Хронічний тонзиліт провокує ангіну та хвороби серця і суглобів

Хвороби та їх лікування
Ольга Правденко2 червня 2014 о 09:1048121 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Хронічний тонзиліт провокує ангіну та хвороби серця і суглобів
Багато людей помиляється, думаючи, що навесні та влітку захворіти на застуди практично неможливо.

Хронічний тонзиліт провокує ангіну та хвороби серця і суглобівфото з сайту: natural-medicine.ru

Між тим, саме на ангіну та тонзиліт у цей час хворіють найбільше, бо люди часто бездумно п’ють холодні напої, сидять на протягах та під кондиціонером. Як уникнути та вилікувати ці недуги влітку, читайте далі.

– Нині, коли почалося літо, в отоларингологів додалося роботи, частішими стали звернення зі скаргами на біль та печіння в горлі. Часто це необов’язково ангіна, здебільшого в людей загострюється хронічний тонзиліт, зараз ще й спостерігаємо невеликий сплеск ГРВІ. До речі, якщо ГРВІ не вилікувати, то можуть уражатися пазухи носа, – розповідає Юрій Трубчінін, завідувач лор-відділення 2-ї міської клінічної лікарні. – Нічого дивного в такому сплеску немає, бо під час зміни сезонів у людей знижується імунітет, ми не бережемося, легко вдягаємося, п’ємо холодні напої.

Коли обов’язково потрібно звернутися до отоларинголога

– якщо підвищилася температура тіла;

– гострий біль та печіння в горлі тривають кілька днів, а самолікування (спреї, таблетки для смоктання, полоскання горла тощо) не допомагають;

– якщо біль у горлі турбує не вперше.

Тільки отоларинголог зможе визначити причину такого болю та діагностувати ангіну (інфекційне захворювання, основна ознака якого запальний процес піднебінних мигдалин) чи тонзиліт. Тонзиліт – часто незмінний супутник ангіни, він буває гострий та хронічний. При тонзиліті запалюються піднебінні мигдалини. Гострий тонзиліт – це і є ангіна. Хронічний загострюється при переохолодженні, стресі та свідчить про осередок інфекції в організмі.

– Ці хвороби небезпечні тим, що можуть уражати інші органи, якщо несвоєчасно звернутися до лікаря. Не рідкісні випадки, коли інфекція вражає серце, нирки, суглоби, – прокоментував Юрій Трубчінін.

Хронічним тонзиліт стає після тривалих та частих ангін, які бувають більше 2 разів на рік.

Причини ангіни влітку

– Кондиціонери. Різкий перепад температур на більш ніж 10 градусів є величезним стресовим фактором для організму. У першу чергу слабшає імунітет, і організму складно боротися із збудниками інфекцій.

– Морозиво і холодні, особливо газовані, напої. По-перше, такі «крижані» напої погано втамовують спрагу, а по-друге, переохолоджуються піднебінні мигдалини. А запалені мигдалини – це «зелене світло» для стрептококів – збудників ангіни.

Причини тонзиліту влітку ті ж самі, що й ангіни, але окрім них, додатковими факторами є:

печіння та біль у горлі;

неприємний запах із рота;

підвищення температури до 37,5-39°С, загальне нездужання;

біль у суглобах і м’язах;

збільшення лімфатичних вузлів.

Крім того, часто тонзиліт можуть спровокувати зуби, вражені карієсом, поліпи в носі, викривлена носова перетинка, гнійний гайморит.

Розмір мигдалини не завжди симптом тонзиліту. Нерідко її збільшення свідчить про ріст (гіперплазію) лімфоїдної тканини. У дитячому віці – це нормальний варіант розвитку організму. «Червоне горло» не діагноз! Якщо немає інших патологічних симптомів, лякатися цього не треба ні лікарям, ні батькам.

Профілактика ангіни та тонзиліту теплої пори року

– Холодні напої краще пити маленькими ковтками і без соломинки. Тоді рідина спочатку зігрівається в роті і тільки потім потрапляє в горло.

– Цитрусові, мед і молоко та перебування на свіжому повітрі – найпростіший спосіб порятуватися від ангіни, яка починається.

– Доглядайте за своїми зубами, чистіть їх двічі на добу. Причиною ангіни може стати карієс, а це постійна інфекція у роті.

– Не пийте дуже холодних напоїв. – Морозиво краще їжте повільно. – Не сидіть під увімкненим кондиціонером.

– Після того як позасмагали на сонці, не кидайтеся в холодну воду з розгону. Заходьте у неї повільно.

Якщо ви захворіли на ангіну, то найголовніше – це забезпечити собі спокій. Підтримуйте імунітет та сили супами, пюре, овочами, фруктами і рибою.

– До речі, мій багаторічний досвід роботи показує, що на гайморити, ангіни, фронтити, інші ЛОР-проблеми люди частіше почали хворіти після чорнобильської катастрофи. Отже, це означає, що наш імунітет значно послабився після того, – наголосив лікар.

Стоматологічний кабінет «Apple»