Вартість проїзду всередині Полтавської області не перевищуватиме 45 копійок за кілометр

Влада
Ольга Матвієнко16 березня 2015 о 18:011447 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Вартість проїзду всередині Полтавської області не перевищуватиме 45 копійок за кілометр
Вартість проїзду на маршрутах всередині Полтавської області зросте не більше, ніж на 10 копійок за кілометр.

Проїзд у Полтавській області подорожчає не більше,ніж на 10 копійок за кілометр. Фото – www.skyscrapercity.com

Такого висновку працівники профільного департаменту облдержадміністрації дійшли після вивчення документів, які перевізники подали для обґрунтування підвищення тарифу на проїзд у приміському та міжміському транспорті, повідомили на офіційному сайті Полтавської ОДА.

Як повідомив на апаратній нараді у голови ОДА директор Департаменту інфраструктури та туризму Сергій Марчишинець, на сьогодні вартість проїзду складає 35 копійок за пасажирокілометр. Економічне обґрунтоване підвищення тарифу на проїзд може становити не більше 45 копійок за кілометр.

Натомість перевізники під час публічних обговорень озвучували новий тариф у розмірі від 50 копійок за кілометр до 1 гривні 20 копійок.

– Таке різке зростання тарифів перевізники пояснювали стрімким підвищенням курсу долара, зростанням цін на паливно-мастильні матеріали, – говорить Сергій Марчишинець. – Однак минулого тижня ситуація на ринку почала стабілізуватися. Ціна на пальне – бензин та газ – хоч і не так швидко, як того хотілося, проте почала знижуватися. Гривня також зміцнюється. Залишається питання з дизельним пальним, проте 80% перевізників заправляють транспортні засоби не дизелем, а газом.

Як прокоментував в. о. директора Департаменту економічного розвитку Дмитро Орлов, перевізники також включили у тариф підвищення заробітної плати учетверо. Ще одна причина підвищення тарифу – здорожчання автозапчастин. А тут вже не втримався голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Головко.

– У неділю я спеціально заїздив на ринок, щоб з’ясувати вартість автозапчастин. Вони подорожчали на 7-8%, а не втричі, як вам тут розповідають, – прокоментував Валерій Головко. – Ми повинні реагувати на такі речі на випередження, а не наступати щоразу на одні й ті ж граблі. Перевізники постійно шантажують владу. Причому роблять це щоразу після того, як виграють конкурс. До конкурсу їх і тарифи влаштовують, і кількість рейсів і маршрут, на який претендують, не вважають збитковим. А після того, як отримають маршрут, розпочинається шантаж. Так що потрібно детально в умовах конкурсу прописувати всі ці моменти. Наприклад, протягом якого періоду не можна піднімати ціни на проїзд. Розумію, що всім хочеться заробити. Проте чомусь ніхто не хоче ставити себе на місце мешканця села, який живе на тисячу гривень у місяць, і повинен із цього мізерного сімейного бюджету виділяти гроші на проїзд.

Нині в області тривають громадські обговорення майбутнього тарифу на проїзд у транспорті. Як запевнив Сергій Марчишинець, він буде не більшим, ніж 45 копійок за пасажиро-кілометр. Якщо ж пальне дешевшатиме й далі, розмір тарифу також переглянуть у бік зменшення.

Читайте також: Хліб на Полтавщині поступово подорожчає до 9-11 гривень за кілограм

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter