До Всесвітнього дня діабету полтавські ендокринологи подарували пацієнтам «Годину здоров’я»

Новини
Ольга Правденко14 листопада 2014 о 07:071947 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 До Всесвітнього дня діабету полтавські ендокринологи подарували пацієнтам «Годину здоров’я»
Справді цікаву та креативну акцію до Всесвітнього дня діабету організували цього року в Полтаві.

До Всесвітнього дня діабету полтавські ендокринологи подарували пацієнтам «Годину здоров’я»Фото Олега Журавльова (4 шт.)

Пацієнти ендокринологічного відділення 2-ї міської лікарні разом із медиками кілька активних годин провели в одному зі спортивно-оздоровчих клубів міста.

Такий захід в Полтаві провели вперше. Ідея показати власним прикладом, що спорт – це одна із найважливіших запорук у боротьбі із діабетом, належить Ельвірі Кайдашевій, завідувачу ендокринологічного відділення 2-ї міської клінічної лікарні, головному ендокринологу Полтави.

– Ідея така зародилася в мене давно, знадобився час, щоб її обдумати та обговорити з колегами, і от вдалося втілити на практиці, – прокоментувала Ельвіра Кайдашева.

До спортивного клубу прийшли лікарі-ендокринологи, пацієнти, котрі хворіють на цукровий діабет, та представники компаній, які виготовляють інсулін. Усім бажаючим до і після занять вимірювали рівень глюкози в крові. Пощастило у веселій жіночій компанії провести час і журналісту.

До Всесвітнього дня діабету полтавські ендокринологи подарували пацієнтам «Годину здоров’я»перевірка рівня глюкози в крові перед початком занять

За бажанням, усіх учасників поділили на дві групи: перша – віддала перевагу інтенсивному тренуванню на велотренажерах, друга – спокійному боді-балансу – йозі та пілатесу. Обидві групи займалися під пильною увагою досвідчених тренерів.

Після години занять, стомлені, але щасливі учасниці акції ділилися враженнями за чашкою зеленого чаю і склянкою вітамінного морського коктейлю. А позитивних вражень та емоцій було чимало. Дехто з хворих на цукровий діабет вперше відвідав спортивну залу після багатьох років, так би мовити, фізичного «простою». Інші вирішили записатися до фітнес-клубу. Проте були й такі, для яких спорт вже давно став вірним та надійним другом у боротьбі з діабетом. До останніх належить і Тетяна Василівна. Вона вже понад 10 років хворіє на цукровий діабет 2 типу. Жінка впевнена, що активний спосіб життя – це головна формула здоров’я для хворого на діабет. Хтось це розуміє одразу, дізнавшись про свою недугу, до інших усвідомлення приходить із часом. Зрозумівши, що лише рух, розважливість та дотримання порад лікарів – запорука повноцінного життя, Тетяна Василівна почала займатися спортом.

До Всесвітнього дня діабету полтавські ендокринологи подарували пацієнтам «Годину здоров’я»

У цьому фітнес-клубі жінка займається вперше, а взагалі зі спортом дружить вже давно й постійно.

– Я переконана, що рівень цукру в крові не знизиш без руху. Я щодня ходжу пішки, відвідую спортивні клуби, – каже Тетяна Василівна. – А всю теплу пору року проводжу на дачі, де маю квітник та город. Це й допомагає почуватись здоровою і фізично, і морально.

Олена Лебедєва, представник компанії з виробництва інсуліну, розповідає, що на захід її запросила Ельвіра Кайдашева.

– Я одразу ж погодилася на пропозицію. Чудово, що Ельвіра Іллівна вирішила так креативно і незвичайно підійти до цієї проблеми. Адже всі давно вже знають, що справу треба доводити не словам, а ділом. Краще раз показати, що необхідно займатися фізкультурою, ніж сто разів сказати. Такий захід вкрай важливий для підтримки пацієнтів із діабетом, аби вони зрозуміли, що можуть жити таким же повноцінним життям, які й інші люди. Діабет – це не вирок, це лише інший спосіб життя, – переконана Олена Лебедєва.

До Всесвітнього дня діабету полтавські ендокринологи подарували пацієнтам «Годину здоров’я»

Для пані Тетяни, яка хворіє на цукровий діабет 2 типу 22 роки та має щільний графік, година у фітнес-клубі – справжня віддушина. На цю недугу окрім неї у сім’ї хворіють син та брат. А свого часу від цукрового діабету помер батько.

– Із хворобою складно жити, довелося відмовитися багато від чого. Оскільки я не можу ходити до фітнес-клубу постійно через свою роботу, на пропозицію Ельвіри Іллівни присвятити годину своєму здоров’ю у спортклубі охоче погодилася. Думаю, після того, коли я вдома розповім про цей клуб, захоче записатися до нього і мій син, – розповіла пані Тетяна.

Ельвіра Кайдашева зазначила:

– Я не хочу говорити про спонсорів та підготовку до акції, скажу лише, що ми – лікарі –щиро прагнули подарувати «Годину здоров’я» нашим пацієнтам. Думаю, нам це вдалося.

ДОВІДКОВО Всесвітній день діабету – це день нагадування всьому людству про те, що поширення захворювання невпинно зростає. Вперше Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом був проведений Міжнародною діабетичною федерацією і Всесвітньою організацією охорони здоров’я 14 листопада 1991 року для координації боротьби з цукровим діабетом у всьому світі. Завдячуючи діяльності Міжнародної діабетичної федерації, Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом охоплює мільйони людей по всьому світу і об’єднує діабетичні громади 145 країніз благородною метою – підвищення обізнаності про цукровий діабет та йогоу складнення.

Сьогодні на цукровий діабет хворіє 300 мільйонів пацієнтів (з них в Україні – приблизно 8 мільйонів), а до 2025 року їхня кількість збільшиться до 450 мільйонів.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter