Експерт розповів, як працюватиме Антикорупційне бюро

Новини
Надія Труш29 січня 2015 о 19:412588 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Експерт розповів, як працюватиме Антикорупційне бюро
Віталій Шабунін, голова правління Центру протидії корупції та експерт антикорупційної групи Реанімаційного Пакету Реформ розповів про те, як діятиме Антикорупційне бюро.

Експерт розповів, як працюватиме Антикорупційне бюро

Україна має увійти до переліку країн, де окремий державний орган бореться з корупцією серед найвищих посадовців: міністрів, депутатів, суддів та інших чиновників. Очікують, що викорінення вищої політичної корупції має змінити ситуацію в країні. Саме для цього в державі створили в 2014 році Антикорупційне бюро. Але, нагадаю, питання стосовно очільника бюро, залишається відкритим.

Та уже відомо, які завдання ставить за мету спеціально створений орган для боротьби з корупцією у нашій державі. Про це розповів Віталій Шабунін, експерт антикорупційної групи Реанімаційного Пакету Реформ

Як працюватиме Антикорупційне бюро

Діяльність бюро поширюватиметься й на регіони. Говорячи про його роботу, Шабунін надовдить приклад:

Експерт розповів, як працюватиме Антикорупційне бюроВіталій Шабунін

– Приміром, у райцентрі карета швидкої допомоги їде годину, а не 15 хвилин тому, що Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) не купило нормальні швидкі. Точніше, купило їх утричі менше, ніж могло б купити, бо переплатило за кожну. Саме тому в райцентрі сьогодні їде стара швидка, а не нова, яка б мала їхати 15 хвилин. І в ній немає нічого, крім аспірину. І так в усіх галузях: не секрет, що крадуть, починаючи з найвищого рівня, а страждає кожна людина. Звісно, корупція є і на рівні керівників обласних підрозділів державної влади, її теж треба зупиняти незалежним слідчим з Антикорупційного бюро. Тому в полі зору цих слідчих будуть усі обласні керівники: облдержадміністрації, начальники управлінь МВС, СБУ, податкової, судді, – говорить.

Зараз триває обрання голови бюро. Створено спеціальну комісію, до якої своїх представників висунули Президент, Кабмін і Верховна Рада. Комісія має найближчим часом подати Президенту на вибір три кандидатури, і далі Порошенко повинен обрати серед них голову Антикорупційного бюро.

– Насправді, боротьба з корупцією високопосадовців – це насамперед
робота з документами. Слідчі Антикорупційного бюро матимуть доступ до відомостей, що становлять банківську таємницю, до всіх державних реєстрів, наприклад, до реєстру прав власності на нерухоме майно. У них буде свій окремий оперативний відділ, який вестиме відеоспостереження за підозрюваними у корупції і водночас стежитиме, щоб інформація не «витікала» за стіни цього органу до завершення розслідування, – пояснює фахівець.

Що буде з міністром, якого упіймають на хабарі: бюро передасть матеріали справи в прокуратуру, а та до суду і вже він оголосить корупціонеру вирок. Через те, що без прокуратури не обійтися, планують зробити ще й антикорупційну прокуратуру., окремий орган, який працюватиме тільки з Антикорупційним бюро.

Про кадри

За словами експерта, слідчих Антикорупційного бюро обиратимуть прискіпливо.

– Експерти Реанімаційного Пакету Реформ пропонували не брати до Антикорупційного бюро тих, хто вже працював чи працює зараз слідчим у МВС, ГПУ чи СБУ. Вони бачили корупцію і нічого не робили. Побоюємося, що вони перенесуть у бюро корупційну практику зі своїх структур. Якщо хтось думає, що в країні можна вкрасти бюджет непомітно, це не так. Бо дуже легко побачити, хто краде бюджет. Усе видно! Це документи, це підписи. Разом із слідчими в штаті Антикорупційного бюро працюватимуть журналісти розслідувачі. Крім того, бюро дуже щільно співпрацюватиме з усіма ЗМІ, надаватиме матеріали для висвітлення резонансних процесів.

Штат бюро нараховуватиме не більше 700 людей. Центральний офіс розташується у Києві, на місцях будуть сім регіональних офісів, тобто один офіс на три області. Але у голови бюро буде право створювати додаткові регіональні відділення в разі потреби.

Про закордонний досвід

За словами Шабуніна, антикорупційні органи успішно працюють у багатьох країнах. Наприклад, в Індонезії за результатами розслідувань Антикорупційного бюро посадили 17 міністрів, 80 нардепів і навіть голову Конституційного суду. Голова Антикорупційного бюро в Гватемалі за три роки роботи довів до обвинувачення в суді більше 300 кримінальних справ щодо корупції та організованої злочинності, де фігурували міністри і прокурори.

Як українці зможуть допомогти слідчим Антикорупційного бюро

– Кожна людина може звернутися до Антикорупційного бюро у зручний і безпечний спосіб. Повідомити про корупцію губернатора, мера, судді, начальника ДАІ можна буде телефоном, письмово, електронною поштою, зокрема, й анонімно. Жодне повідомлення про злочини високопосадовців не залишиться без належної реакції, – впевнений експерт.

За матеріалами регіонального прес-центру ініціативи «Реанімаційний Пакет Реформ»

До теми

Яких змін полтавцям чекати від антикорупційної реформи

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter