Мамай переніс сесію Полтавської міськради і втік (оновлено)

Новини
Наталія Сіробаб25 грудня 2015 о 10:032813 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Мамай переніс сесію Полтавської міськради і втік (оновлено)
Народні обранці прийшли на другу сесію міськради сьомого скликання.

Депутати Полтавської міськради зібрались обирати секретаряДепутати Полтавської міськради зібрались обирати секретаря

Традиційно громаду не пускають. Верига й охорона перегородили людям вхід, група активістів скупчилась у проході. Представники "Свободи" на своїх столах встановили партійні прапорці.

Питання бюджету-2016 у порядку денному немає.

Геннадій Сікалов збирається просити в депутатів ложу для журналістів. На його прохання Мамай відповів, що треба будувати другий поверх або, зі слів мера, може, пресі взагалі скоро буде нецікаво. Але все-таки пообіцяв ложу і дозволив журналісткам сісти біля нього.

Сесія розпочалася.

Створили 7 депутатських фракцій.

Деякі народні обранці пропонують звільнити заступників Мамая, пропозицію в залі зустріли оплесками.

До порядку денного ще не дійшли, говорять про депутатські звернення. Серед звернень - про розпуск міськвиконкому, затверджене попередньою міськрадою. Голосують за депутатське звернення про недовіру Яценюку. Віддають голоси повторно, бо лічильна комісія не може порахувати.

Рішення про внесення цього питання до порядку денного прийняли. Також вирішили внести питання про звільнення заступників міського голови до додаткових питань порядку денного сесії. Результати голосування за додаткові питання зривають в сесійній залі оплески.

Затвердили порядок денний. Дали слово правозахиснику Василю Ковальчуку, який привів із собою батьків із закритої школи на Червоному Шляху. Ідеться про школу, приміщення якої за два роки так і не відремонтували, як було обіцяно.

Матері учнів розповідають жахливі речі – як дітей серед лісу виставляють із автобуса. Вимагають здавати по 30 гривень з кожного учня на фонд школи. Учителі влаштовують гулянки в актовій залі, каже Ковальчук.

У відповідь на це Мамай іронічно запитав, чи був автобус, коли діти навчалися у школі на Червоному Шляху, і сказав, що шкільні автобуси є лише у Полтаві. Ковальчук робить меру зауваження, шоб не сміявся зі слів матерів. Ковальчук сказав: "Мамай, ти заплачеш скоро – я тобі обіцяю".

Ковальчук назвав Мамая цукровою головкою, на що міський голова відповів, що у нього був цукор-пісок, а не головка.

Виступає Дащенко з Народної ради Полтавщини, говорить про Чередніченка, що той має довідку про інвалідність другої групи. Дащенко просить мера і депутатів розібратися, а Мамай каже, що то все конфіденційна інформація. Дащенко дивується, бо має документи, які підтверджують нервозність Чередніченка, каже дивно, як він може виконувати функції депутата.

Пропонують замінити Чередніченка іншим депутатом. Також озвучили факт ДТП, яка трапилася в Лубнах кілька років тому, коли нібито Чередніченко збив дитину.

Відразу після цього до трибуни вийшов Матковський, пропонує створити депутатську комісію, шоб вирішити ситуацію зі школою на Червоному Шляху. Лунають вигуки "Ганьба!" і "Матковський – сепаратист!".

Став на захист Чередніченка Матковський, мовляв, його образили, за це Сікалов Матковському порадив їхати в Австрію. Матковський на це відповів, шо поговорить з Сікаловим про Австрію у суді.

Шамота говорить про затісне приміщення сесійної зали, пропонує скликати сесію у міському Будинку культури кожного місяця.

Виступає депутат Юліан Матвійчук, говорить про проект Регламенту міськради. У залі уже дещо стихли емоції, не чути вигуків активістів, Матвійчука уважно слухають.

Серед пропозицій які від фракції "Свободи" озвучує Матвійчук, - робити відеоархіви сесій; закривати і відкривати сесії Державним славнем. Депутати вже годину не можуть перейти безпосередньо до питання обрання секретаря.

Мамай виступає проти проведення сесій у МБК, мовляв, там гуртки. Але погодився орендувати зал у приміщенні облради.

Досі обговорюють редакцію Регламенту Полтавської міської ради.

Після обговорення редакцій регламенту і пропозицій народні обранці голосують за пропозицію роботи депутатів від фракції "Рідне місто", яку озвучила Оксана Деркач.

Мамай під час голосування каже одній депутатці "Ліліана, підніми руку", по суті, це був вплив на її рішення. Рішення не ухвалили шодо правки від Деркач.

Мер каже, що взагалі збирався ветувати цей регламент.

За регламент в цілому проголосували, зараз обговорюють кандидатуру Оксани Деркач на посаду секретаря міськради.

До мікрофона вийшов депутат Шамота і сказав, що голосувати зараз за Деркач та інші кандидатури неможливо, бо жодного з претендентів не обговорювали на погоджувальній раді. Шамота від імені фракції "Партії простих людей Сергія Капліна" оголосив, що їхня фракція не голосуватиме.

Матковський теж від фракції "Солідарність" влаштував протест проти голосування - ця фракція теж відмовилась голосувати за питання, які не були депутатами обговорені. Проте самого Матковського раніше не бачили на жодній погоджувальній раді.

Говорити без запрошення вийшов Чередніченко. Мамай на те, хто виходить до мікрофона, не реагує ніяк - мовчки слухає. В залі знову чутно вигуки громадських активістів.

Цікаво, що якщо на першій установчій сесії Полтавської міськради сьомого скликання депутати Матковський і Чередніченко сиділи на депутатській.

Мамай оголосив перерву до 30 грудня.


Мамай переніс сесію Полтавської міськради і втік (оновлюється)

За цей час встигли розглянути лише одне питання. Люди зібрались йти до Мамая. Він пішов з зали. Шамота каже, шо ночуватимуть тут, але сесію змусять Мамая провести.


Мамай переніс сесію Полтавської міськради і втік (оновлюється)

Прийшли в приймальню – його ніде нема. Виходи перекрили.

Матковський каже, якшо Мамай відмовиться проводити сесію, то депутати зроблять це самі і самі оберуть секретаря. Збираються ночувати тут.

Мамая шукають.

Приїала "Швидка". Говорять, ніби меру стало зле.

Мамай переніс сесію Полтавської міськради і втік (оновлюється)

Депутати Андрій Матковський, Олег Білоножко, Олександр Шамота та Юліан Матвійчук зробили спільну заяву, що вони готові висловити недовіру міському голові та впевнені, що дві третини депутатів міської ради їх підтримають. Про це, зокрема, повідомив Юліан Матвійчук, лідер фракції ВО "Свобода" в Полтавській міській раді. Народні обранці вважають, що мер Полтави, перенісши сесію, не дав їм працювати.

Відео Андрія Іванова

Фото Юлії Обелець та Андрія Іванова

Автор – Надія Труш

Нагадаємо, сесія Полтавської міськради відбудеться 25 грудня: обиратимуть секретаря.

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter