У Стасях відкрили міні-завод з переробки молока (ФОТО)

Влада
Ольга Матвієнко28 липня 2016 о 18:3033841 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Стасях відкрили міні-завод з переробки молока (ФОТО)
На прикладі невеликого виробництва показали нові можливості для розвитку малого бізнесу.

Близько двох тижнів тому у селі Стасі Диканського району відкрився та почав успішно функціонувати міні-завод із переробки молока. Це невелике підприємство – яскравий приклад нових можливостей для розвитку підприємств агрокомплексу.

У Стасях від крили міні завод з переробки молока (ФОТО)Фото Ольги Матвієнко

«Стасівське молоко» – це по суті дочірнє виробництво місцевого «Інтерагросервісу», який вирощує зернові, технічні культури та спеціалізується на м’ясо-молочному тваринництві.

На добу 60 корів із ферми підприємства дають до двох тонн молока. Саме можливість виготовляти з власної сировини якісний український продукт наштовхнуло генерального директора Геннадія Головіна побудувати міні-завод.

Від задуму до реалізації цього проекту минулого всього півроку. Тепер підприємство, розташоване у приміщенні площею близько 150 квадратних метрів, має потужності для виготовлення практично всього асортименту молочної продукції, крім твердих сирів.

Реалізувати проект допомогли налагоджені зв’язки з Ізраїлем

Створення міні-заводу з переробки молока стало можливим за співпраці Асоціації сприяння розвитку і співробітництва Ізраїль – Україна та країн СНД із Полтавською облдержадміністрацією. Саме ізраїльське обладнання, як одне із кращих у світі, вирішили поставити у цеху. Фірма-виробник TESSA розташована в ізраїльському місті Явне, куди полтавська делегація аграріїв навідалася ще 2013 року.

У Стасях від крили міні завод з переробки молока (ФОТО)Геннадій Головін

– Ідея створити міні-завод із виробництва якісної молочної продукції, яку можна і самому споживати, і дітям давати, виникла близько півроку тому. Тоді, в березні, ми звернулися до представників компанії TESSA за порадою та організували з ними зустріч. Із собою я взяв план приміщення, де раніше розташовувалася олійниця, детальний опис того, що ми б хотіли бачити, – розповідає Геннадій Головін.

Від початку активної фази реконструкції приміщення, встановлення обладнання до запуску цеху минуло чотири місяці.

– Ми активно співпрацювали з облдержадміністрацією, і з Держпродветслужбою. Скрізь здобули підтримку нашого проекту. На всіх підготовчих етапах представники фірми TESSA надавали нам чіткі інструкції та консультації. Якщо говорити про складнощі, то ми не бачимо особливих перешкод у Полтавській області, щоб виробляти не гіршу продукцію, ніж у Європі, – переконує Геннадій Анатолійович.

Не всі підприємства можуть обійтися без фінансової підтримки області

Голова Полтавської ОДА Валерій Головко, який встиг побувати на виробництві, зазначає – це яскравий приклад співпраці області з іноземними країнами та залучення їхнього досвіду.

– Потрібно зробити з Полтавщини аграрний центр не тільки фактичний, а й виставковий. Ми можемо запрошувати іноземців, щоб показувати свої досягнення. Обмін інформацією дає свої результати. Звичайно, важлива складова – це фінансова спроможність, – говорить Валерій Анатолійович.

Щодо фінансової спроможності, то директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергій Фролов наголошує – області вкрай необхідна програма підтримки малого та середнього бізнесу.

– Це господарство, яке має потужні площі, свою кормову та сировинну базу, а є невеличкі фермерські господарства, які потребують фінансової підтримки, – говорить він.

Адже в невеликих фермерських господарств, кооперативів у селах подекуди немає вільних коштів для розширення, як і можливості взяти позику в банку на розвиток бізнесу.

Саме обласна програма для фінансової підтримки малого підприємництва покликана надати таким господарствам шанс. До речі, на сесії Полтавської обласної ради депутати відмовилися приймати таку програму, зазначивши, що обласний бюджет не кредитна спілка.

– Ми зараз говоримо про економічний розвиток і створення нових робочих місць, – наголошує Валерій Головко. – Запуск цього цеху у Стасях – це дев’ять робочих місць для місцевих жителів із можливістю розширення.

Геннадій Головін додає, що при цьому заробітна плата працівників складає більше 4 тисяч гривень.

За словами Геннадія Фролова, нині в Полтавській області кілька підприємців-фермерів зацікавилися ідеєю будівництва таких міні-цехів із переробки молока.

Якість продукції – не тільки смак, а й відсутність хімікатів

Геннадій Головін акцентує увагу на тому, що ізраїльська техніка американського стандарту дає виробляти натуральну продукцію без додавання консервантів, ароматизаторів, згущувачів та інших домішок. У цех молоко потрапляє вже фактично позбавленим будь-якої хімії.

За рахунок невеликих обсягів виробництва, пояснює Геннадій Анатолійович, на підприємстві не прагнуть до збільшення надоїв.

– Зеленого конвеєра ми не скасовували, ми не прагнемо великих надоїв. Маємо 6,6-6,7 тисячі літрів із корови на рік. Цей проект – це не проект бізнесу, – говорить він. – Корови пасуться сім місяців на зеленій траві, споживають кератин і ми маємо у нашому регіоні сировину найвищої якості. Наші корови із хімічних елементів їдять тільки натрій хлор – звичайну сіль. Поля, де випасають корів чи заготовляють сіно, не обробляють хімікатами.

Далі, вже на етапі виготовлення продукції, притримуються традиційних технологій. Наприклад, йогурт без додавання згущувачів, витримують у спеціальній камері протягом 20 годин. Термін придатності продукту – сім діб. Усього тут вже налагодили виробництво 18 видів продукції.

Якість та смак нової марки за два тижні оцінили мешканці Стасів. Поки підприємство продає свою продукцію лише в магазині, розташованому прямо біля цеху. Тут у двох холодильниках – молочна продукція та м’ясні вироби ще одного невеликого підприємства «Наша марка».

– Ми – за те, щоб споживати наш, полтавський продукт, тому пропонуємо людям таку продукцію, – пояснює Геннадій Анатолійович. – Зараз працюємо над тим, щоб постачати нашу продукцію до кількох магазинів у Полтаві.

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter