи бачить себе знову на цій посаді – посміхається і говорить, що люди визначаться.

Нагадаємо, що сьогодні головне завдання депутатського корпусу – обрати голову обласної ради.

Сесія у Полтавській обласній раді подають кандидатів на посаду голови громада проти депутатів (оновлюється)Андрій Пісоцький

10.27 Депутати обрали тимчасову Президію у складі:

Андрій Пісоцький від «Солідарності»

Євгеній Холод від «Батьківщини»

Валерій Прядко від «Партії простих людей Сергія Капліна»

Сергій Соловей – «УКРОП»

Валерій Калюжний від «Радикальної партії Ляшка»

Після цього затвердили порядок денний. Серед основних питань – зміни до регламенту, обрання голови та заступників голови обласної ради.

10.38 Андрій Пісоцький, який головує на сесії, запропонував перейти до порядку денного і внести зміни до регламенту.

Петро Ворона визначив, що зміни до регламенту можна вносити лише після обрання голови обласної ради. Після цього у залі зчинилася хвиля обурення. Активісти закликали депутатів голосувати чесно і за регламентом. Через непорозуміння між депутатами, Президією і активістами, активісти із числа тих, хто у камуфляжі, вийшли до трибуни. Дорогою, встигли посваритися із депутатом Валерієм Капленком.

Так і не зумівши закликати депутатів до конструктиву, Пісоцький оголосив перерву на 30 хвилин.

– Зміни до регламенту можуть вноситися тоді, коли обраний голова ради, коли сесія почала працювати, обрана погоджувальна рада, вона вносить ці зміни. До того вони обговорюються в комісіях. Усі рішення ради підписує голова. Немає такого поняття «головуючий першої сесії», це порушення закону і профанація, – пояснив Петро Ворона.

Сесія у Полтавській обласній раді подають кандидатів на посаду голови громада проти депутатів (оновлюється)

11.05 Учасник АТО виступив біля трибуни:

– Шановні депутати, усі ваші махінації не пройдуть. Якщо після 5 хвилин сесії почалися фальсифікації, то пропоную оголосити недовіру головуючому і обрати іншого, – сказав Микола Власенко, учасник АТО, представник ГО батальйону «Фенікс».

Після наради, головуючого змінили, ним став Євгеній Холод.

Голова лічильної комісії Ірина Степаненко зачитує протокол, згідно з яким обрали секретаря та заступників голови лічильної комісії.

11.15 Громада продовжує протестувати біля трибуни. Також із залу лунає пропозиція від людей, щоб сьогодні обирали одного заступника голови, а не двох. Нагадаємо, що це питання постає вже не вперше. Ще тоді, коли громада вимагала звільнення першого заступника голови облради Володимира Марченка, говорили, що загальноукраїнська практика – це один заступник.

Сесія у Полтавській обласній раді подають кандидатів на посаду голови громада проти депутатів (оновлюється)Петро Ворона

Кандидати на посаду голови Полтавської обласної ради:

«Солідарність» – Андрій Пісоцький, Петро Ворона

«Батьківщина» – Євген Холод

У залі кричать «Ганьба!». Закликають інші партії висувати свої кандидатури на посаду голови. Зокрема, активісти звертаються до Петра Ворони та депутатів від «Свободи».

Петро Ворона звернувся до залу: якщо громада скаже мені балотуватися – я буду балотуватися. Не дивлячись на те, що на посаді голови облради Ворона вислухав чимало критики на свою адресу, зараз у залі чимало активістів, представників громадських організацій його підтримали. У результаті він став третім кандидатом на посаду голови.

У залі розігрується драма, як і під час виборів міського голови: громадськість більш охоче підтримує старого голову, ніж двох нових кандидатів.

11.50 Кандидати розповідають про себе на оголошують свою програму.

Виступили Андрій Пісоцький і Євген Холод. До них у громади виникло кілька запитань: Пісоцького запитувати про махінації на виборах, Холода – про способи впливу на Костянтина Жеваго (захист вкладників банку «Фінанси і кредит», будівництво Біланівського ГЗК, формування тарифів та ЖКП).

Петро Ворона у своєму виступі акцентує увагу на тому, що задача новообраного депутатського корпусу – не підвести ті сподівання, які на нову владу покладали учасники Революції Гідності та АТО. Він попросив хвилиною мовчання вшанувати усіх полеглих.

Йому під час виступу аплодує зал.

12.34 Вислухавши виступи кандидатів, депутати перейшли до обговорення.
Першим до трибуни вийшов Анатолій Ханко, голова фракції «Свободи». Він згадав Антона Цедіка, Дмитра Коряка, із яким разом вони сиділи у цьому залі ще під час Революції. Ханко висловив припущення, що каденція цієї обласної ради буде не довгою, адже у депутатському корпусі ще багато представників тих партій, які призвели до кривавого протистояння в Україні.

– Ми в жодному разі не будемо підтримувати представників тієї політичної сили, які посадили моїх побратимів по СІЗО, і зараз сидять люди більше, ніж при режимі Януковича. «Свобода» віддає свої голоси за «Батьківщину», – зазначив Ханко.

Після Ханка до слова один за одним виходять активісти.

– Хотілося б розпочати все з чистого листа, обрати людину, яка не сиділа у
цьому кріслі, не давала обіцянок і був би керованим громадою, – виступив депутат Василь Хоменко. – Я пропоную кандидатуру Холода. Він людина принципова, договірна, як ви сьогодні побачили. Коли ми розмовляли із Євгеном Миколайовичем, то він сказав, що громадська рада повинна бути і ми до неї повинні прислухатися.

13.24 Депутати шляхом таємного голосування обирають голову обласної ради.

Сесія у Полтавській обласній раді подають кандидатів на посаду голови громада проти депутатів (оновлюється)

Думка:

Степан Бульба, який неодноразово був депутатом міської та обласної рад, обирався депутатом Верховної Ради, висловив своє бачення роботи обласної ради сьомого скликання:

– Звичайно я можу оцінити нинішній склад і оцінити перспективи роботи цієї ради. Скажу, що надзвичайно важко буде працювати у цьому скликанні. Тому я дуже хотів, аби за цих умов раду очолила людина, здатна консолідувати різні політичні сили, щоб була корисна робота. Я бачу таку людину. При всіх недоліках, про які я казав і під час сесій ради минулого скликання, ця людина Петро Ворона. Саме він міг би це зробити. Тим більше, він позапартійний. У «Солідарності» несолідно вчинили, коли використали його першим номером у списку партії на виборах, а потім забули про нього і не додумалися запропонувати цю кандидатуру. тим більше мені не зрозуміла позиція «Батьківщини»: якщо на рівні Верховної Ради є коаліція, то ця гілка повинна простежуватися і на рівні обласних рад.

Обраний в обласну раду сьомого скликання Олександр Удовіченко налаштований оптимістично:

– Зараз головне, що обласна рада має новий склад, а все нове – краще, ніж старе. У раді усього 14 чи 15 депутатів старого скликання. Це, звичайно, малувато, але досвід здобувають під час роботи. Зміни – це на краще. У раді багато молодих людей, що теж добре. Єдине, що тепер у раді 10 фракцій. Це створить певні складнощі у керівництві, роботі (у попередній було 6 фракцій – авт.). Головне, щоб одні люди не враховували тільки свої амбіції, а не враховували думку колег.

Алла Федорченко, представниця фракції «Свободи», яка раніше не була представлена в органах місцевого самоврядування, говорить, що присутність їхньої сили вплине на розстановку сил у раді:

– Суттєвий чи несуттєвий – будемо бачити, але вплив однозначно буде. Зараз не можу нічого сказати щодо розстановки сил, це покаже перше засідання.

14.10 Голова лічильної комісії Ірина Степаненко зачитала результати голосування за голову обласної ради:

Ворона – 10

Пісоцький – 27

Холод – 38

Жоден із кандидатів не набрав більшість голосів (присутні 82 із 84 депутатів), тож депутати голосуватимуть повторно.

Євген Холод запропонував оголосити перерву на 30 хвилин.

Якщо б депутати внесли зміни до регламенту, то зараз обирали голову із двох кандидатів – Пісоцького і Холода. Так же процедура повториться з початку: висування кандидатур, обговорення та голосування.

14.48 Депутати повернулися після перерви.

Євген Холод запропонував продовжити роботи і поставити сьогодні крапку у виборах голови. За його словами, саме так вирішили під час наради із керівниками фракцій. Проте, член тимчасової Президії Прядко сказав, що потрібно узяти перерву до вівторка, адже процедура виборів затягнеться надовго.

Його позицію підтримав депутат від «Солідарності» Геннадій Коваленко. Він зазначив, що перерва потрібна ще й для того, щоб депутати могли обрати з-поміж себе ті кандидатури, які отримають підтримку більшості.

Близнюк від «Свободи» заперечив: під час перерви деякі політичні сили можуть скористатися нею для тиску на окремих депутатів. Тож обирати голову потрібно саме сьогодні.

Громада у залі теж вимагає від депутатів обирати голову сьогодні.

До трибуни вийшов Петро Ворона і зазначив, що у регламенті облради, згідно із постановою від 18 листопада 2011 року, якщо жоден із кількох кандидатів не набрав більшості голосів, то проводиться другий тур. Прядко заперечив, що у регламенті такого не передбачене. Розсудив кандидатів керівник юридичного відділу: згідно із порядком обрання голови облради та регламентом, другий тур зараз дійсно провести неможливо.

Про перенесення сесії на вівторок, 24 листопада

Пропозиція перенести сесію не набрала більшості голосів. Петро Ворона запропонував провести перереєстрацію, але Євген Холод це не підтримав. Наступною наголосування поставили пропозицію Близнюка продовжити сесію і обрати голову обласної ради. Продовжувати теж депутати не захотіли – лише 40 голосів за із 82 зареєстрованих депутатів. На голосування поставили пропозицію Коваленка перенести засідання на вівторок.

Руслан Богдан запропонував:

- У регламенті мова йде про нову процедуру, а не про нове висунення кандидатів. Тож чому ми не можемо проголосувати за тих самих кандидатів? Прийняти оті зміни до регламенту і провести другий тур? - виступив депутат, тим самим повертаючись до питання про регламент.

За третім разом депутати таки проголосували за перерву у сесії до вівторка.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter