Визнають чи не визнають Росію агресором: сесія Полтавської обласної ради (текстова трансляція+фото)

Влада
Ольга Матвієнко10 березня 2015 о 10:032691 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Визнають чи не визнають Росію агресором: сесія Полтавської обласної ради (текстова трансляція+фото)
10 березня Полтавська обласна рада зібралася на позачергову сесію.

Позачергова сесія Полтавської обласної ради. Фото Олега Журавльова

10 березня депутатський корпус Полтавської обласної ради зібрався на 27 позачергову сесію. На порядку денному 14 питань. З-поміж усього депутати розглянуть Програму "Територіальної оборони" на 2015 рік.

Ще до початку сесії у зал зайшли двоє народних депутатів – Юрій Бублик і Андрій Река.

На початок засідання в системі голосування "Рада" зареєструвалися 70 депутатів зі 118.

Традиційно перед початком сесії вручили грамоти та нагороди. Зокрема, грамоту
обласної ради отримав голова Кобеляцької міськради Олександр Ісип, голова фермерського господарства "Славутич" Козельщинського району Олександр Федорченко, із нагоди 55-річчя депутат облради Юрій Кривошеєв, за волонтерську діяльність і підтримку української армії в. о. голови Лохвицької райради Валентин Черевко.

10.10 – сесію оголошено відкритою.

10.13 – голова Обласної виборчої комісії оголосив про обрання депутатом обласної ради Віктора Бережного, ВО "Батьківщина". На початку сесії Бережному вручили мандат. Уже сьогодні він голосуватиме у складі облради. До цього неодноразово був депутатом обласної ради.

10.21 – депутати голосують за затвердження порядку денного.

Крім тих питань, які оголосили напередодні сесії, депутат Олександр Масенко пропонує розглянути можливість надання фінансової підтримки людям, які перенесли операцію із видалення нирки. В області таких близько 60. Щомісяця на їхнє лікування потрібно 3 тисячі гривень, що для багатьох є непідйомною сумою. Петро Ворона запропонував до наступної сесії у квітні підготувати, можливо, окрему програму підтримки таких людей, яка фінансуватиметься із обласного бюджету.

Також Масенко запропонував затвердити звернення до Президента, Кабміну, Верховної Ради України щодо недопущення проведення адміністративно-територіальної реформи, згідно з якою зникне більшість районів області – їх об’єднають у чотири. Це звернення так і не внесли до порядку денного.

10.31 – порядок денний затверджений і розпочалося голосування за окремі питання.

10.34.– депутати проголосували за переукладання контрактів із керівниками комунальних підприємств. Зокрема, із керівником видавництва "Лубни" Тетяною Алексєєвою, директором оздоровчого центру "Маяк" у с. Головач Людмилою Сердюк.

10.38 розглядають питання затвердження Програми "Територіальна оборона" на 2015 рік.

Ця програма діяла у нас рік. 2014 року ми заклали за цією програмою 5 мільйонів, що дало нам змогу допомагати військовим по тих пунктах, які не фінансує Міноборони, - сказав Петро Ворона.

Зокрема, найсуттєвіші витрати, які покрили за рахунок обласної програми, забезпечення паливом 16 батальйону територіальної оборони, підрозділів ДСНС. Віктор Стеблянко зазначив, що цього року в програмі єдина суттєва зміна сума фінансування. Цього року виділять 7 мільйонів гривень.

Представник волонтерської групи Полтавський батальйон небайдужих звернулася до депутатів із пропозицією із цих 7 мільйонів закласти певну суму на формування персональних аптечок для військових. Якщо ці аптечки закупляти через Міноборони, то вартість однієї становить 80 доларів. Волонтери нині аптечки намагаються складати самотужки, але коштів не вистачає. Депутати пропозицію зустріли схвально. За Програму "Територіальна оборона" на 2015 рік проголосували 73 депутати із 76 зареєстрованих.

10.49 – в області запровадять зміни до Комплексної програми соціального захисту ветеранів. Це роблять для того, щоб забезпечити належним супроводом військовослужбовців, які будуть демобілізовані із зони АТО. Загалом у березні-травні зі служби повернуться 1344 військовослужбовця із Полтавської області. Програма має на меті і психологічну допомогу, і фінансування оздоровлення воїнів АТО. Зокрема, на путівки у санаторії виділять 2,85 мільйона гривень.

Полтавська область стала першою в Україні, що затвердила програму соціального супроводу для демобілізованих із зони АТО.

11.00 – підтримали клопотання до Верховної Ради про віднесення міста Гадяча до категорії міст обласного значення.

11.21 – депутат не проголосували за Положення про оплату праці керівників комунальних підприємств спільної власності територіальних громад. За словами начальника управління майном обласної ради Сергія Сагайдачного, Положення покликане привести норми нарахування зарплати керівникам підприємств до порядку, а не зменшувати їх. Петро Ворона зазначив, що провал голосування з цього питання – лобіювання інтересів окремих посадових осіб.

11.26 – депутати розглядають питання про погодження отримання без проведення аукціону спеціального дозволу ПАТ "Укргазвидобування" на видобування газу, супутніх корисних копалин на території Ланнівського газоконденсатного родовища на території Карлівського району. Через те що депутатів не ознайомили із соціальною угодою, яку укладає підприємство із територіальною громадою. Із першого разу депутати не проголосували за надання погодження.Валерій Головко звернувся до депутатів із проханням переголосувати і не саботувати діяльність державного підприємства у нинішніх складних умовах у державі.

Проте навіть після звернення голови ОДА за питання не проголосували позитивно.

Петро Ворона зазначив, що зараз є домовленість із "Укргазвидобуванням" на 6 мільйонів соціальних інвестицій. Також цього року за програмою соціальної співпраці із газовидобувною компанією передбачена купівля квартир для родин загиблих військовослужбовців.

Думки депутатського корпусу з цього питання розділилися. Із другого разу все ж проголосували.

На порядку денному ще одне подібне питання. Тепер йдеться про надання дозволу ПАТ "Укргазвидобування" на розробку Західно-Новоукраїнської площі на території Чутівського та Карлівського районів.

За надання погодження на цю площу теж не проголосували з першого разу.

Якщо ми говоримо про енергетичну безпеку країни, але не хочемо підтримувати державне підприємство, то завтра будемо знову купувати газ у Москви втричі дорожче, – вчергове звернувся до депутатів Валерій Головко. Петро Ворона наголосив, що сьогодні депутати зобов'язані надати площу, а потім усі подібні дозволи надавати за фактом перерахування коштів за соціальними угодами.

Із другого разу і цю площу надали в користування ПАТ "Укразвидобування".

11.51 – розглядається питання про отримання без проведення аукціону спеціального дозволу товариством з обмеженою відповідальністю "Українська бурова компанія" на видобування газу, нафти та конденсату на території Харківцівського родовища у Гадяцькому районі.

На підтримку компанії виступив депутат Володимир Беседа:

– "Українська бурова компанія" вже тривалий час працює на території Сарської селищної ради. За цей період неодноразово надавалася підтримка місцевій школі, відремонтована амбулаторія, відремонтовані дороги. Усі соціальні угоди виконуються сповна.

Знову у залі розділилися погляди на те, чи потрібно надавати дозвіл компанії. Із першого разу за надання дозволу не проголосували.

Голова Гадяцької райдержадміністрації Олексій Матюшенко зазначив, що ця компанія єдина, яка виконує ті соціальні гарантії, які надає під час отримання дозволів на розробку надр.

У грудні ми затвердили Стратегію розвитку області, де чорним по білому написано - збільшення видобутку газу і крапка, виступив Лев Жиденко.

Олександр Залужний підтримав таку думку:

– Зараз для нас повинно бути на першому місці те, видобувається газ в області чи ні, а не те, хто є власник компанії. На те, як ми голосуємо, дивляться і потенційні інвестори, - сказав він.

Після більше 20 хвилин обговорення дозвіл компанії все ж надали.

12.30 – без обговорення і пропозицій, із першого разу депутати проголосували за заяву Полтавської обласної ради щодо підтримки звернення Верховної Ради до ООН, Європарламенту, ПАРЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, ОБСЄ, ГУАМ, парламентів держав світу про визнання Російської Федерації державою-агресором.

13.03 – сесію закрили.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter