Аптеки самі контролюють якість своєї продукції

Новини
31 березня 2015 о 09:05868 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Аптеки самі контролюють якість своєї продукції
Стрімке подорожчання зачепило й фармацевтичну галузь.

Аптеки самі контролюють якість своєї продукціїФото: farmrost.com.ua

Виписаний лікарем список медикаментів додає стресу простим людям. Бо якщо у зайвій кофтинці чи якомусь смаколику відмовити собі зможеш, то зовсім інакша ситуація, коли захворів.

Минулого тижня ми писали, що ситуацію з підвищенням цін на ліки в області на прохання голови ОДА Валерія Головка зараз досліджує Полтавське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України.

Але і простих полтавців цікавить ця ситуації. Чи з підвищенням цін на ліки щось змінилося у їх якості? Чи стали вони ефективніші? На жаль, у Державній службі з лікарських засобів у Полтавській області, куди ми звернулися за коментарем з цього приводу, не змогли нічого відповісти. Ще минулого року Закон України від 28.12.2014 р. № 76-VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» обмежив до червня 2015 року проведення перевірок підприємств, установ та організацій, підприємців контролюючими органами (крім Державної фіскальної служби України та Державної фінансової інспекції України). Тож відповідальність за якість медичних препаратів в такій ситуації основним чином лежить на самих аптеках. Засновник однієї з полтавських мереж аптек Юрій Худяк говорить, що держава жорстко регламентує всі процеси контролю за якістю й націнки фармацевтичних компаній.

– Ми більше 20 років співпрацюємо із надійними перевіреними постачальниками. Тому неякісної, підозрілої чи фальсифікованої продукції у нас немає. До того ж, у штаті маємо уповноважену особа, яка перевіряє медикаменти, що надходять, на якість, відповідність накладним документам і сертифікатам тощо, – розповідає Юрій Олексійович.

Забракувати й не допустити лікарський засіб до реалізації можуть навіть за трохи зім’яту зверху упаковку. Хоч всередині ліки можуть бути неушкодженими, проте згідно чинного законодавства вже кваліфікуються як неякісні. А щодо того, чи підвищилася якість медикаментів відповідно цінам, Юрій Худяк відповів так: У нас 70% ліків, що продаються, іноземного походження. Тому ціни міняються відповідно валюті. Але чи може якість ліків покращуватися, погіршуватися чи фальсифікуватися так, як курс долара: сьогодні він 40 гривень, а завтра – 20? Ні. Західні виробники змінилися? Ні. Усі вони виробляють продукцію згідно своїх регламентів, стандартів. Тому якість ліків залишається стабільною.

Оксана Яковенко

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter