Заступник мера Полтави розповів про прибирання вулиць, стихійні ринки та ремонт доріг

Інтерв'ю
Надія Труш21 квітня 2016 о 11:214180 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Заступник мера Полтави розповів про прибирання вулиць, стихійні ринки та ремонт доріг
Олексій Чепурко – один із тих, кого в Полтавській міськраді називають «молодою кров’ю».

Заступник мера Полтави розповів про прибирання вулиць, стихійні ринки та ремонт доріг. Фото Андрія Іванова

1 березня Олексій Чепурко офіційно приступив до виконання обов’язків заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів (питання ЖКГ). І якщо дехто з його колег-депутатів не має управлінського чи депутатського досвіду, то в Чепурка його вдосталь. З 23 років він – директор виробничо-комерцiйного пiдприємства «Актеон» (оптова торгівля паливом). У 29 років – депутат Ленінської райради Полтави. Старт в політику йому дала Партія регіонів.

Про зміни у ЖКГ Полтави

– Всю житлово-комунальну сферу потрібно поділити на кілька частин. Йдеться про будинки, які перебувають на балансі ЖЕО №2; благоустрій (прибирання вулиць, тротуарів, дороги, районні ради і їх робота з благоустроєм). Оскільки я прийшов із бізнесу, то звик вирішувати проблеми швидко, на місці і конкретно. У політиці ж трішки інші підходи. Є певна бюрократія, жодне комунальне підприємство та керівник не будуть щось робити без листа і без вказівки в письмовій формі, – поділився Чепурко.

На запитання, що слід робити у такій ситуації – ламати стару систему чи змиритися й діяти так само – пояснює:

– Оскільки система офіційних письмових вказівок вигадана не рік тому, а відпрацьована та по суті і є держуправлінням, то будь-яке доручення має бути підкріплене документом.

Щодо зрушень у роботі комунальних підприємств міста заступник мера назвав зміни у підході до прибирання полтавських вулиць.

– Наприклад, центральну частину міста, зокрема пішохідну зону від Білої альтанки до площі Зигіна, зараз по-іншому прибираємо. Виявилося, навіть у центральній частині Полтави є так звані «білі плями», тобто місця, де взагалі не прибирають ані двірники, ані підприємці, які працюють на цій території. Я зібрав усі служби, ми пройшли всю територію, з’ясували, хто відповідальний за ту чи іншу ділянку, і робив відповідне зауваження. Ті місця, де ніхто не прибирав, відтепер закріплені за ЖЕО №2 чи комунальним підприємством «Декоративні культури», або домовляємося з тими підприємцями, які працюють неподалік. Тобто усю територію розписали і її прибирають, чого досі не було. Більше того, ми збільшили частоту прибирання. Якщо раніше вулиці прибирали раз у день, то зараз двічі. Перший раз прибирають із п’ятої до восьмої години, другий – після 16.00. Але чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять. Змушений констатувати: як би ми ретельно не прибирали вулиці Полтави, сміття досить багато.

Про найчистіші і найбрудніші вулиці Полтави

– Традиційно склалося, що брудна вулиця Карла Лібкнехта. Чому? Проблема в тому, що прилеглі території багатоквартирних будинків прибирає ЖЕО №2. А на згаданій вулиці – приватний сектор, мешканці якого думають: якщо у них є приватна садиба, то прибирати повинні лише свою територію, а прилеглу – ні. Зараз починаємо на цій вулиці наводити порядок спільно з інспекцією із благоустрою. Поки що пишемо лише приписи, думаю, дійдемо і до протоколів й будемо привчати мешканців до чистоти. Можливі і штрафи – від 150 до 850 гривень (остання цифра для юридичних осіб – прим. авт.). Проблема зі сміттям на вулицях, де є приватний сектор, стоїть гостро і в місцях, за прибирання яких відповідають районні ради, в них території великі, а персоналу недостатньо. Ідеальних вулиць у Полтаві немає. Скажу дещо непопулярні речі, які когось образять, але найчистіші вулиці там, де найменше ходить людей. Мабуть, це залежить від культури і виховання. Намагаюся зараз регулярно проходжуватися пішохідною зоною, контролювати служби, спостерігати, як вони прибирають. Кожного вівторка – об’їзд міста, в якому беруть участь усі комунальні служби. Щодня, коли їду на роботу, роблю так званий об’їзд для себе. Намагаюся з 7.30 проїхатися проблемними місцями, про які знаю. Наприклад, нещодавно оглядав вулицю Фрунзе, де побілили дерева і пофарбували турнікети, – говорить Чепурко.

Полтавські вулиці прибиратимуть невідомі поки що приватні служби

Ситуацію із прибиранням міста Олексій Чепурко називає імітацією та говорить, що міська влада провела тендер із благоустрою. За його результатами місто підпише угоди про прибирання вулиць міста приватними структурами. Що робитимуть у такому разі комунальники, відповідальні за прибирання вулиць, заступник мера не говорить. Залишається відкритим питання робочих місць у комунальних службах. Адже, якщо прибирати вулиці міста прийдуть підприємства з інших областей, можливо, постане питання непотрібності комунальних служб, які діють у Полтаві зараз. Так само Чепурко не пояснює, які саме це будуть приватні підприємства: місцеві чи таки з інших міст.

– Це був відкритий тендер, підсумків поки що немає. Поясню на прикладі, чому більше кажу про імітацію, а не прибирання: за прибирання зупинок громадського транспорту відповідає полтавська МШЕД. Зупинок у місті приблизно 400, прибирання здійснюють дві бригади. За день вони наводять лад приблизно на 15-х зупинках. Решту зупинок прибирають іншими методами – знаходимо спільну мову з підприємцями, які здійснюють свою діяльність безпосередньо на зупинках, є зупинки, які узагалі не прибирають. Але структура вибудувана так, що місто МШЕДу за все це платить. Ситуацію треба контролювати, а роботу цього комунального підприємства контролювати дуже важко. Зараз йдеться про те, щоб все-таки вибудувати систему і займатися благоустроєм більш серйозно. Як це буде – побачимо.

– Тобто раніше благоустроєм Полтави займалися несерйозно?

– Не хочу критикувати попередників, але намагаюся працювати по-іншому. Будемо невідвертими, якщо скажемо, що проблем зі сміттям у місті немає, – коротко і вичерпно відреагував заступник Мамая.

– Скільки часу Вам потрібно, аби усунути всі проблеми, пов’язані з прибиранням вулиць?

– Треба налагодити механізм. Сподіваюся, у вересні полтавці побачать зовсім іншу систему прибирання міста. Вірю, наступну зиму нам вдасться прожити без таких катаклізмів, які спостерігали минулої зими. Адже в нас не було чищення снігу узагалі. Не треба бути великим спеціалістом у сфері житлово-комунального господарства, аби розуміти: якщо випав сніг і його не прибрати протягом трьох-чотирьох діб і не вивозити сміття – будемо мати колосальну проблему. Що й сталося. Хоча на це були й об’єктивні причини: така кількість опадів, яка випала, аномальна. Але також не спрацювали і комунальні служби. Депутати та громадські діячі, які долучалися до прибирання, довели: за нормальної організації можна досягти порядку.

Чепурко обіцяє, що торговельного центру біля Південного вокзалу не буде

Олексій Чепурко відкидає усі чутки про те, що нібито на місці щойно оновленого парку біля Південного вокзалу збираються будувати торговельний центр.

– Не знаю про це нічого. Там буде сквер. Зараз вирішуємо питання щодо ліквідації стихійної торгівлі на цій території. Готуємо майданчик для стихійних продавців, забезпечимо столами, твердим покриттям, огорожею і охороною. Тобто запропонуємо людям безкоштовно інше місце, де вони зможуть торгувати. Також виділимо окреме місце під торгівлю з автомобілів – біля офіційного ринку, який діє неподалік Будинку культури Південної залізниці. На першому етапі, якщо вдасться навести порядок, продавці зможуть торгувати своїм крамом безкоштовно, без так званих «містових». Згодом можливі будуть й інші варіанти. А щодо дерев, які висадили на місці спиляних аварійних, то поліцейські взяли нові насадження під охорону. Неважливо, вартість їх сягає ста гривень чи до десяти тисяч гривень, дерева ретельно охороняють і ніхто не зможе безкарно пошкодити комунальне майно.

Про ремонт доріг 2016 року

114 мільйонів гривень піде на капітальний ремон (найпроблемніші вулиці: Тевелєва, закінчення ремонту вулиці Красіна, вулиця Фрунзе).

Близько 42 мільйонів гривень піде на поточний ремонт вулиць (почали з вулиці Калініна, 23 вересня, Колективної, наступна – вулиця Артема).

– Вулиця Артема зараз практично непроїзна. Щодо неї у нас грандіозні плани. Цього року, мабуть, не встигнемо, але є ідея розширення вулиці в районі від Енгельса до Огнівської і Нікітченка з подальшим розширенням і цих вулиць. Це великий проект, зараз ми на стадії розробки. Проблема в тому, що там необхідне перенесення мереж, комунікацій, – говорить Чепурко.

Про «Молоді регіони» та про те, як розвивав економіку Полтави

Олексій Чепурко кілька років був головою Полтавської обласної організації всеукраїнської молодіжної громадської організації «Молоді регіони», а з 2014 року – заступником голови Полтавської обласної громадської організації «Рідне місто, рідний край». Згодом у команді однойменної міської організації відповідав за економічний розвиток. Тож ми вирішили поцікавитися результатами такої роботи.

– Щодо «Молодих регіонів», то не було більш активної і дієвої організації, аніж наша. Ми проводили різноманітні спортивні змагання, роботу зі студентами, відвідували дитячі садочки, школи, інтернати. На рік проводили 250-300 заходів у рамках обласної організації. Наша організація була такою собі майстернею кадрів. Студенти, з якими ми раніше працювали, нині втілюють у життя різні цікаві проекти. Ще був у нас чудовий проект із ростовими ляльками. Щодо роботи у команді міської організації політичної партії «Рідне місто, рідний край», де відповідав за економічний розвиток, то зауважу, що в рамках громадської організації складно впливати на процеси. У рамках партії йшли з певним економічним блоком, з баченням розвитку того чи іншого напрямку. Нині наша команда займається сферою житлово-комунального господарства. Вона не перетинається із економічним блоком. Але якщо я в партії займався економікою, то зараз – житлово-комунальним господарством, – таку відповідь, яка все ж залишає питання відкритим, озвучив Олексій Чепурко.

До теми: Заступник мера Олексій Чепурко розповів про стихійний ринок та брудні вулиці Полтави (ВІДЕО)

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter