Учасникам АТО на Полтавщині адресно відшкодовуватимуть проїзд

Влада
Ольга Матвієнко26 січня 2016 о 08:421675 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Учасникам АТО на Полтавщині адресно відшкодовуватимуть проїзд
Нововведення стосуються пільгових категорій загалом.

Учасникам АТО на Полтавщині адресно відшкодовуватимуть проїздУ Полтаві вирішили питання пільгового проїзду. Фото – vokzal.org.ua

Полтавська обласна влада до кінця січня планує запровадити адресну допомогу на відшкодування пільгового перевезення у громадському автомобільному транспорті. У Полтавській облдержадміністрації за участі представників громадськості та учасників АТО презентували проект відповідної обласної програми, повідомили у прес-службі голови Полтавської ОДА.

Як прокоментував сам Валерій Головко, законом передбачене пільгове перевезення певних категорій громадян, проте у державному бюджеті на 2016 рік депутати не передбачили фінансування цих пільг.

– Аби уникнути соціальної напруги, ми першими в Україні пішли на такий крок і пропонуємо запровадити адресну допомогу не лише для учасників АТО, а й решти пільгових категорій, для яких це право передбачено законодавчо, – додав Валерій Головко. – Йдеться про пасажирські перевезення на міжміських та міжобласних маршрутах на відстань понад 50 кілометрів. Обрали варіант саме адресної допомоги, бо якщо йти шляхом відшкодування пільг перевізникам, то процедура затягується у часі. Адресна допомога зручна як для перевізника, оскільки він відразу отримує кошти за проїзд, так і для пільговика, бо він сам корегує кількість поїздок і має право на будь-яке місце в автобусі.

Механізм запровадження адресної допомоги доволі простий. Автотранспортне підприємство продає пасажиру пільговий квиток, у якому вказується номер пільгового посвідчення, прізвище та ініціали пільговика. Пасажир платить власні кошти, а далі у будь-який зручний для нього час протягом року звертається в органи соціального захисту за місцем проживання. Тут пільговик заповнює спрощений варіант заяви, вказує спосіб, який він хоче отримати відшкодування проїзду (на банківську картку чи через відділення зв’язку) – і отримує адресну допомогу протягом 10–15 днів.

– Прийом здійснюватиметься щодня. Для отримання відшкодування обмежень у часі немає, – коментує директор Департаменту праці та соціального захисту населення Людмила Корнієнко. – Можна проїхати в січні, а компенсацію отримати в грудні, чи отримати компенсацію відразу за декілька поїздок. Єдине обмеження стосується кількості поїздок: їх передбачено 50 на рік для одного пільговика.

Що до категорій, то скористатися адресною допомогою зможуть мешканці Полтавщини – учасники бойових дій, інваліди війни, особи, які супроводжують інваліда І групи або дитину-інваліда, діти з багатодітних сімей, інваліди всіх груп, батьки загиблих військовослужбовців. Таких пільговиків в області сьогодні налічується 117 тисяч.

Програму адресної допомоги буде винесено на розгляд сесії Полтавської обласної ради вже 29 січня, діяти вона почне з моменту прийняття. З обласного бюджету передбачено виділити на відшкодування пільгових перевезень 8 мільйонів гривень. Аналогічні програми буде прийнято у всіх районах Полтавщини. Ними буде передбачено відшкодування проїзду для пільгових категорій на міжміських маршрутах на відстань до 50 кілометрів. Нині такі програми вже прийняли у Чутівському, Семенівському, Шишацькому, Гадяцькому, Лубенському районах, містах Лубни та Миргород.

Нагадаємо, що у суботу, 23 січня, близько 200 учасників АТО перекрили трасу Київ – Харків, вимагаючи вирішити проблему пільгового проїзду.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter