Суд над Кернесом: оголосили перерву на два тижні (ФОТО)

Кримінал
Ольга Матвієнко5 жовтня 2015 о 11:033624 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Суд над Кернесом: оголосили перерву на два тижні (ФОТО)
Суд завершив підготовчі слухання у справі харківського міського голови.

У Полтаві почнуть розглядати справу Кернеса по сутіНа суд Кернеса приїхав Ельбрус Тедеєв. Фото – dozor.kharkov.ua

5 жовтня в Київському районному суді міста Полтави призначене судове засідання у справі міського голови Харкова Геннадія Кернеса та двох його охоронців – Блинника і Смітського. Нагадаємо, що їх підозрюють у викраденні людей та погрозі вбивством.

Напередодні у Полтаві відбулося дев’ять підготовчих засідань. Сьогодні повинні перейти до розгляду справи по суті.

Як зазвичай, навколо суду чергують правоохоронці, виставлено металеву огорожу, передає видання «Городской дозор».

Біля суду незвично порожньо: зібралися кілька місцевих активістів і представники харківської «Десниці». Нагадаємо, на минулому засіданні суддя Київського районного суду Полтави Андрій Антонов пообіцяв реагувати на прояви неповаги до суду.

– Якщо наступного разу на вулиці буде звучати музика, засідання не буде, – заявив суддя перед тим, як оголосити перерву в засіданні до 5 жовтня.

У Полтаві почнуть розглядати справу Кернеса по сутіФото – dozor.kharkov.ua

10.20 Адвокати Кернеса приїхали і увійшли до будівлі.

Активісти розвісили на кущах кілька плакатів.

10.34 Геннадій Кернес приїхав до суду.

Підтримати харківського мера приїхав відомий український спортсмен і колишній нардеп Ельбрус Тедеєв, який є поручителем Кернеса.

До того ж, на суд приїхав нардеп Валерій Писаренко. Також у залі кілька жінок-активісток.

10.59 Прийшли потерпілі Олександр Кутянін і Сергій Ряполов, їхні адвокати та представники ОБСЄ.

У Полтаві розглядають справу Кернеса по суті (оновлюється, ФОТО)Засідання розпочалося. Фото – dozor.kharkov.ua

11.15 Адвокат підсудних Юлія Козир подає клопотання про те, що троє прокурорів перебували у приймальні судді. За її словами, коли 28 вересня вона зайшла за копіями постанови до судді Антонова, з його кабінету вийшли Олександр Ганілов і ще двоє прокурорів. Адвокат вважає, що тут може мати місце тиск на суд.

Ганілов заявив, що вони відзначалися у секретаря. Адвокат Кернеса Лідія Ізовітова наполягає, що секретар знаходиться в іншому кабінеті. Також Юлія Козир повідомила про зміну місця проживання підзахисного Блинника.

11.26 Адвокат Лідія Ізовітова подала заяву про те, що право Кернеса на презумпцію невинності було порушено.
– Європейський суд з прав людини вважає, що заява, зроблена високопоставленим працівником міліції (Аваковим. – авт.), спонукає громадськість вважати людину винною до того, як суд виніс рішення, сказала вона, посилаючись на минулі рішення Європейського суду.

Держобвинувач Ганілов говорить, що заяву потрібно взяти до уваги, але вона не має відношення до даної кримінальної справи. На думку прокурорів, адвокати захисту можуть окремо звернутися до суду на Авакова з позовом про захист честі та гідності їхніх підзахисних.

Адвокати потерпілих також протестують проти залучення заяви до матеріалів виробництва.

11.45 Геннадій Кернес підтримав клопотання своїх захисників.

– ЗМІ виявляють великий інтерес до даного процесу. Таке скупчення телекамер наводить на різні думки. Читаю: «Геращенко подасть депутатський запит в« Полтаваобленерго» через перенесення суду над Кернесом». Якщо ми відкриємо «Українську правду», то там висить банер: «Чи програв Аваков полтавському судді». Вже аукціон влаштували! Чи забуде Аваков програні мені вибори, втечу в Італію, порушені проти нього кримінальні справи? – сказав він.

Також мер Харкова нагадав про присутність прокурорів у кабінеті судді і просить залучити до справи скаргу з цього приводу.

– Ми вважаємо, що відбувається тиск на суд з боку людей, які мають статус міністра внутрішніх справ, народного депутата. Я приїхав на засідання, щоб суд розібрався у фальсифікації даного кримінального провадження. Тому ми не хочемо тиску. Заходи прокурорів ... ми не знаємо, чи має право третій прокурор, який сьогодні тут, перебувати в залі суду. Давайте будемо розглядати факти і порушення кримінально-процесуального законодавства, – сказав Кернес.

Кернес зачитав одне з останніх інтерв'ю Авакова, в якому той заявляє: «Кернес повинен бути засуджений, а вирок відбутися швидко».

– Як це називається, якщо не тиском на суд? Хто надав цим людям (потерпілим – авт.) статусу євромайданівців? Чому Аваков нав'язує свою думку? Він діє з позиції сили і тисне на суд, – сказав він.

11.53 Суддя задовольнив клопотання і долучив його до матеріалів справи.

11.57 Адвокат Кернеса Юрій Величко говорить про те, що 28 вересня суд не вирішив, будуть засідання по суті відкритими чи закритими, не визначив список осіб, які підлягають виклику до суду, список допитуваних, які підтвердили б або спростували обставини справи.

Прокурор та захисники потерпілих заперечують – такий список був сформований та переданий до суду.

– На минулому засіданні суд виніс рішення відразу за всіма нашими клопотаннями. Але були клопотання, які ми не змогли або не встигли озвучити, тому прошу суд їх врахувати, з урахуванням мого права на захист, – прокоментував клопотання свого захисту Геннадій Кернес.

12.16 Адвокат Кернеса Лідія Ізовітова наполягає, що на засіданні мають бути присутні всі 19 прокурорів, а не троє, як сьогодні.

Ізовітова обурена, що адвокатів у підзахисного може бути не більше п'яти, а кількість прокурорів не обмежена. За словами захисту, 19 прокурорів були призначені 2 жовтня. Вимагає дізнатися, чому 16 не з'явилися на сьогоднішнє засідання.
– Ми всі рівні перед законом. Я не знаю, чим керувався Ганілов, коли посилав на засідання трьох прокурорів. Ми повинні розуміти, хто бере участь у засіданні, – підтримав свій захист харківський мер.

Захист Кернеса вважає, що потрібно визначити, які прокурори можуть бути присутніми на засіданні, а які ні.

12.43 Суд задовольнив клопотання адвоката Кернеса Олександра Русіна частково. Список осіб був визначений. Також суддя прийняв рішення, що обвинувальний акт буде зачитуватися повністю. Суддя дав прокурору 5 хвилин, щоб той підготувався до зачитування обвинувального акта.

12.45 У засіданні оголошено перерву на 10 хвилин.
Під час перерви Геннадій Кернес прокоментував сьогоднішнє засідання, яке проходить без активістів, які викрикували на вулиці гасла та включали гучну музику під час минулих слухань.

– Без активістів сьогодні комфортніше всім – і учасникам процесу, і людям. Активісти в залі присутні, це їхнє право. Головне, що сьогодні є можливість розглядати справу. Ми за те, щоб не заважали, – сказав харківський мер.

Суд над Кернесом: право на презумпцію невинності було порушене (оновлюється, ФОТО)Підсудним зачитали обвинувальний акт. Фото – dozor.kharkov.ua

13.00 Прокурор Олександр Ганілов зачитує обвинувальний акт Геннадію Кернесу, Смітському і Блиннику.
Прокурори зачитують обвинувальний акт по черзі. Захист Кернеса це обурило – ще двоє не отримали згоду суду, щоб зачитувати. Суддя не проти. Обвинувальний акт продовжують зачитувати.

13.57 Прокурори закінчили читати обвинувальний акт. Встановлюють особи Блинника і Смітського. Обидва від дачі показань не відмовилися і повідомили, що отримали обвинувальний акт.

Та ж процедура проведена з Кернесом. Він заявив, що свою провину не визнає: справа повністю сфальсифікована, але свідчити буде.

Адвокати захисту пропонують такий порядок: допит потерпілих, свідків, потім розгляд доказів, потім допит Кернеса, Блинника і Смітського.

Прокурор вважає, що спочатку треба допитати обвинувачених, потім потерпілих, свідків, потім розглянути докази.

Кернес підтримав свій захист.

– Так як звинувачують нас, хотілося б спочатку послухати, в чому, а не щоб ми виправдовувалися незрозуміло за що, – сказав він.

Суд над Кернесом: прокурори зачитали обвинувальний акт (оновлюється, ФОТО)Фото – dozor.kharkov.ua

14.16 Суддя встановив порядок, за яким першими будуть давати свідчення обвинувачені.

Кернес, Блинник і Смітський відмовилися давати свідчення раніше потерпілих. За законом вони мають на це право.

14.22 Прокурор попросив перерву 5 хвилин.

14.36 Адвокат Кернеса Юлія Плетньова просить викликати на допит в якості свідка власницю автомобіля «Хонда», щоб з’ясувати, чи міг на ньому пересуватися Геращенко в той вечір, а також ще кілька людей.

– Ми викликаємо тих свідків, які можуть дати об'єктивні свідчення, – прокоментував заяву свого захисту Кернес.

Держобвинувачення каже, що це передчасно. На їхню думку, спочатку потрібно розглянути слідчий експеримент і допитати свідків прокуратури, яких допитували в рамках досудового розслідування.

– Спочатку засідання адвокат Русін подав клопотання про визначення всіх учасників процесу. На думку прокурора, це було передчасно. Чому сторона обвинувачення не слухає захист? – відповів Кернес.

14.52 Суддя задовольнив клопотання Плетньової.

14.56 Адвокат Кернеса Лідія Ізовітова просить допитати цитолога, який робив експертизу паперової серветки з кров’ю, яка проходить доказом у справі.

Також адвокат просить допитати слідчих, скарги на яких заявляла в ході підготовчих засідань.

– Є підстави стверджувати, що слідчий Порушник спеціально не долучив до справи матеріали, які підтверджують невинуватість Кернеса, – заявила Ізовітова.

Крім того Ізовітова клопоче допитати прокурора Ганілова на предмет його бездіяльності як процесуального керівника і по ряду інших питань.

Також Ізовітова виступила з клопотанням дати право стороні захисту здійснювати відеофіксацію судових засідань.

– Ми не хочемо затягувати суд, але хочемо всебічної об’єктивності. Ми провину не визнаємо і просимо викликати перерахованих свідків, – прокоментував клопотання захисту Геннадій Кернес.

15.13 Держобвинувачення і захист потерпілих не згодні з проханням допитати прокурора Ганілова.

15.20 Суддя задовольнив клопотання частково. Дозволив відеофіксацію, але не пряму трансляцію. Також не заперечує проти допиту всіх перерахованих Ізовітовою свідків, крім прокурора Ганілова.

Захист Кернеса просить допитати Авакова в якості свідка з метою з’ясувати, чи знайомий він із потерпілими, що проходять у справі.

Адвокати називають це клопотання принциповим, оскільки, за словами Кернеса, провадження відкрито з причини його конфлікту з Аваковим.

До того ж просять врахувати заяви міністра МВС у ЗМІ, які порушили право Кернеса на презумпцію невинності.

– Я хотів би, щоб Аваков встав тут і на відкритому засіданні сказав, як він через два дні після вступу на посаду порушив справу, – сказав Кернес. – Я вважаю, що немає нічого протизаконного в тому, щоб міністр МВС дав свідчення в якості свідка. Я неодноразово заявляв, ким сфальсифіковано цю кримінальну справу.

Лідія Ізовітова заявила, що саме цю справа внесено в ЄРДР під фішкою міністра МВС через 15 хвилин після того, як з'явилися потерпілі. А слідство почалося раніше, ніж були внесені відомості в ЄРДР.

Також протягом слідства Геращенко і Аваков коментували інформацію, яка повинна була бути закритою, стверджує адвокат.

– Ми хочемо викликати Авакова, бо видно його зацікавленість у цьому процесі, і ми це доведемо. Будь-які його свідчення були б корисними. Тим більше, він особисто підписав дві заяви, які й стали підставою для відкриття кримінального провадження, – заявив Геннадій Кернес, ще раз підкресливши, що це кримінальне переслідування за політичними мотивами. Суддя відповів, що на даний момент це клопотання передчасне, але, якщо виникне така необхідність, суд до нього повернеться. Але не раніше того, як будуть вивчені обставини і допитані свідки. За словами Антонова, закон цього не забороняє.

16.01 У слуханні справи Геннадія Кернеса оголошено перерву попередньо до 19 жовтня. Точна дата засідання буде уточнена ближче до призначеної дати. Його можливе перенесення буде викликане відрядженням судді. Наступне засідання почнеться об 11.00.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter