Полтавці вшанували пам'ять першої Небесної сотні без влади (фото)

Влада
Олег Журавльов21 серпня 2014 о 10:071520 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавці вшанували пам'ять першої Небесної сотні без влади (фото)
20 серпня у Полтаві вшанували пам'ять Небесної сотні ходою, молебнем та флешмобом.

Адже минуло півроку від тоді, як під час революції гідності загинули Герої. Полтавські активісти зібрали небайдужих жителів, аби пом’янути борців за зміни в житті країни.

Захід розпочався о 18 годині з віче. Кожному учаснику зав’язали чорну стрічку на руку. Потім на східцях біля ОДА розмістили фото кожного з першої Небесної сотні, які полягли на Майдані.

Вшанування пам'яті героїв небесної сотні

Першими виступили священики, потім активісти і нардеп Юрій Бублик. Представників влади, ні міської, ні обласної, журналісти серед присутніх не помітили.

– Світла пам'ять Небесній сотні. Це мирні протестувальники, які були знищені режим Януковича для того, щоб царювати вічно, – промовив зі сцени Юрій Бублик. – Диктатура Україні не притаманна, бо ми козацького роду. Скільки б не було імперій, які бажають нас захопити, – рано чи пізно український народ повстає. Адже ми ніколи не визнавали царя.

– Ми маємо пам’ятати кожну секунду про цих людей, адже вони загинули заради нас, – зауважила пані Маргарита, волонтер ГО «Майдан Полтавщина». – Нині почалась нова історії України. І ми не в праві про них забути. Якось я роздавала в Полтаві листівки про необхідність допомоги бійцям АТО. Дехто спокійно брав папірці, дехто шарахався, а один чоловік мені в слід сказав: цим має займатись держава. На що я йому відповіла – а ми ж з вами хто? Тож доки всі українці не зрозуміють, що ми і є державою, доти у нас нічого не зміниться. І тому ми повинні пам’ятати першу Небесну сотню, завдяки яким ми маємо це небо. Завдяки яким ми знаємо, що наші діти житимуть зовсім у іншій країні.

Після промов, пролунала «Пливе кача». Згодом всім роздали лампадки – усього 1250 штук, які розставили по контуру наведеного крейдою державного герба. Присутній малечі волонтери роздали паперових янголят, які вивісили на дереві біля стенду Небесній сотні.

Після цього всі вишукувались у колону, взяли прапори та портрети кожного з Небесної сотні. Попереду йшли священики. Полтавці, рухаючись до Свято-Успенського собору, вигукували «Герої не вмирають, вмирають вороги», а також «Героям Небесної сотні тричі слава, слава, слава!».Вшанування пам'яті героїв небесної сотні

Після молебню в храмі, активісти і решта учасників ходи повернулись до облдержадміністрації, де запалили лампадки – і тризуб засвітився яскравими вогниками.

Фото Олега Журавльова

Текст – Юлії Обелець

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter