Три смерті від гранати під час протесту в Києві: усі подробиці та коментарі

Надзвичайні події
Андрій Іванов3 вересня 2015 о 13:362354 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Три смерті від гранати під час протесту в Києві: усі подробиці та коментарі
31 серпня під час голосування за законопроект про внесення змін до Конституції під стінами Верховної Ради між противниками редагування Основного закону України та правоохоронцями виникла сутичка.

Три смерті від гранати під час протесту в КиєвіНаслідки трагічні – троє бійців Національної гвардії померли від поранень у лікарні. Фото: newsradio.com.ua

Наслідки трагічні – троє бійців Національної гвардії померли від поранень у лікарні.

Під час голосування заблокували трибуну

Останнього дня літа на пленарному засіданні Парламенту на порядок денний винесли затвердження у першому читанні проекту Постанови про попереднє схвалення законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади (№2217а/П1). Ідеться про зміну адміністративно-територіального устрою країни, внаслідок чого місцеві органи влади отримують значні повноваження. У власність територіальних громад передають землі, рухоме і нерухоме майно, комунальні об’єкти, природні ресурси тощо. Президент залишає за собою право тимчасово призупиняти повноваження місцевих органів влади у разі, якщо є загроза державному суверенітету.

Проте голосування проходило у вкрай напруженій атмосфері – противники змін до Конституції нарікають: децентралізація влади на тимчасово окупованих територіях призведе до легалізації бойовиків. Найбільше критикують реформу представники ВО «Свобода», політичні сили «УКРОП», «Самопоміч» та «Радикальна партія Ляшка».

Щойно спікер ВР Володимир Гройсман перейшов до обговорення цього питання, представники вищезазначених політичних сил заблокували президію. Спікер був вимушений продовжити вести засідання з трибуни. У результаті – 265 із 368 присутніх депутатів проголосували «за», 87 – «проти», 11 не голосували.

Як голосували народні обранці з Полтавщини

Костянтин Іщейкін, БПП – за

Андрій Река, «Народний фронт» – за

Юрій Шаповалов, «Воля народу» – за

Тарас Кутовий, БПП – за

Олег Кулініч, «Відродження» – за

Костянтин Жеваго, позафракційний – відсутній

Сергій Каплін, БПП – проти

Юрій Бублик, позафракційний – проти

Нині законопроект ще повинні проаналізувати в Конституційному Суді, після чого за нього ще раз проголосують у ВР. Для остаточного затвердження потрібно 300 голосів нардепів.

У правоохоронців кинули бойову гранату

Поки у сесійній залі блокували трибуну, під стінами Верховної Ради зібралися мітингувальники. За різними даними, на акцію протесту спочатку вийшли близько 300 людей під прапорами «Свободи», «Радикальної партії Ляшка», були також представники «Правого сектору», «Республіканської платформи» та «УКРОПу». Потім кількість протестувальників зросла до трьох тисяч.

Між ними та входом до Парламенту вишикувалися бійці Національної гвардії України. Після того, як стало відомо, що за законопроект проголосували, натовп спробував пробитися до приміщення. Із натовпу на правоохоронців полетіли димові шашки, почалася сутичка. Через деякий час нацгвардійці, серед яких уже було кілька поранених, застосували сльозогінний газ.

У відповідь на це у лави правоохоронців полетіли вибухові пакети. Зрештою, у військовослужбовців хтось кинув гранату. Згодом поранені розповіли, що в них кинули РГО.

«Міліціонер обізвав учасників акції «майданівськими недобитками»

Учасник подій із Полтави розповів журналісту «Кола», як усе відбувалося.

– Ми приїхали о пів на дев’яту ранку, було ще небагато народу, осіб 500, – говорить Віктор із Полтави. – Потім потихеньку почав «підтягуватися» народ, набралося близько чотирьох-п’яти тисяч. Кричали депутатам, які намагалися пройти через центральний вхід, «Ганьба!». Потім прийшли «ляшки» та «укропи».

Спочатку, говорить Віктор, все було спокійно, була низка виступів. Але потім зі сцени оголосили, що 265 депутатів у першому читанні проголосували за зміни до Конституції. Коли це оголосили, люди підтягнулися до міліціонерів, кричали, щоб правоохоронці їх «пропустили до зрадників». Використання фізичної сили поки не було, розповів Віктор.

– Я стояв у третьому ряді, поряд зі мною було багато моїх побратимів, учасників АТО, – говорить Віктор. – І тут якась «харя» мордата, видно, що в чоловіка не одна зірочка на погонах, каже: «У*буйте нах*й отсюда, майдановские недобитки». І тут народ почав трохи піджимати міліціонерів. Вони почали по нас «працювати» дубинками та газом. Відігнали на два-три метри. Перед нами стояли плакати хлопців, які загинули в АТО. Вийшло так, що ці люди загинули від рук тих, кого за цим законопроектом будуть амністувати. А вони взяли і потопталися по цьому. Це людей ще більше розпалило. Почалася штовханина: то туди два метри, то назад. Втім, у мене було враження, що на цьому все і завершиться.

Але потім люди почали жбурляти димові шашки, міліціонери кидали як свої, так і ті, що в них кидали активісти.

– Згодом пролунав вибух, причому, як на мене, їх було кілька, – говорить Віктор. – Вони були більш гучні, ніж петарди. Як мінімум, два гучні вибухи. Можливо, просто великі петарди. Жодних пострілів я не чув. Повірте, як людина, яка була на війні, чітко можу ідентифікувати постріл із пістолета Макарова, наприклад. Якщо стріляли, то тільки з використанням глушника. Потім пішла інформація, що кинули гранату. До речі, як це все почалося, «укропчики» та «радикали» відразу пішли.

Потім було ще кілька виступів, і народ розійшовся та роз’їхався. Деяких полтавців «поклала» охорона Арсена Авакова, стверджує Віктор. Серед них були навіть дівчата, жінки та священик. Їх обшукали, але нічого забороненого не знайшли та відпустили. Тим паче, що інші учасники протесту все це знімали на відео, і міліція змушена була так вчинити, вважає Віктор. На головних трасах, які ведуть до Києва, також зупиняли автобуси і проводили обшуки. Але, за інформацією Віктора, нікого не затримали.

– Я не бачив, хто кидав гранату, – підсумував полтавець. – Людина, яка жбурнула гранату, як видно з відео, у масці. – Я своє обличчя не закривав, адже нічого протизаконного не збирався робити і не робив. Мої друзі також були без масок.

Три смерті від гранати під час протесту в КиєвіЮрій Бублик. Фото з соцмережі

Юрій Бублик: «З Полтавщини під Верховною Радою було близько 50 людей»

31 серпня у стінах Верховної Ради України відбувся конституційний переворот. Таке поспішне ухвалення у першому читанні змін до Конституції викликало відповідну реакцію в суспільстві. У цьому переконаний Юрій Бублик, народний депутат ВО «Свобода».

– ВО «Свобода», як сила, яка об’єднує українських націоналістів, є лакмусовим папірцем, що швидко реагує на державну зраду і просування рішень, які є не в інтересах нашої держави, – каже Бублик. – Відповідно, 31 серпня всі обласні організації приєдналися до всеукраїнської акції під стінами Верховної Ради. Делегація із Полтавщини теж там була присутня у складі близько 50 людей. Мирна акція переросла у штовханину із правоохоронцями. Хотілося зазначити, що мітингувальників було близько тисячі, а правоохоронців – близько чотирьох тисяч. На сьогодні, аналізуючи відеоматеріали, можна твердити, що агресія була як з боку правоохоронців, так і з боку протестувальників як реакція на цю агресію. Останньою краплею стало те, що розтоптали фотографії, на яких були портрети наших хлопців, «свободівців», які загинули на Сході. Провокації були і з боку правоохоронців, адже на відео видно, як люди у цивільному із-за їхніх спин кидали в натовп димові шашки, петарди.

Нардеп стверджує, що ніхто не очікував, що станеться потім.

– Був скоєний терористичний акт. І ми засуджуємо його. Коли стався вибух, я був сам на площі, пояснював, що зараз немає сенсу захоплювати Верховну Раду чи конфліктувати, потрібно мирно завершити пікет. Ця акція в жодному разі не була підготовлена і спланована «Свободою». Аналізуючи те, що сталося, потрібно спочатку подумати, кому це вигідно. Звичайно, що владі дуже вигідно очорнити патріотів України, націоналістів, дискредитувати «Свободу», щоб у другому читанні без будь-якого громадського спротиву та протестів набрати 300 голосів, – каже Юрій Бублик.

Бублик твердить, що його колеги-депутати, які воювали на Сході, обстежували місце вибуху, стіни ВР, вони говорять: від вибуху РГО мали залишитися сліди на стінах, повибивало б вікна. Але слідів немає.

– Припускають, але це підтвердить слідство, що невідомий, якого зафіксувала камера, кинув димову шашку, а у лавах нацгвардійців вибухнув пристрій, який занесли раніше. Ми сподіваємося на справедливе і об’єктивне слідство, – зауважив народний обранець.

Затримання відбувалися цікаво. Говорять, що затримували «альфівці», ідентифікуючи людей у Києві за футболками та прапорами «Свободи».

– Затримання проводили не коректно. Серед затриманих – неповнолітні та дівчата, яких клали обличчям на асфальт із застосуванням надмірної сили. Серед затриманих полтавців немає, – продовжує Юрій Бублик. – Свідченням того, що затримували людей лише за політичною приналежністю, є арешт Ігоря Степури із Кіровоградської організації «Свободи», який до Верховної Ради прийшов вже після вибуху і учасником протесту не був узагалі.

Нині у судах Києва відбуваються засідання, на яких ухвалюють рішення щодо обрання запобіжних заходів для підозрюваних.

Думка «укропівців»

Ось що з цього приводу розповів Сергій Соловей, голова Полтавської обласної організації українського об’єднання патріотів «УКРОП».

– Я особисто та наша партія категорично засуджуємо те, що сталося 31 серпня під Верховною Радою: вбивство та поранення. Це не наші методи, ми виступаємо тільки за політичне вирішення всіх проблем та суперечок. Представників нашої партії, коли розпочалися усі ці події, там уже не було. Ми брали участь виключно у мирному протесті. Політичну відповідальність за все це мають нести Президент України та сучасна влада, яка проштовхуючи усі ці «московські» зміни до Конституції, показує свою антиукраїнську суть. Вважаю, що ці події стали відправною точкою до падіння цього ганебного режиму, – прокоментував Соловей.

Сергій Соловей вважає, що потрібно проводити позачергові парламентські вибори, адже ця Верховна Рада не має права представляти інтереси українського народу. Адже, якщо подивитися на результати голосування, «Блок Петра Порошенка», «Народний фронт» та «Опозиційний блок» фактично утворили нову коаліцію. Тобто нова влада співпрацює з колишніми регіоналами.

«Гранатометником» назвали бійця АТО

Того ж дня, 31 серпня, Арсен Аваков, міністр внутрішніх справ, заявив, що до відділку міліції доставили 31 учасника заворушень.

– Затримано близько 30 осіб, в тому числі чоловіка, який кидав гранату. Будуть ще затримання, тому що ми володіємо інформацією, ми бачимо ситуацію, і будуть ще затримання, – сказав Аваков.

Підозрюваним у тому, що кинув гранату в правоохоронців, називають затриманого Ігоря Гуменюка.

– Затримано людину, яка кидала гранату. Затриманий – Гуменюк Ігор, який використав гранату типу РГО. Одна граната були при ньому, одну він кинув. Чека гранати була при ньому, – заявив Аваков. – Він назвався «свободівцем» і бійцем батальйону «Січ», який перебував у відпустці з 3 серпня до 3 вересня.

Як відомо, «Січ» – добровольчий батальйон патрульної служби міліції особливого призначення, створений у червні 2014 року в структурі Головного управління МВС України в місті Києві з членів ВО «Свобода». Командир – Олександр Писаренко.

У «Січі» заявили: боєць дійсно служив у складі батальйону, проте напередодні подій під Верховною Радою написав рапорт на звільнення, бо хотів перейти на службу до лав Збройних сил України.

Сам Ігор Гуменюк провину заперечує, а його адвокати стверджують – на їхнього підзахисного чинили тиск і побили під час допиту, аби той узяв провину на себе і визнав себе «свободівцем».

– Він себе не визнає винним на цьому етапі. Після затримання він був побитий. Брав участь у боях в Пісках і в донецькому аеропорту. Його затримували в метро о 20.00 вечора, – заявив Сидір Кізін, адвокат Гуменюка, і додав – згідно з матеріалами справи під час затримання та обшуку в підозрюваного нічого не виявили, тож заява міністра Авакова не відповідає дійсності.

18 учасникам протесту інкримінують статтю 208 Кримінального кодексу України – організація масових заворушень.

Унаслідок вибуху та сутичок постраждали близько 140 осіб, із них 132 – військовослужбовці та міліціонери. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що серед поранених – 20 бійців, які пройшли антитерористичну операцію.

Від отриманих ран 31 серпня та 1 вересня в лікарнях померли троє військовослужбовців. 24-річний Ігор Дебрін із Херсонської області був призваний до Національної гвардії навесні 2015 року. Помер у лікарні від осколкового поранення у груди.

1 вересня стало відомо про те, що лікарі не змогли врятувати життя 20-річного Олександр Костина, який отримав осколкові поранення у голову та груди, та 21-річного Дмитра Сластнікова.

До теми: На Полтавщині чоловік із гранатою вимагав продати йому горілку

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter